Hantverkare kör oskyddat

Hantverkare kör oskyddat

14 december 2011 | Taggar: , , , | Kategorier: Trafik

Enligt en helt ny undersökning från Folksam står det klart att hantverkare kör betydligt mer oskyddat i sina yrkesbilar än förare i vanliga personbilar. Hantverkarbilar saknar i stor utsträckning den säkerhetsutrustning som i vanliga personbilar är standardutrustning. Hantverkarbilar får dessutom en lägre prioritering än vanliga personbilar i Euro NCAPs krocktester. Ingen av de bilar som undersökts skulle klara de krav som Folksam idag ställer på vanliga personbilar.

Folksam har granskat säkerhetsnivån hos 42 st hantverkarbilar (mindre skåpbilar och pickuper) som visar sig ha avsevärt sämre säkerhetsnivå jämfört med vanliga personbilar. Den biltyp som granskats är bilar under 3,5 ton som registrerats som lätta lastbilar där man hittar merparten av de så kallade hantverkarbilarna.

Det som är granskat är resultat från krockprov och i vilken utsträckning den viktigaste säkerhetsutrustning finns. Säkerhetsutrustningen är antisladdsystem, bältespåminnare, sidokollisionsskydd för huvud samt whiplashskydd.

Resultat

15 procent (2 av 13) av hantverkarbilarna har ett vuxenskydd i EuroNCAP som uppfyller Folksams krav jämfört med 66 procent på personbilssidan.

37 procent av hantverkarbilarna har antisladd som standard på alla sina versioner jämfört med 98 procent på personbilssidan.

38 procent (5 av 13) av hantverkarbilarna har ett fotgängarskydd i EuroNCAP som uppfyller Folksams krav jämfört med 63 procent på personbilssidan.

30 procent (3 av 10) av hantverkarbilarna har bra whiplashskyddande egenskaper i Euro NCAP jämfört med 55 procent på personbilssidan.

13 procent av hantverkarbilarna har sidoairbag som skyddar huvudet som standard. För personbilar är siffran betydligt högre.

26 procent av hantverkarbilarna har bältespåminnare på minst förarplats jämfört med 97 procent på personbilssidan.

Hantverkarbilar är vanliga i trafiken. Bilkategorin står för 13-14 procent av personbilsmarknaden och körs i genomsnitt 20 procent mer än bilar med den genomsnittlige personbilsföraren.

-          Vi bryr oss om våra kunder och ser det som en allvarlig arbetsmiljöfråga att säkerhetsnivån är så låg för förarna i hantverkarbilar. Köpare av dessa bilar bör i större utsträckning efterfråga hög säkerhet. Generalagenterna, som väljer bort säkerhetsutrustningen som standard, har ett delat ansvar med EuroNCAP som inte krocktestar denna biltyp i tillräcklig omfattning, säger Anders Ydenius, trafikforskare på Folksam.

Undersökningen har lett till en lista på 8 bilmodeller som är sämst och en lista på två bilmodeller som kommer bäst ut, men ingen skulle klara de krav som vi i dag ställer på vanliga personbilar. Se pdf-bilagan (uppe till höger i grå rutan).

För ytterligare information:

Anders Ydenius, trafikforskare Folksam, telefon  0708-31 62 86

Anna Karin Wallberg, presschef Folksam, telefon 0708-31 68 02

Bokmärk och dela

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Inga kommentarer

Länkar till denna sida

Hantverkarbil-praktisk men osäker | Trafiksäkerhetsbloggen

2011-12-15 kl 09:37

[...] fel är det att många sk hantverkarbilar har undermålig säkerhet? Att så är fallet visar en ny undersökning av 42 hantverkarbilar. Det finns ett tvådelat ansvar. Generalagenterna som rimligen borde erbjuda dessa bilar med samma [...]

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller pinga oss från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Relaterade nyheter

Sju av tio svenskar kör för fort

9 juli 2008
Trafik

En majoritet av svenskarna uppger att det händer att de begår olika fel och regelbrott i trafiken. Den vanligaste förseelsen är fortkörning, något som sju av tio svenska bilförare medger att man ibland gör sig skyldig till. Det framgår av en ny SIFO-undersökning* som utförts på uppdrag av Folksam.

Folksams vd Anders Sundström: ”Ju fler nya bilar på vägarna, desto säkrare kör Sverige”

21 april 2005
Trafik

På tjugo år har risken att dö i en bilolycka minskat med 90 procent om man kör en nytillverkad bil. ”Det innebär en trygghetsrevolution för landets bilister”, säger Folksams vd Anders Sundström. ”Det viktiga nu är att fler svenskar snabbt får del av denna ökade trygghet. Ett förfinat klassningssystem, där bland annat bilarnas säkerhetsstandard ges....

Folksams lista över säkra och hållbara bilar – endast 14 procent av 2011 års bilmodeller får godkänt

4 februari 2011
Trafik

14 procent (46 bilmodeller) av 2011 års bilmodeller klarar gallringen när Folksam presenterar sin lista över vilka bilar som bedöms vara både säkra och miljömässigt hållbara. För att underlätta för konsumenter och företag har Folksam valt ut de bästa bilarna i varje storleksklass från listan av godkända bilmodeller och skapat en bäst-i klassen-lista med 13 modellversioner.  

Var tredje bil i Sverige inte säker

18 juni 2009
Trafik

Var tredje bil i Sveriges uppfyller inte Folksams krav på säkerhet. Det visar en ny kartläggning som Folksam gjort baserat på rapporten ”Hur säker är bilen?”. Störst andel säkra bilar finns i Stockholm, 50 procent, medan Gotland ligger sämst till i landet, med bara 33 procent godkända bilar.

Kontakt

För pressrelaterade frågor vänligen kontakta Folksams informationsjour på telefon 08-772 66 60 eller skicka e-post till infojour@folksam.se.

Kalendarium

Följ Folksam

Bilder

Om Folksam

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande och lån till kunder i Sverige. Genom cirka 3 800 anställda och ett 30-tal kontor spridda över landet försäkrar Folksam varannan person, vartannat hem och var fjärde bil i Sverige.