Folksam ändrar villkoren i pensionärernas grupplivförsäkring

Folksam ändrar villkoren i pensionärernas grupplivförsäkring

15 oktober 2009 | Taggar: , , , , , | Kategorier: Försäkringar

Medlemmar i pensionärsorganisationer som PRO, SKPF och SPRF med flera har kunnat teckna en grupplivförsäkring i Folksam som lämnar ersättning till efterlevande vid dödsfall. På grund av ett vikande intresse bland pensionärer att teckna grupplivförsäkringen kommer Folksam från och med den 1 januari 2011 att sänka ersättningsbeloppet i försäkringen.

Förändringen är en följd av att allt färre väljer att teckna grupplivförsäkringen när de blir pensionärer. Eftersom grupplivförsäkringen är en riskförsäkring utan sparande måste de årliga premierna täcka utbetalningarna. Det minskade antalet försäkringstagare innebär att färre är med och delar på kostnaden. För att undvika att försäkringen går med kraftig förlust har Folksam beslutat sänka ersättningen.

– Det känns oerhört tungt att behöva sänka ersättningen, men alternativet hade varit kraftigt höjda premier. Det skulle innebära att många pensionärer inte skulle ha råd att ha kvar försäkringen överhuvudtaget, säger Anders Olson, chef Partnermarknad Folksam.

Försäljningen av grupplivförsäkringen upphör från och med 1 januari 2010. Premierna och ersättningsbeloppet lämnas oförändrade under 2010. Från och med 1 januari 2011 sänks ersättningen med cirka hälften för kunder över 70 år. För personer under 70 år genomförs sänkningen i två steg. Antalet kunder som berörs av förändringen uppgår till cirka 420 000.

– Det finns ingen enkel lösning på problemet. Vår målsättning är att de pensionärer som i dag har en grupplivförsäkring i Folksam ska kunna ha kvar sin försäkring till ett pris som trots försämrade villkor inte ska vara orimligt högt, säger Anders Olson.

Folksam har under flera år försökt öka nyblivna pensionärers intresse för grupplivförsäkring, utan större framgång. Undersökningar som Folksam låtit göra visar på ett begränsat intresse för grupplivförsäkring hos denna grupp. Istället efterfrågas försäkringar som ger ersättning medan man fortfarande är i livet.

– Som kundägt bolag är det vår skyldighet gentemot alla våra försäkringstagare att se till att varje försäkring vi erbjuder går ihop ekonomiskt. Övriga försäkringstagare i Folksam skulle inte acceptera att vi tog från deras premier för att täcka de förluster som skulle uppstå om vi lämnade grupplivförsäkringen oförändrad, säger Anders Olson.

Folksam kommer att erbjuda pensionärer en ny gruppförsäkring som omfattar sjukdom och olycksfall. Förhoppningen är att försäkringen ska möta behoven hos morgondagens pensionärer. Försäljningen av den nya gruppförsäkringen kommer att starta i början av 2010.

För ytterligare information:
Anders Olson, chef Partnermarknad Folksam, 08-772 62 83
Andreas Jerat, tf presschef Folksam, telefon 08-772 62 12, 0708-31 58 01

Bokmärk och dela

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


B G Stenberg

2009-10-16 kl 11:19

Är detta lagligt?? Det gäller ju ett avtal där ett visst antal basbelopp stipulerats.

Helen Karlsson

2009-10-16 kl 13:02

Pensionärsförsäkringen ska försämras Fd kommunalanställd och pensionär har betalat till försäkringen sedan början på 70 talet det är ju ren stöld som ni bedriver ska få 18 000 hur mycket har jag betalat under alla år är väl ett brinnande bevis på att ni tar och har haft och tagit ut för höga vinster för egen del Jag vill ha tillbaka min insats i rena pengar medan jag lever .Ni har mage att ta 120 kr i månaden sedan när ni fått in så mycke i premie under alla år 38 år samman lagt räkna bara 1000 kr lågt räknat det blir 39,000 kr som jag betalat in i premier och det har ni fått ränta på i alla år eller har ni förvaltat dem så dåligt så de krympt ????? Besviken pensionär

Sven-Åke Karlsson

2009-10-16 kl 16:50

Detta är inget annat än ren stöld.Folk har betalat in under många år iförvissning om att de själv ska kunna betala sin begravning,och nu så tar då Folksam halva beloppet. Det är verkligen beklämmande. Vad skall vi då med folkrörelseägda försäkrinsbolag till? Är det bonusarna som är i fara? Tillvägagångssättet påminner om alliansens jobbskatteavdrag. Är det straffbart att bli gammal?
Sven-Åke

Ursula Larsson

2009-10-16 kl 17:03

Angående Pensionärsförsäkringen, håller jag helt med ovanstående, när man tecknar en försäkring så har man ingått ett avtal!? Ni skriver som slutklämm, ”du är en värdefull kund för oss och vi i Folksam är måna om att du har ett bra försäkringsskydd”! Kan man efter detta lita på Folksam? Att sänka från 31 800 kr till 18 000 kr = 13 800 kr som ni sänkt försäkringsbeloppet med, ni skriver också en förklaring,intresset för försäkringen är mycket låg, men den förklaringen nöjer jag mej inte med!! Jag har många försäkringar hos F

Ursula Larsson

2009-10-16 kl 17:11

Angående Pensionärsförsäkringen, håller jag helt med ovanstående, när man tecknar en försäkring så har man ingått ett avtal!? Ni skriver som slutklämm, ”du är en värdefull kund för oss och vi i Folksam är måna om att du har ett bra försäkringsskydd”! Kan man efter detta lita på Folksam? Att sänka från 31 800 kr till 18 000 kr = 13 800 kr som ni sänkt försäkringsbeloppet med, ni skriver också en förklaring,intresset för försäkringen är mycket låg, men den förklaringen nöjer jag mej inte med!! Jag har många försäkringar hos Folsam, bil och hus, min man och mina barn har också försäkringar hos er, kan man efter detta ha förtroende för er? Besviken Ursula Larsson/Pensionär med låg pension

Lasse Nilsson

2009-10-17 kl 09:46

Är det verkligen sant från 1 jan.2011?
Räkna med att det blir ett uppror bland de 450.000 pensionärerna. Många kommer att lämna Folksam tror jag.
Skärpning säger Lasse Nilsson

Lars Åhman

2009-10-17 kl 12:59

”- Det är inget sparande utan en riskförsäkring, säger Andreas Jerat som är presschef på Folksam ”

Det är ju så dumt så man tror det är en treåring som påstår detta.
För att det ska vara en riskförsäkring så måste ju en del människor överleva och leva för evigt.
Alla, utom tydligen Andreas Jerat vet att ALLA för eller senare dör.

Anneli Rosendahl

2009-10-17 kl 19:10

Det måste ha varit en listig filur som tog fram detta koncept. Först att ta ut en årlig premie av den försäkrade, pengar som istället hade kunnat investeras. Sedan efter flera års betalande – där man har betalat in premiens utfall med råge så minskar Folksam ersättningsbeloppet.

Det är skrämmande hur Folksam behandlar sina kunder.

Jag är glad att jag inte är pensionär och tacksam att jag inte har några försäkringar i Folksam. Jag kommer heller inte att skaffa några.

Katastrof

2009-10-18 kl 10:40

Förstår inte att de kan bara skicka ut ett dokument, som säger att vi kommer inte betala ut pengar som vi tidigare har kommit överens om. Tänk om det hade varit det motsatta!! Detta måste vara ren och skär stöld och ett kriminellt förfarande. Tråkigt att tjyvarna(Anders Olson, Wolf m.fl.) har nått toppen i ett så välrenumerat företag. Överennskommelse ÄR överenskommelse !! håll den!!… Annars kan ni ju ta några miljoner av de miljarder som ni tjäna på NE i swedbank.. Nu vet jag vilket försäkringsbolag jag inte kommer välja framöver.. /Per 40år

marianne

2009-10-18 kl 12:56

Detta är ju inte klokt. Man har ju ingått ett avtal med Folksam. Kan avtal numera brytas hur som helst.
Folksam Liv har ju dessutom redovisat en vinst på 18 milj. Skam! Aldrig mer Folksam

olle ringenson

2009-10-18 kl 15:00

Folksam valde att sänka vår ersättning från 31.800 tll 18.000 kr, alltså med 43%. Om man hade höjt premien med 43% så hade det 13 år innan summan av premiehöjningarna hade motsvarat vår förlust.

Undra på att nästa premiehöjning ansågs orimlig – för Folksam. När det fanns ett 13 gånger bättre kap som alternativ.

Tove & Olle F. Ringenson

Carl-Erik Johansson

2009-10-18 kl 19:14

Jag blev erbjuden en försäkring av folksom för min villa, bil, hem. Nu kommer jag aldrig att teckna någon försäkring i Folksam efter detta. I Folksam så sitter det på många beslutande plaser med med arbetarrörelsebakgrund. Man ser dessa på första maj och i andra sammanhang prata om solidaritet och rättvisa. Nu har de gett girigheten ett ansikte också. Nej jag tycker ni ska ta tillbaka detta. Kom ihåg att de inte har fått något jobbavdrag eller andra förmåner. När ni gör det ska ska jag teckna mig i Folksam inte förr.

Christer Widlund

2009-10-19 kl 14:16

Har man på Folksam ingen som helst känsla för vad man gör? Tror man att det är riskfritt att skamlöst behandla äldre människor på ett sätt, som de gamla själva aldrig någonsin kunnat tänka sig att behandla en medmänniska. Men något som kallas heder finns väl troligtvis inte kvar i den interna ordboken på Folksam, där enbart ett kortsiktigt vinstintresse tycks styra. Nu är det ju så att alla våra gamla, som för övrigt med sitt slit lagt grunden till dagens välfärd, har barn, barnbarn och barnbarnsbarn som förhoppningsvis nu inser att man för all framtid skall välja ett annat försäkringsbolag än Folksam.

Madeleine Boukachabia

2009-10-19 kl 17:06

Skamligt folksam, jag trodde stöld var ett lagbrott. Jag är kund hos er dock inte pensionär. Nu kommer jag med största sannolikhet att lämna folksam. Man kan ju inte ha ett försäkringsbolag som ändrar ingådda avtal hur som helst. Min mamma har betalat sin livförsäkring till er i många många år. Nu när hon snart är 83 ändrar ni villkoren och avslutar brevet med att ”ni hoppas hon ska ha förståelse för” det ni gör. Jag lovar er ingen i hela Sverige har förståelse för ett beslut som detta. Speciellt inte för ett bolag som på startsidan redovisar en vinst på 18.6 miljarder.

Börje Jönsson

2009-10-19 kl 18:21

Folksam. Detta f d folkrörelseföretag som jag ägnat stor kraft att marknadsföra genom åren. Nu har ni bitit er i svansen. Känn gärna kraften i 420000 pensionärers ilska. Tyvärr sitter många i en rävsax och måste fortsätta betala premier för att försäkringen överhuvudtaget ska ge något utfall på inbetalade premier. Men ni behöver väl våra fattigpensionärers pengar för att klara era bonusprogram. Ungefär som regeringen för att klara skattesänkningar för de som som redan har. På pensionärsmöte efter pensiuonärsmöte kommer jag att tydliggöra Folksams nya skäl.

Ella Gradeen

2009-10-19 kl 20:05

Håller med övriga inlägg om Folksams agerande gällande grupplivförsäkringen i SKPF. Bättre förklaring krävs än det brev som skickades ut. Folksam kommer att förlora på detta agerande. Skapar inte förtroende för nya affärer.

Guy Janson

2009-10-19 kl 20:13

Detta är skrämmande! Jag har en 0,75%-ig försäkring och detta innebär att jag betalat in 18000 kr lagom till min 80årsdag. Ebberöds bank? Många sitter i samma sits som jag, innebärande att varje år efter 80 skall vi betala in 1440:- förmodligen till några bossar som vill ha bonus? Jag har genom åren argumenterat för Folksams PRO-försäkring, hur ska jag kunna se dessa människor i ögonen nu? Tänk att blåsa 135000 pensionärer på sammanlagt c:a 15 miljoner! Tack så mycket!

Bettan Fredrikson

2009-10-19 kl 20:17

Detta kan inte vara något annat än ren stöld. Mina svärföräldrar har räknat ut att de har betalat in 36 000 kr under åren, och nu skulle utbetalningen bli 18 000 kr. Om det inte vore för att premien har betalts in under så många år, så skulle jag önska att ALLA 420 000 pensionärer som har försäkring hos Folksam omedelbart gör uppror. Nån j-vla ordning måste det vara!

Inger Jönsson

2009-10-19 kl 20:53

Förtroendet för Folksam har rasat i botten.Detta är stöld!!!!!
Normalt i affärsvärlden så är avtal ett avtal.Ibland gör ett företag bra avtal och tjänar pengar ibland gör man sämre avtal och då får man som regel ta konsekvenserna av det. Det gör inte Folksam.
Är det bonusgirigheten som styr FOLKSAM?????????????????

Kjell

2009-10-19 kl 21:01

Jag är PRO-are och gud ske lov att jag inte har försäkringar hos rövarbandet i Folksam. Att stjäla från pensionärer, det trodde jag inte skulle förekomma men se vad sossarna gjorde med våra pensionsfonder. Det var stöld det också.

Kerttu Vikström

2009-10-19 kl 22:39

Det är rena rama stölden som ni behandlar oss är det för att ni skall kunna höja era egna löner ?Jag har alltid trott att Folksam var ett seriöst företag men nu undrar man ju. Jag har alla mina försäkringar hoss er men jag får nog ändra på det.

Sigvard Jonasson

2009-10-20 kl 08:25

Sänkning av avtalat dödsfallsbelopp är avtalsbrott.
Avtalsbrott är olagligt och måste beivras.

Roland Pihl

2009-10-20 kl 09:02

Jag har varit gift i 56 år och vi har haft alla försäkringar hos Folksam. Nu skall plötsligt mina efterlevande för 12000 kr få mig till vila. Samtidigt så annonserar ni om att har man alla försäkringar samlade hos er så får man 20% rabatt. Jag hoppas ni har så mycket förstånd att ni som jobbar hos Folksam har en skammens rodnad på kinderna. Jag blir på ren svenska heligt fö—–d. Tack för mig, nu skall jag söka efter ett annat försäkringsbolag.

Marianne Larsson

2009-10-20 kl 12:20

Ang. Folksams grupplivförsäkring. Vad säger lagen, får man bryta avtal?

Nina Jonason

2009-10-20 kl 14:27

Jag håller fullständigt med tidigare kommentarer. Min pappa har betalat premier på denna försäkring sedan mitten av 80-talet och trott sig veta att han åtminstone har sin begravning ordnad. Nu när han är 84 år gammal får han detta besked kastat i ansiktet på sig och har inte haft möjlighet att ordna med annan försäkring eller sparande till begravningen utan får nu istället leva med en oro för hur det ska bli när han dör. Vilken cynism. / Dotter

Marja Jansson

2009-10-20 kl 14:31

Jag gick med som medlem i PRO mycket för grupplivförsäkringen ,kände det som en trygghet ,det skulle finnas pengar till min begravning, nu rycker folksam undan fötterna på oss ,kan det vara lagligt att bryta ett avtal utan förhandling?

Ingegärd Bovin

2009-10-20 kl 14:45

Nu är väl i alla fall måttet rågat, detta är inte riktigt sant år 2009, så kommer Sveriges största försäkringsbolag på att de kan försämra ett försäkringsavtal som en halv miljon människor skrivit på. Skriver jag på ett avtal så är det bindande så länge som avtalet gäller, en vanlig människa kan inte på eget bevåg ändra ett avtal om inte bägge parter är med på detta,……….MEN de stora i samhället kan banker och försäkringsbolag, detta är inget annat än stöld. Vem skall få överskjutande del är det ledningen i Folksam????????

Kenneth Cedlund

2009-10-20 kl 22:17

Ett helt otroligt beslut som måste prövas juridiskt om det är tillåtet att genomföra något som så uppenbart missgynnar en grupp som under många år betalat in premier med ett mellansvarande avtal som grund. Förutsätter att berörda intresseföreningar vidtager erforderliga åtgärder så att Folksam begriper att så kan man inte behandla sina kunder utan att det medför konsekvenser.
För egen del kommer jag med omedelbar verkan att flytta alla mina sakförsäkringar till andra bolag som inte stjäl gjorda inbetalningar.

Lars Torstensson

2009-10-21 kl 05:12

Ni ska alltså sno nästan hälften av mina insatta medel för att jag ska ha råd att ha kvar min försäkring. Är det det ni säger? Tycker det verkar bättre om ni snor allt. Då måste jag ju få ännu bättre råd att behålla den.

Andreas Jerat

2009-10-21 kl 08:47

Vi har full förståelse för era reaktioner på vårt beslut om grupplivförsäkringen. Vi har tittat på alla möjligheter och försökt hitta andra lösningar. Men det finns tyvärr inget bättre alternativ.

Grupplivförsäkringen är en riskförsäkring och inget sparande. Det betyder att varje försäkringskollektiv måste ha en ekonomisk hållbarhet, det vill säga bära sina egna kostnader. Den premie som betalas in, är en årlig premie för innevarande år. Den ska täcka kostnader för de dödsfall som inträffar under året. De enskilda försäkringstagarnas premier samlas inte på hög utan betalas under avtalsåret ut som ersättning till anhöriga när andra försäkringstagare avlider.

För att grupplivförsäkringen ekonomiskt ska bära sig krävs det att många tecknar den varje år. Det är helt enkelt för få som tecknar försäkringen. Folksam är ett ömsesidigt bolag som ägs av sina kunder. Det finns inga aktieägare som kan ta kostnaden vid förlust. Det går heller inte att höja premierna för t.ex. trafikförsäkringarna för att den vägen täcka underskottet i grupplivförsäkringen. Varje försäkring måste gå ihop ekonomiskt. Därför har vi nu tvingats fatta detta svåra beslut.
Vi beklagar att vi måste göra detta.

Andreas Jerat,
Tf. presschef Folksam

Andreas Jerat

2009-10-21 kl 09:08

Hej B G Stenberg,

Ja, juridiskt sett har Folksam rätt att göra denna förändring av ersättningen. Gruppförsäkringen, liksom de flesta andra försäkringar, är ettårsavtal. Den premie som man betalar in är en årlig premie för innevarande år. Både villkor och pris kan ändras när avtalstiden gått ut.

Se även utlåtande i denna fråga från Konsumenternas försäkringsbyrå: http://www.konsumenternasforsakringsbyra.se/content.asp?avd=start

Andreas Jerat
Tf. presschef Folksam

Andreas Jerat

2009-10-21 kl 09:20

Hej Lars,

”Risk” i riskförsäkring syftar inte på sannolikheten att vi någon gång ska dö, den risken är ju självfallet 100-procentig. Grupplivförsäkringen tecknas för ett år i taget, och det är risken för att skada (dödsfall) ska drabba försäkringstagaren under innevarande avtalsperiod som avses. Denna risk kan ju variera från försäkringstagare till försäkringstagare bland annat beroende på ålder.

Andreas Jerat
Tf. presschef Folksam

Lena Larsson

2009-10-21 kl 09:33

Att vår ”kära” regering skamlöst gör försämringar för våra pensionärer och i synnerhet de äldre, äldre som har sämst pension, har jag ingen förståelse för men idéologiskt sätt följer dom regelboken. Att Folksam skulle göra detsamma kunde jag inte i min vildaste fantasi kunna föreställa mig. Har inte Folksams ledning förmågan att känna empati och solidaritet? 80-åriga ”Anna” som inte hade råd till att teckna mer än 0,5 pbb men tänkte att barnen ska inte behöva betala min begravning. 21 000 kr ska räcka men 12 000 kr det blir bara en halv begravning eller? Om jag känner ”Anna” rätt så kommer hon att av sin knappa pension försöka spara så att barnen inte behöver betala den andra halvan. Hon kommer att avstå från bl a mat. Har Folksam funderat över konsekvenserna av sitt handlande?

Sven Englesson

2009-10-21 kl 10:24

Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva att Folksam det bolag som jag alltid förordat ställer sig till den grupp som tar från pensionärsgruppen. Jag kommer aldrig mer att kunna fälla ett gott ord om detta bolag. jag är ordförande för en samorganisation inom PRO med ca 2500 medlemmar. Många har ringt och talat om att det tänker lämna alla försäkringar som de har i Folksam. Jag har svårt att argumentera emot. Har ett möte på fredag med ca 120 deltagare räknar med att få massor av frågor på det som ni ställt till med. hur kan vårt? försäkringsbolag syssla med det som ses som stöld. det är ju ändå pengar som betalts in av medlemmarna. jag tycker ni ska betala tillbaka till de som vill detta

Ulla Grundström

2009-10-21 kl 13:35

Detta är ren stöld. När min man tecknade denna försåkring genom Pro när han gick i pension skull försäkringen utfalla med ett basbelopp och nu skaden 12 år senare ge 12000 kr.Rena skandalen.

Har ni överhuvud någon förståelse för folk ilska

Att säga att vi är viktig kund är ju bara för att ni ska sko er själva,detta retar oss ännu mer.

Börje Erlandsson

2009-10-21 kl 13:43

För ungefär 20 år sedan hade Folksam en slogan:”TÄNK EFTER – FÖRE”.
Nu borde man ändra denna slogan till:
TÄNK EFTER – FÖRE FOLKSAM!
På 70-talet var jag ansvarig för samarbetet med Folksam i Jönköpings län. Vi svarade för
50% av försäljningen av försäkringar i hela
landet.(via Sparbankerna)
När jag gick i pension tecknade jag givetvis
en PRO-gruppförsäkring, likaså min hustru,
och jag kunde inte förstå hur denna försäkring skulle gå ihop sig.Jag talade med
flera personer i Folksams ledning som garanterade att det här skulle bli en succé.
De som drabbas av ert ”påhitt” är med all rätt arga för att inte säga förbannade.
Ert tilltag kommer naturligtvis att beröra
socialdemokratin och andra folkrörelseföre-
tag.Även våra barn kommer att drabbas.

Ni vet hur många pensionärerna är som har denna ”försäkring” och skyller på att yngre pensionärer inte tecknar tillräckligt med nya försäkringar.
Sanningaen är väl snarare att ni är dåliga
på att sälja.

Hela ”försäkringen” är en felkonstruktion som ni borde har förstått tidigare!

Skäms!

Yvonne Göransson

2009-10-21 kl 15:10

Kan på något sätt avsluta den gruppförsäkring som man
har? Vad kostar det? Får man tillbaka nogonting av de
premier som är inbetalda? Kan kanske teckna en gruppförsäkring för pensionärer i något annat bolag.

owe

2009-10-21 kl 18:03

Riskförsäkring?
Folksam har aldrig försökt att sälja sina trygghetsförsäkringar som riskförsäkringar.Tvärtom så har man under alla år istället försökt få sina kunder att tro att dessa försäkringar har varit så pass trygga.Att betalar man bara avgifterna,så är man trygg.Nu har detta helt klart visat sig vara en falsk trygghet i stället.

Börje Jönsson

2009-10-21 kl 18:12

Bra fråga Yvonne. Visst kan Du avsluta Din gruppförsäkring. Men Du får inte ett öre tillbaks av det Du betalt in. Det är ju en riskförsäkring. Och förmodlingen vill Folksam att Du ska avsluta försäkringen, för då tillfaller ju Dina inbetalda premier till 100 % Folksam (+ det premierna gett i ränta och annan avkastning). Det är det som jag menar med rävsax i min tidigare kommentar. Du måste själv fatta Ditt beslut. Har Du relativt nyligen gått in i försäkringen så behåll den t o m 2010, om något skulle hända. Har Du varit med i många år måste Du väga Dina inbetalda premier mot det utfall som försäkringen ger f o m 2011.

owe

2009-10-21 kl 18:15

Yvonne!
Nej,tyvärr har du ingen möjlighet att få tillbaka några pengar.Och det är detta som är dilemmat,att så många trogna pensionärer som år ut och år in betalat in sina avgifter med förhoppningar att Folksam inte skulle svika dem.Nu är det just så precis man gör i stället!

owe

2009-10-21 kl 18:22

Folksam sviker sina kunder.Då skall vi se till att göra lika!

owe

2009-10-21 kl 19:40

Andreas Jerat
Men varför har inte Folksam placerat en del av våra inbetalda premier istället.Då hade inte detta senarie inträffat.Ni förvaltar 200 miljarder i olika bolag…så varför då inte något av våra premieinbetalningar?

Man kan inte driva en försäkring som enbart bygger på att inbetalda premier skall täcka ev.utbetalningar som i detta fall.
Då kan ju vem som helst driva ett försäkringsbolag med denna typ av riskförsäkringar.Ganska enkelt under förutsättning att inte dödsfalls utbetalningarna är större än inbetalda premier.Sen är det så också att alla avlider väl inte samtidigt heller eller hur?
Många har betalat nästan 50 000kr i premier och skall då bara få ut ca:12 000 dvs. om dom avlider efter 2010.

Folksam´s Riskförsäkring?Nej,Riskföretag vill jag kalla er för!

Olle Ericsson

2009-10-21 kl 20:06

Jag vill säga upp min grupplivförsäkring hos er med omedelbar verkan. Jag kan inte mitt förs, nr. men prsonnummret är 401203-0195
Olle ericsson
Stocksbovägen 55
82041 Färila.

Lars-Göran Gustafsson

2009-10-21 kl 20:18

Det är möjligt att det är lagligt, men snälla ni förstår ni inte vad det kommer att påverka hela verksamheten i Folksam negativt. Det finns säkert bättre lösningar, tänk till.

Torsten Andersson

2009-10-21 kl 20:25

Min första reaktion på Folksam-brevet var att detta inte kunde vara sant, det lät som ett avtalsbrott även om jag förstår att man låtit juridisk expertis granska åtgärden. Det är ju inte heller fråga om någon marginell
minskning, den är ju helt osannolik! Utvecklingen borde ha kunnat förutses för länge sedan och motåtgärder satts
in tidigare med mindre förluster för försäkringstagarna.
Aldrig mer Folksam för mig och tusentals andra är jag
förvissad om. Usch, man är skakad. Ledningen är uppenbar
ligen inte tillräckligt kompetent.
Torsten Andersson

Bengt Ohlsson

2009-10-21 kl 21:05

Bra Folksam, ni följer trenden – ni sparkar på dom (oss) som redan ligger, pensionärerna!
Man slår sig för pannan – detta är ju bara helt otroligt…
Som helkund känns det orimligt för mig att fortsätta som kund om ni driver igenom detta.

Lasse Nilsson

2009-10-21 kl 23:05

Har under 30 år arbetat med information kring pensionärsförsäkringar, de sista 13 åren som PRO:are.
Under alla dessa år har vi utlovat att detta är ett försäkringsskydd livet ut. Våra argument har ju varit att försäkringsskydd avtalsmässigt och med facklig knytning försvinner vid pensionstillfället. Att nu endast minska försäkringsskyddet utan att få vetskap om premie för kommande år verkar skumt. Två premiehöjningar har gjorts senaste åren, där motiv inte lämnats kring premiehöjning. Mitt förslag är nu att snarst göra en öppen redovisning över inkomster och utgifter på hela försäkringskollektivet för pensionärer. Är rädd för att om inte redovisning lämnas blir detta Folksams fall idélogiskt. Glöm inte att redovisa till styrelsen för Folksam och styrelsen för PRO och Fackförbunden.

Göran Göransson

2009-10-22 kl 09:22

Unertecknad ordförande i PRO Skåne med c:a 46000 medlemar.Vill gärna instämma med Börje Jönsson angående att vi alla sitter i fällan, utan möjlighet att att ta oss ur. Detta är ett jättesvek mot våra medlemar.
Att ensidigt gå in och drastiskt försämra villkoren i grupplivförsäkringen, är både arrogant och nonschalant mot PRO.s försäkringskommite och mot ett kollektiv av försäkringstagare.Folksams styrelse borde omgående gå in och erbjuda nya förhandlingar med PRO: s försäkringskommiten.

Ulla Wall

2009-10-22 kl 10:17

Om jag hade förstått att folksam skulle hantera ”VI FÖRÄNDRAR GRUPPLIVFÖRSÄKRINGEN” på et så här skamligt vis hade jag inte tecknat den här försäkringen. Då hade jag sparat avgifterna de avgifter jag har betalat till FOLKSAM på ett helst annat sätt.
Jag anser att jag ska ha tillbaka de pengar FOLKSAM har fått av mig de här åren som de sparade pengar de ju är, fast mitt kapital nu finns på FOLKSAMS konton.
Varför kallar FOLKSAM stölden ”FÖRÄNDRING”. DET ÄR SÅ OFÖRSKÄMT SÅ DET FINNS INTE ORD FÖR DET.
Försäkringsbolaget Folksam är folkrörelseägt och hanterar och motiverar sitt agerande på ett föraktfullt sätt mot alla oss som verkligen är för det som är ägt av folket.
Konstruktionen inför en avveckling av en ekonomiks tjänst ska inte hanteras på detta sätt.
Konstruktionen bör i stället vara så här: säg upp alla försäkringar och betala tillbaka de pengar vi har lbetalat in. Betraklta det som ett lån Folksam har tagit av oss grupplivförsäkrade. Se till att ordna regler som gör detta möjligt om det nu finns några regler som förhindrar Folksam att göra rätt för sig.
Den här sänkningen ”förändringen” är nämligen lurendrejri och stöld.
Ulla Wall, enköping

Ingalill Bood

2009-10-22 kl 11:38

Jag har absolut ingen som helst förståelse för Folksam,ni bord skämms.

Per-Ola Larsson

2009-10-22 kl 12:40

Jag har tecknat ett avtal med Folksam att min fru skall få c:a 36.000:- när jag dör. För detta har jag troget betalat den avtalade premien. Nu påstår Folksam ensidigt att jag skall fortsätta att betala samma premie men att dödsfallsersttningen skall halveras. Detta är inte bara avtalsbrott. Det är också stöld. Kanske åtal bör väckas mot Folksam för att få rätsida på detta? Jag hoppas pensionärsoranisationerna kan enas om att väcka ett gemensamt avtal.
I varje försäkring gör försäkringsbolag ett risktagande. För den händelse bolagets kalkyl inte håller måste bolaget ha byggt upp en reservfond för att kunna klara sina avtal. Givetvis får bolaget inte ändra försäkringsbeloppet för dem som fullföljt sina avtal. Om Folksam inte har pengar att fullfölja mitt avtal får väl Folksam höja premier eller sänka försäkringsbeloppen för nya försäkringstagare.

Eller är det möjligen så att Folksam måste täcka sina väldiga förluster via Sparbanken i Baltikum?

Gert Bengtsson

2009-10-22 kl 14:55

Jag är helkund hos er.Men kommer att säga upp samtliga försäkringar,om ni gör verklighet av detta kontraktsbrott.Det är ju rent kriminellt det ni sysslar med.AVTAL är AVTAL och skall följas!Feta bonusar och höga löner går bra att betala,men göra rätt för sig när det gäller en grupplivförsäkring,det är ni sämre på!SKÄMS!

Stefan Olsen

2009-10-22 kl 15:09

Jaha! Här ännu ett bevis på det ”roffar”Sverige vi lever i. Min svärmor är 84 år gammal och har 3 st försäkringar av denna typ till en kostnad av 500:- i kvartalet.Hon har blivit meddelad värdet på dem till 63000 kr för ca 1½ månad sedan, gissa om det blev ett slag i ansiktet, när hon nu fick det senaste beskedet!! Hon sade till mig ”nu är det bråttom att dö” annars sänks värdet till 23000 kr.
Det måste vara olagligt att utföra denna ändring av försäkringen. Jag tycker att vi polisanmäler Folksam allihop, så att man kan undersöka eventuella felaktigheter i genomförandet.
Själv har jag påbörjat smutskastningen av Folksam som bolag. Det bolag som säger sig ”försäkrar varannan svensk”, skall tappa åtminstone en tredjedel av sina välgörare om den spridning som jag hoppas på slår fullt ut.
Och Folksam har ni inte tänkt alls? vare sig före eller efter!

Rolf Tillberg

2009-10-22 kl 15:48

Den isiga vind som den sittande regeringen båser ut över landets pensionärer har nu letat sig in i Folksams maktkorridorer. Vi får vidkännas en orättvisa i form utav orättvis skattepolitik. Nu låter Folksam samma vind blåsa ut över sina försäkrade pensionärer.
Naturligtvis kan ett felaktigt beslut tagas. Ett sådant beslut skall då snarast rättas till. Jag har tecknat min försäkring hos Folksam med löfte om hur bra det var.
Vid åtskilliga konferenser anordnade av Folksam har vi hört att det är vårt fösäkringsbolag. Detta var en garanti för att vi inte skulle bli lurade av vårt eget försäkrinsbolag.
Med vetskap om att jag hade lurat åtskilliga hundratusentals pensionärer hade min nattsömn varit störd. Hur är med Er sömn, ni beslutsfattare?

Maria Johansson

2009-10-22 kl 16:03

Folksam är inte bättre än vilken rånare, tjuv eller sol o vårare som helst. Sådant här betéende borde vara straffbart. Allt går ut på att trampa på de redan slagna. Vid sådana här tillfällen önskar man att svenskar vore mer likt fransmän, då skulle det ta hus i helvete!

Lisa

2009-10-22 kl 16:12

Igår fick jag ett brev från Folksam som började med ‘Vi förändrar din grupplivförsäkring’,när de i själva verket menade ‘Vi blåser dig på dina utlovade pengar’.

Deras ynkliga sätt att uttrycka det gjorde mig ändå mer arg.

Nu ska jag skynda mig att’förändra’ min hemförsäkring och låta ett annat försäkringsbolag ta hand om det.

Mats Månsson

2009-10-22 kl 16:29

Citat ”Eftersom grupplivförsäkringen är en riskförsäkring utan sparande måste de årliga premierna täcka utbetalningarna.”
Hur många är det som tror att när försäkringen startades av Folksam så gällde principen från citatet. Var finns överskottet från de första åren?

Ivar

2009-10-22 kl 17:55

Jag och min fru kommer inte att betala ett öre mera till detta usla bolag. Samtidig skall vi varna alla vi känner och träffar så de inte kommer på tanken att teckna någon försäkring hos Er.

Marita Svensson

2009-10-22 kl 18:09

Jag saknar ord för hur ni behandlar era försäkringstagare.Min make och jag har betalat till denna försäkring i många år.Har alla våra försäkringar i Folksam och det betyder inte lite pengar under årens lopp.Men nu är det slut med att göda FOLKSAM.Jag anser att det ni nu håller på att genomföra är kriminellt.Finns det stöd i lagen för att göra så här.
Ni borde skämmmas.
Jag tänker tala om för alla som bara tänker tanken att anlita folksam vilket oärligt bolag ni är.

Kjell Blomkvist

2009-10-22 kl 18:36

Hej. Ja vad säger man om detta. Skamligt!! Hur ska en gammal människa kunna ta till sig, en dålig förklaring från er, att försäkringen inte bär sig, och därför sänker vi beloppet med nästan hälften.
Min gamla mamma satte sig och stammade fram: ”Nu kan jag ju inte dö i frid, nu lämnar jag ju efter mig en kostnad för er, och det var precis vad jag INTE ville”
Vi Har sagt i familjen och bland släkt och vänner, att vi kommer att säga upp alla försäkringar i Folksam Om inte folksam ändrar på detta på ngt sätt.
Vi är mkt upprörda, ledsna och förbannade.
Vet ni vad ni har gjort mot erat folksam?
Det här får konsekvenser tror jag.
Många kommer att lämna folksam och gå till ngt annat föräkringsbolag. Tyvärr!!
Tänk om. Det finns vinster i företaget.

Olle Persson

2009-10-22 kl 19:00

Hur länge ska vi pensionärer attackeras? Nu får det vara nog! Det folkrörelseägda Folksam har förlorat allt mitt förtroende. Detta är ett solklart avtalsbrott. När nu försäkringen försämras så drastiskt vore det inte mer än rimligt om Folksam betalade tillbaka premierna till dem som inte vill fortsätta att betala för en försäkring där man inte har några som helst garantier för hur mycket mina efterlevande får ut när jag dör.

Håkan Ström

2009-10-22 kl 19:58

För helvete FOLKSKAM. Mår ni bra ?

E. Nilsson

2009-10-22 kl 20:03

Andreas Jerat Tf. presschef Folksam skriver i sitt inlägg: ”Grupplivförsäkringen tecknas för ett år i taget, och det är risken för att skada (dödsfall) ska drabba försäkringstagaren under innevarande avtalsperiod som avses”.
Min undran: Om försäkringen ska tecknas för ett år i taget bör väl försäkringstagaren meddelas eventuella ändringar och årligen teckna ett nytt avtal??

K-G

2009-10-22 kl 21:16

Min mamma har drabbats av detta. Jag och mina syskon kommer att säga upp samtliga våra försäkringar hos Folkskam. Jag är helkund, har samtliga försäkringar samt pensionsförsäkring hos Folkskam, kommer att flytta allting till ett annat bolag.

M Nyström

2009-10-22 kl 21:18

Tack för att ni gör valet så enkelt för oss unga att inse vilka bolag man inte kan lita på. Jag tänker dock INTE tacka för att min mormor är oerhört uppgiven och ledsen nu. Undrar om ni ens tänkt tanken på om det var ni som hade det knapert ställt? Mycket besviken och ett löfte ni kan lita på är att jag och min familj ALDRIG kommer att bli kunder hos er!

K-G

2009-10-22 kl 21:24

Hoppas att kunder i detta bolag inser hur oetiskt de agerar och visar detta genom att lämna bolaget. Förhoppningsvis inser Folksam att de kommer att förlora kunder.

Stefan

2009-10-22 kl 21:28

Det enda sätt som fungerar är att avsluta sparande och försäkringar hos Folksam. Kontakta andra bolag, dom hjälper gladeligen till med det mesta av pappersarbetet!!

Freddan

2009-10-22 kl 21:40

Ring inte Sverker….ring istället dessa herrar:

Anders Olson, chef Partnermarknad Folksam, 08-772 62 83
Andreas Jerat, tf presschef Folksam, 08-772 62 12, 0708-31 58 01

Britta Wiklund

2009-10-22 kl 23:19

Kräver alla pengar tillbaka som jag har betalat genom alla åren, ren stöld av Folksam.Hade varit bättre att satsat dom i aktier. Hoppas att PRO nu agerar stenhårt, annars blir det Sverker

Yvonne Tersaeus

2009-10-22 kl 23:27

Detta är katastrof, som många säger ren stöld. Min mor är nu dement och har ej kunnat bestämma om att vara med eller ej, lurad kan man säga. Nu sitter hon där med en försäkring som kostat mer än vad hon kan få tillbaka.
Räcker 12.000:- till en begravning???
Ge tillbaka de insatta pengarna åtminstone.

owe

2009-10-22 kl 23:33

Visst har Folksam stöd i lagen om att ändra premier och villkor i avtalet,vilket är gällande ett år i taget alltså ett tillsvidareavtal,och att man måste informera om när så sker.Och så har man ju också gjort även i detta fall nu.
Ganska normalt att ett bolag i bland är tvingade att göra vissa justeringar i form av högre premier eller villkorsändringar.Jag motsätter mig inte detta.

Men det här är inga justeringar,utan detta är RAS och djupa SÅR!
Utan vad jag menar är att man har placerat ut rävsaxar för alla de som betalat dyra premier i många år.Som känner sig tvingade att stanna kvar nu på ålderns höst och fotsätta med att betala sina premier,annars får dom inte ett öre.De vågar heller inte försöka ge sig på att teckna ett nytt avtal med någon annat bolag…för vilket bolag vill satsa på dem som förmodligen inte kommer att ge bolaget någon avkastning?Så dom är helt enkelt fastnitade i Folksam tills halva graven är grävd!Ovan på detta kommer kanske även grävskopan och krossar sönder kistan för dem.

Fredrik Karlsson

2009-10-22 kl 23:51

Jag tror inte ni på Folksam har förstått vilken skada ni lyckats ställa till med genom det beslut ni fattat i det här ärendet. Ni har lyckats hamna i ett blåsväder som för närvarande har stormstyrka men som mycket snart kan förvandlas till ett blåsväder med orkanstyrka! Frågan är inte om utan när den här frågan kommer att hamna i Svensk domstol och jag kan inte se annat än att ni kommer att förlora en sådan process. Jag hade uppfattningen, utan att vara kund hos er, att ni var ett någorlunda seriöst bolag, den uppfattningen kan jag inte längre ha kvar dessvärre. Ett seriöst företag slår inte på de som redan ligger ner, i det här fallet pensionärer som sparat och knegat i hela sitt liv för att de ska kunna få en värdig begravning, vilket är precis det ni nu gör. Det beslut ni har fattat är direkt pinsamt, helt skandalöst och totalt oacceptabelt.

Benny

2009-10-22 kl 23:58

Jag kommer aldrig att ha några affärer med Folksam i framtiden. Som någon skrev så kan man ju i förväg räkna ut att folk dör. Som skrivits, många har betalat in långt mer än man någonsin kan få ut på en sådan försäkring, (då måste man även var medlem (= årsavgift) i typ fackförbund) det är enligt mig rent ”skojeri”.

Roger Almkvist

2009-10-23 kl 08:05

Hur kan ett försäkringsbolag som Folksam skjunka så lågt att sänka ersättningen på gruppliven.
Är det någon som skall betala för detta är det Ex : de som äger stora båtar & lyxbilar som de anser sig ha råd att äga. I såfall kan man betala en högre avgift för detta. Skamligt av Folksam som ägs till 50% av löntagarna i ett sådant viktigt ärende besluta om sådan åtgärd som drabbar de efterlevande om någon går bort.

Kurt

2009-10-23 kl 08:43

Jag har förstått att sänkningen måste ske för att dom inte täcker sina kostnader så det är väl ganska logiskt egentligen att dom sänker ersättningsbeloppet.Jag menar dom kan ju inte sälja en produkt för 10 kr som sedan betalar ut 20 kr det säger ju sig självt.För få nyteckningar måste ju bero på att vi nya pensionärer redan har en livförsäkring genom vårat sparande.Jag har kollat runt och jag ser då inget bolag där man kan teckna en livförsäkring då man fyllt 65 så jag tycker det är bra ändå att det finns åtminstonde ett alternativ.En kvinna sa på inslaget i plus att hon nu måste bli försöjd av socialen.Hon måste nog missupfattat allting för detta är en försäkring som ska täcka begravningskostnader och inte göra släkten rika då man avlider.Jag har nyss begravt min far och den begravningen var jätte fin och vi klarade oss på 12000 kr,så visst tror jag den som folksam har att erbjuda räcker till för en begravning.

Christoffer

2009-10-23 kl 09:09

Det är märkligt att läsa alla dessa inlägg som inte förstår att en försäkring måste betalas av alla som har försäkringen. Blir antalet försäkrade så få att premien inte räcker till så finns inte tillräckligt med pengar till att betala ut ersättning. Att inte betala ut ngn ersättning skulle vara ett avtalsbrott. Jag tycker fler borde läsa o försöka förstå hur det fungerar (se vad Kurt säger här ovan). Man kan inte blanda in andra försäkringar som bil-, hem- och sparande o dyl för då skulle andra drabbas och då följer man inte lagen som gäller för försäkringar. Folksam har mitt fulla förtroende och kommer alltid att ha detta även när jag blir pensionär.

susanne ljungdahl

2009-10-23 kl 10:20

Jag har haft mina försäkringar hos folksam i alla år och tycker rent ut sagt att det är för jäkligt att göra så mot pensionärerna…kan man verkligen bryta ett avtal på detta viset? Jag ska helt klart fundera på att byta försäkringsbolag och det blir nog ganska säkert så..jag vill inte bli behandlad så den dagen jag blir pensionär!!!!!
Fy sjutton! Skäms på er!!

Sverker

2009-10-23 kl 11:21

Otroligt – ett nytt lågvattenmärke i Etik o Moral!

Efter alla svinaktigheter inom bank- och näringslivstoppskikten med helt godtyckliga och för stora bonusar skall man behöva uppleva ytterligare ett skandalöst svek från ett försäkringsbolag. Denna gång inte från Skandia utan från Folksam, som ju borde ha en annan syn på småfolket pga sin anknytning till folkrörelsena.
Det hela måste ju vara orsakat av en otrolig inkompetens och ett för högt risktagande. Jag tycker de ansvariga skall börja med att sänka sina löner och andra kostnader med t ex 43 %. Då kanske man kan leva upp till de åtagande man gett intryck av att man skulle leverera.
Igen – moral och sunt förnuft borde inte vara en bistvara i ett företag som Folksam. Se till att omvärdera beslutet med andra värderingar än de ”dagissynpunkter” man hänvisar till.

anna

2009-10-23 kl 11:56

folksam är skurkar och jag vill protestera. det är inte mycket jag kan göra, men jag kommer att byta bolag i min kattförsäkring och sjuk- och olycksfallsförsäkring. jag vill inte ha med folksam att göra mer.

Marianne Svensson

2009-10-23 kl 11:56

Hej!
Tipsar alla jag känner att Folksam är ett bolag som inte går att lita på.TA BORT ALLT SOM GÅR ATT TA BORT FRÅN FOLKSAM!!
På så sett visa er RÖST!

Bee

2009-10-23 kl 12:21

@Anders Jerat

Du säger att försäkringen måste bära sig själv och när färre betalar in blir det mindre pengar att betala ut. Om färre betalar in borde det också vara färre som täcks av försäkringen = färre utbetalningar. Kan du hjälpa mig att få ihop detta resonemang?

Om ni har gjort en dålig kalkyl så bör ni som företag, kundägt eller ej, ta smällen. Inte era kunder! Jag tycker att det är ett fruktansvärt dåligt beteende. Jag är 28 år, har inget med Folksam att göra i dagsläget och kommer efter detta aldrig ha det heller.

Ni kanske tyckte det var viktigt att spara in lite pengar genom att minska utbetalningarna idag, men har du tänkt på vilken fruktansvärd skada ert varumärke tar? För ett bolag som ert är varumärket en oerhört viktig tillgång. Val av bolag handlar mycket om vilket förtroende man känner till bolaget/varumärket. Det kommer kosta väldigt mycket pengar i marknadsföringsinsatser och PR konsulter för att reda ut denna soppa. Mitt råd är att göra en pudel omedelbart.

Roger Almkvist

2009-10-23 kl 12:45

Folksam har genom åren varit de första som aviserar höjningar av avgifter.Detta har säkert varit känt i flera år. Deras finansiering i systemet har säkerligen varit att premier på andra försäkringar höjts och bekostat systemet.Hur skall man sedan i dessa tider kunna motivera det arbetande kollektivet att välja Folksam som pensionsförvaltare. Tycker LO centralt starkt överväger om man skall ha med Folksam att göra.
Vi har ju även delägarskap gällande pensionsförvaltning i AMF.Slaget mot de gamla hör inte hemma i våran rörelse. Se till att återställa detta så det inte drabbar de som arbetar och blir sjuka samt för de efterlevand vid dödsfall. Livförsäkringen skall täcka detta.

Elisabeth Eriksson

2009-10-23 kl 12:52

Tack Folksam Tar nu bort alla mina andra försäkringar som jag har hos er Tyvärr kan jag inte avsluta grupplivet då jag passerat 80-årsstrecket Sprider detta till hela min familj som söker sig till andra bolag Inväntar nu ett beslut från att samtliga pensionärsföreningar som är inblandade i detta att detta skall upp i och för ett domstolsbeslut.Inbetalt premier sedan 60-talet
Skandal som inte får gå förbi oantastat.
Tyvärr kunde jag ej vara med o demonstera mot Folksam i MALMÖ men heder åt er som är där

Anna Norström

2009-10-23 kl 13:40

SKÄMS FOLKSAM!
Vad ska dom som har tecknat försäkringen, med tro om att dom ska få en anständig begravning den dag det är dags, nu göra? Hosta upp 10000-tals kronor på den lilla pensionen som dom får? Vi är kund hos er via facket, men har denna vecka begärt in kostnadsförslag från övriga stora försäkringsbolag då vi ej önskar vara kund hos ett företag med så låg moral. Hoppas att fler följer våra exempel.
Lycka till i framtiden…

Christoffer

2009-10-23 kl 13:41

Överlag inkompetenta kommentarer från de allra flesta i denna spalt och överhuvudtaget i denna fråga. Givetvis är det olyckligt att Folksam tvingas göra på detta sätt men jag och många med mig har mkt stor förståelse för att det måste finnas pengar för att bedriva en verksamhet. Alternativet hade ju varit att höja priset så att många inte hade haft råd att överhuvudtaget ha kvar försäkringen. Då hade det ju inte blivit ngt alls utbetalt om man avslutat försäkringen. Detta är ju trots allt en riskförsäkring som ALLTID betalar ut pengar dock tyvärr med ett lägre belopp fr o m 2011. Till sist kan ju ALLA förnufiga förstå att Folksam inte gjort på detta sätt om man inte varit tvungen. Inget företag vill ju förstöra varumärket. Det synnerligen olyckligt att så många människor finns som är så dåligt pålästa om ekonomi att man inte kan driva ett företag med förlust. Alla företag oavsett bransch förändrar ju sin verksamhet om någon del i företaget går mindre bra eller om företaget går dåligt (det borde även alla klagande i denna spalt förstå). Jag är också övertygad att Folksams uppsåt liksom alla företags agerande i liknande lägen inte är till för att skada företagets varumärke. Ibland måste man dock ta obekväma beslut (hoppas ni fattar detta).

Marianne Svensson

2009-10-23 kl 13:59

Svar till Christoffer!!
Det du säger är bara strunt!! olika kassor för olika försäkringar, tror inte att Folksam är i en ekonomisk kris så att sunt förnuft i denna fråga skulle inte vara ett orimligt krav från de drabbade
Det vi förstår att du antagligen arbetar på folksam eller har någon annan anknytning.

Kurt Östlind

2009-10-23 kl 14:47

Att klaga lönar sig säkert inte och att säga upp försäkringen gör troligen Folksam bara glada (dom slipper ju kommande utbetalning). Om tillräckligt många hotar med att flytta alla sina andra försäkringar från Folksam skulle det möjligen kunna ha en viss effekt, men även det är tveksamt om det skulle få dem att ändra beslutet.
Jag skulle istället vilja föreslå ett kompromissförslag innebärande att redan tecknade försäkringar fortsätter att löpa med oförändrade villkor, eventuellt med en smärre höjning av årsavgiften, och att de ändrade villkoren gäller för alla nytecknade försäkringar. Samtidigt borde Folksam intensifiera propagandan för att förmå fler att teckna försäkringen.

Karl Johansson

2009-10-23 kl 15:21

Jag fick idag ett brev från er där det står att ni halverat ersättningen på min grupplivförsäkring. Här har jag under många år varit förvissad om att när min dag är kommen jag ska komma i jorden på ett snyggt och värdigt sätt. Det kan jag nu inte tänka mej när ni sänkt ersättningen till 12.000;-. Varifrån kan jag nu räkna med att resterande pengar ska komma. Jag blir väl kastad ner i en grop någonstans.
Ha förståelse för detta !!!??? Hur kan ni bara ha en sådan tanke ! Det är ni som säljer försäkringen och det är ni som konstruerat den och då måste ni vara
ansvariga för den och ha varit mera förutsende vid
konstruktionen. HUR KAN NI BARA NÄMNA ATT MAN SKA HA FÖRSTÅELSE FÖR DETTA !! Nej ni gör verkligen skäl
för namnet FOLKSKAM.
Jag förstår att några chefspersonwer inom företaget vill tillskansa sej en präktig bonus och ett väl tilltaget avgångsbelopp och pension.

owe

2009-10-23 kl 15:29

Kurt
Precis detta är jag också inne på ”att redan tecknade försäkringar fortsätter att löpa med oförändrade villkor, eventuellt med en smärre höjning av årsavgiften, och att de ändrade villkoren gäller för alla nytecknade försäkringar.”Så får Folksam se hur många som tycker detta är bra villkor.Men det vore i alla fall mer rättvist för alla de som nu sitter fast i den här rävsaxen och inte kan ta sig ur.

Karl Johansson

2009-10-23 kl 15:32

Med vänlig hälsning
Folksam
Mona Genelid

————————————————–
Jag fick idag ett brev från er där det står att ni halverat ersättningen på min grupplivförsäkring. Här har jag under många år varit förvissad om att när min dag är kommen jag ska komma i jorden på ett snyggt och
värdigt sätt. Det kan jag nu inte tänka mej när ni sänkt
ersättningen till 12.000;-. Varifrån kan jag nu räkna med att resterande pengar ska komma. Jag blir väl kastad ner i en grop någonstans.
Ha förståelse för detta !!!??? Hur kan ni bara ha en sådan tanke! Det är ni om säljer försäkringen och det är ni som konstruerat den och då måste ni vara
ansvariga för den och ha varit mera förutsende vid
konstruktionen. HUR KAN NI BARA NÄMNA ATT MAN SKA HA FÖRSTÅELSE FÖR DETTA !! Nej ni gör verkligen skäl
för namnet FOLKSKAM.
Nej jag tror att det är några chefspersoner i företaget som vill tillskansa sej en bra bonus oh ett präktigt avgångsvederlag och pension.

owe

2009-10-23 kl 15:49

Christoffer

”Inget företag vill ju förstöra varumärket. Det synnerligen olyckligt att så många människor finns som är så dåligt pålästa om ekonomi att man inte kan driva ett företag med förlust. Alla företag oavsett bransch förändrar ju sin verksamhet om någon del i företaget går mindre bra eller om företaget går dåligt (det borde även alla klagande i denna spalt förstå).”

Folksam har och placerar försäkringstagarnas pengar i andra bolag.Men tydligen inte något av dessa inbetalda premier av just denna försäkring.
Den här typen av försäkring anser dom flesta att det är en långsiktig försäkran,inte om jag dör i dag eller i morgon.Utan att jag dör någon gång i framtiden.Just därför har alla de som tecknat denna försäkring hängt kvar och fortsatt att betala så länge de är i livet.

Därför borde Folksam också ta ett mer moraliskt ansvar och inte enbart se på det rent juridiskt.För visst har dom rätt att förändra premier och villkor.Men ingen hade väntat sig att ersättningarna skulle halveras strax innan livet tar sitt slut.

Thomas Engström

2009-10-23 kl 15:50

Vi får väl flytta våra försäkringar till något annat bolag. Så kan Folksam sitta där med den långa näsan.

Thomas Engström

2009-10-23 kl 15:53

Det Christoffer säger är ju struntprat.. De pengar som används för att hålla swedbank under armarna borde ju vara överskott från någon försäkring.. De pengarna kan ju användas. Ska det vara folkrörelseägt så ska det visas i handling inte bara på pappret.

Per-Eric Thorell

2009-10-23 kl 16:14

Hej känner att jag måste skriva något om detta. Folksam har ett moralist ansvar som man inte vill bära vad händer i framtiden med alla andra försäkringar som folksam har tecknat. Det är kanske dags att se över alla försäkringar man har i Folksam samt ev omförhandla eller byta bolagDet Folksam gör här är att man utnyttgar den äldre delenm av vår befolkning som slitit i alla sina dar och byggt upp Sverige. Man borde kunna kräva ett större ansvar från en så stor aktör på försäkringsmarknaden, var är kommentarerna från de stora delägarna LO samt alla andra fack som sammarbetar med Folksam, är det så att ni tycker att detta är moraliskt rätt eller ska ni försöka påverka Folksam till att ändra sig. Ibland är det rätt att ta en förlust för att kunna överleva om det ej någon ändrin så tycker jag att alla ska säga upp sina försäkringar i Folksam och teckna nya någon annanstans. Jag kommer at göra så.

Mats Nordgren

2009-10-23 kl 16:25

Fy fan, har inte Folksam någon heder! Märkligt att man kan ändra retroaktivt. Om inte försäkringen var lönsam, så får man ändra förutsättningarna i framtiden -inte på det som har skett! Aldrig Folks(k)am!

magnus

2009-10-23 kl 16:46

tack o hej nu byter jag bolag. Vill inte vara medverkande i ett bolag som gör precis som borgarregeringen= missgynnar de äldre som byggt upp detta landet.

Jazze

2009-10-23 kl 16:50

Försäkringsbolagen har ju en väldigt stor uppfinningsrikedom när det gäller att ”erbjuda” bra försäkringar innan de är tecknade. Nu, efter allt som har hänt, ligger det på Folksam att föreslå oss lurade försäkringstagare goda råd för hur vi bör agera pga av den uppkomna situationen – för inte tänker ni väl sticka huvudet i sanden och lämna oss i sticket efter alla sköna tusenlappar som vi betalat in till er.

Det bör även ligga i Folksams egna intresse, att inte ytterligare svärta ner försäkringsbolagens redan kantstötta rykte.

Hurra för Sverker i Plus!

Carl-Erik

2009-10-23 kl 16:56

Nu har det hänt igen. Sossemaffian har slagit till nu i form av försäkrimgsbolaget Folksam, med Anders Sundström och Vanja Lundby Wedin i ledningen.
Folksam stjäl pensionärers pengar, men bolaget har kanske inte högre affärsmoral äm så.

Hans Kihlström

2009-10-23 kl 17:21

Kan man lita på de ynkliga försäkringsbelopp som Folksam nu har meddelat? Några nyteckningar av försäkringar lär det ju inte bli efter detta och eftersom bristande nyteckning är orsaken till försämringen av försäkringsbeloppet måste väl detta snart sänkas till 0.
Så när kommer nästa chocksänkning? Är det kanske bäst att sluta betala så man inte förlorar kommande premier också?

Pampar i arbetarröelsen som Anders Sundström och Vanja Lundby-Vedin förstör för rörelsen och har välnu kvaddat hoppet hoppet om ett regimskifte vid nästa val!

Kajsa

2009-10-23 kl 17:29

Patetiska LO ägda Folksam…fy!
Detta är avskyvärt men bara för er info så har jag och min familj nu bokat möte med andra bolag på måndag tillsammans med min mamma och mina svärföräldrar. Nu ska Folksam helt bort ifrån min släkt, det finnssom tur va alternativ!

Gert Bengtsson

2009-10-23 kl 17:33

Käre Christoffer du måste va anställd på Folksam,för du verkar ha huvet på skaft!!!!!Premierna sys väl inte in i en madrass,utan skall väl placeras,så att dom generar en viss vinst!Eller är jag helt fel ute??????

Lars-Göran Bengtsson

2009-10-23 kl 17:51

Jag har inga trevliga ord att säja om Folk!kam. Detta trodde man inte va möjligt av ett folkägt försäkingsbolag, att slå på dem som redan ligger och beröva pensionärena sin sista önskan här i livet.
Försäkringen bär inte sina egna kostnader säjer man. Varför kontaktar man då inte de intresseorganisationer som företräder pensionärena och frågr vad man kan göra för att lösa detta broblem.
I stället väljer man sitt eget diktatoriska sätt, därför att det finns en såda klasul i försäkringen som gör detta möjligt. Folksam är ingen demokrati trots att det är folkägt.
Folksam är med andra ord en diktatur!
Vi pensionärer kommer att uppmana alla pensionärer, anhöriga och vänner att överge Folksam och söka sig andra försäkringsbolag.
Nu läser jag också att man sätter ut vakter vid sin kontor för att skydda sina anstälda, vad kosta det och var tar man dessa pengar, kanske från pensionärerna?
Hur lång kan detta skamens bolag sjunka.

Fredrik Karlsson

2009-10-23 kl 17:59

Folksam känner sig uppenbarligen så pressade och hotade nu att de behöver kalla in vakter för att skydda sin personal (Aftonbladet). Det här har gått alldeles över styr nu och ingen vet var det här kommer att sluta om inte folksam tar sitt ansvar och backar ur den här konflikten. Det är bara att inse att det här var en dålig strid att ta och en strid ni inte kan vinna.

owe

2009-10-23 kl 18:09

Man har ju rätt att fundera över hur Folksam plötsligen har fått i hop 1,4 Miljarder kronor till att köpa aktier?

Swedbank har idag meddelat att den pågående nyemissionen är övertecknad, utan ianspråktagande av garantier. Det innebär att Folksam, det vill säga Folksam Liv och Folksam Sak med dotterbolag samt KP-stiftelsen och Folksam-LO Fond, tecknar den andel aktier som motsvarar tidigare ägarandel, den så kallade pro rata-andelen. Folksam tecknar därmed sammanlagt 36 186 767 aktier för cirka 1,4 miljarder kronor.

Sara Pettersson

2009-10-23 kl 18:15

Är det någon som föreställer sig att man skulle kunna dö efter en månad, betalt in en månadspremie o sen få ut 18000 kr… vilken vinst för de efterlevande, eller hur!?? Det är ju det som är dilemmat, ingen vet hur länge man får leva, därför har man försäkringen. Ibland har man ”tur” o den faller ur tidigt..

owe

2009-10-23 kl 18:19

ja,ja…det skall inte löna sig att dö längre…
Det är en omställningsförsäkring och inte en försäkring.
”Från och med 1 januari 2011 sänks ersättningen med cirka hälften för kunder över 70 år. För personer under 70 år genomförs sänkningen i två steg.”

Är det rättvist att alla de som betalt längst,mest och de som kanske är i behov av hjälpen först till en ev.begravning,skall få ett mindre belopp först av alla?
Alltså den grupp som förväntas dö först får den minsta trösten först…bara hälften av ersättningen betalas ut till de som berörs av döden först,är innebörden av detta nya avtal…?

Tord Hagman

2009-10-23 kl 18:23

Jag är oerhört besviken på Folksam ett bolag som jag trodde var att lita på och som jag anser mig sviken av.Jag förstår alla gamla som känner en djup förtvivlan över detta beslut som har beslutats om säkning till hälften av begravningsutbetalningen till oss gamla.Folksam kommer nog att få svårt att skapa nytt förtroende hos oss försäkringstagare.

Karl-Axel Svensson

2009-10-23 kl 18:46

Byt namn till STÖLDSAM !!!

Karl-axel Svensson

2009-10-23 kl 19:00

Folksam gör som regeringen själ från pensionärer
och hjälper dom som redan har det bra.
” Bravo folksam ni har lärt er”

kjell

2009-10-23 kl 19:15

Det är förjävligt att ni gör så. Betala tilbaka dom betalda premiarna till dom gamla så att dom har pengar till sin begravning för det har dom betalat in själva så att dom kan betala sin egen begravning så att dom slipper gå och tänka på vem som skall betala deras begravning för det är nog många äldre som går och tänker så.NI BORDE SKÄMMAS GÖR NÅGOT ÅT DET !!!!!!!!!!!!!

Ove Johansson

2009-10-23 kl 19:17

Det har varit en lång läsning i kväll ! TACK alla ni som har skrivit det gör mitt beslut mycket lättare,jag har haft denna gruppförsäkring i 5 månader så jag förlorar inte så mycket på att avsluta den,för att visa min solidaritet med er ska jag avsluta mina 2 bilförsäkringar och villaförsäkring hos Folksam

Jörgen Norlin

2009-10-23 kl 19:26

Risk för vem kan man ju undra.
På måndag lär jag se över mina försäkringar för att se till att ni inte finns med nånstans i kedjan. Jag kommer då aldrig att teckna nånting med er i framtiden. Kul att sitta med inbetalningar till er hela livet, jag är 26år, och sen drar ni undan stolen på det här sättet.

Skandal är ordet.

Erna Gustavsson

2009-10-23 kl 19:39

Jag håller tillfullo med ovanstående skribenter, det är skamligt att Folksam agerar på detta sätt mot sina försäkringstagare. Ett avtal upprättas mellan två eller fler parter. Ska avtalet ändras, säger man upp det och förhandlar med berörda parter på nytt. Man gör inte som Folksam nu gjort och enväldigt/ensidigt bestämmer sig för att ändra på förutsättningarna. FOLKSAM SKA BETALA TILLBAKA DE INBETALADE PENGARNA OM MAN ANSER ATT DET ÄR FÖR FÅ SOM UTNYTTJAR FÖRSÄKRINGEN, SÅ INTE BOLAGET TJÄNAR TILLRÄCKLIGT. Skäms och gå i skamvrån för detta tilltag. Erna Gustavsson Loftahammar

Jan

2009-10-23 kl 20:34

Betala tillbaka. Om Folksam skall betala tillbaka pengar som ”sparats under flera år” ska då Folksam begära tillbaka pengar från de efterlevande som fått pengarna som försäkringsersättning. För det var väl syftet med försäkringen. Att efterlevande skulle få pengar oavsett hur länge man haft försäkringen. I min värld så är det ju poängen med försäkring att man kan få ersättning när något händer. Skulle jag resonera som gjorts i kommentarerna gällande min bilförsäkring så har blivit lurad många gånger om. Med mina premier som jag betalat genom åren så skulle jag kunnat köpa en ny bil istället för den begagnade gamla bilen jag kör nu.
Försöker tänka realistiskt…..

Före detta kund

2009-10-23 kl 21:09

Jag är inte direkt drabbad då jag inte har denna försäkring. Däremot är mitt förtoende för Folksam totalt borta, kommer därför att säga upp samtliga mina försäkringar hos Folksam inklusive tjänstepensionen som är på ca: 8 000 per månad. Uppmanar alla andra att göra som mig.

Arne Spann

2009-10-23 kl 21:11

Hej FOLKSAM ! Det här var inte snyggt.
Jag har varit med sedan 1990. Detta tror jag inte era ombud har sagt ett ord om att det skulle kunna hända, jag är inte med när pengarna betalas ut, kan jag få en garanti på att summan räcker till KREMERING ?
Hälsningar från Arne.

Börje Järvling

2009-10-23 kl 21:47

Kära Folksam.
Undrar om ni verkligen har förstått vad ni nu har satt i rullning. Att riskera att tappa så många andra försäkringar som pensionärer och andra har hos er är obegripligt. Själv har jag alla mina försäkringar hos er och det är inga småsummor jag betalar i premier.Men eftersom det är fult att känna solidaritet nu för tiden är det bara att ge sig ut på den egoistiska marknaden och begära offerter hos andra försäkringsbolag.
Lycka till.

Duke

2009-10-23 kl 21:47

Sverige är Eldorado för EKO brottslingar.Undrar har Folksams VD sänkt sin lön för 50% eller höjt 50%.Ni har tur att Svenskar som folk är fredliga och lättmanipulerade i nandra länder inte ens Securitas vakter skulle rädda är.

kikki

2009-10-23 kl 21:48

vi blev tvångs förflyttae till er om man var med facket. nu står ni inte längre för era försäkringar och det är inte första gången era försäkringar inte gäller när det händer något. ni har väl alltid vetat hur många 40-talister ni haft försäkrade dålig ursäkt åter igen.

fernando

2009-10-23 kl 22:28

Hej Andreas Jerat!!!
Jag tycker att tjuvar och slipade kriminella ska straffas hart!!!!
vad tycker du???….
For min del folksam far inte ett öre mer av mig.
Hoppas att 450.000 foljer med.
Då forsvinner folksam from jorden`s yttan,blir bara en skammligt minne.
Och du,anders,vanja,och hela gänget kan borja sälja mobiler på nån torget.

Mats

2009-10-23 kl 22:31

FOLKSKAM! __________________________________________________

Leif Ringström

2009-10-23 kl 22:36

Fy för fan vilket skitbolag FOLKSKAM är aldrig någonsin har man väl hört någon s.k. ansvarsfull bära sig så otroligt illa åt. Rena rama konfiskationen! Behöver SWEEDBANK slantar så får dom väl i all sin dar fixa dom själva. Ska 70-åringar stå för fiolerna i Baltikum? Lägg ner det här ynka bolaget och det snarast. Låt vettigt folk sköta om era f.d. kunder!

owe

2009-10-23 kl 23:33

Utifrån bla.alla de tysta möss(s)och (LO)och övrigt fack som sitter i toppen av Folksam koncernen.
Samt andra styrelser som har kopplingar till Folksam verkar inte ha reagerat över beslutet från Folksam.Det är ändå dessa som en gång har styrt in oss i Folksam och deras försäkringar,och borde därför agera på något vis.

Jag menar dock inte att någon ledande politiker (s) eller från fackliga håll skall försöka ge sig på att styra eller bestämma över Folksam.Men Jag tycker ändå i det här läget att det är viktigt att det kommer någon kritik därifrån mot Folksam´s beslut.

Jag är ganska säker på att Folksam´s fattade beslut kommer att helt klart påverka valets utgång 2010.

Helge Nilsson

2009-10-24 kl 01:43

Hur kan det plötsligt uppstå en så kraftig sänkning av
ersättningen? Görs inte beräkningar fortlöpande?
Den här utvecklingen borde väl i så fall Folksam ha observerat och larmat om tidigare
Känns som man varit utsatt för bondfångeri!.

Rulte Multig

2009-10-24 kl 01:46

Folksam ska skämmas för sitt agerande.
Den som kom på denna briljanta ide´ att leta sparbeting hoppade verkligen på fel grupp.Den ilska vi ser och kommer få se är berättigad.Kostnaden i flyttade försäkringar,badwill,pr-konsulters inträde för att rädda varumärket mm.. kommer bli 10 dubbelt mot vad de sparade in på denna åtgärd.
I ABC boken för större företag står som punkt 1. ALDRIG hoppa på små eller utsatta grupper.
Punkt 2. GLÖM aldrig punkt 1.

Folksam missade att göra en konsekvensanalys eller så är kompetensen i ledningsfunktionen klent utrustad.
Tidsfråga innan vi kommer få se pudlar springande i Folksams korridorer.
Om det räcker vill säga.
Nåt huvud kanske måste ryka som förstärkande symbolhandling.

Usch och fy på er folkskam!

Maud Nilsson Möller

2009-10-24 kl 08:06

Stöld och svek! Det ni nu gör mot 420000 pensionärer, alla över 70 år, är ingeting annat än stöld, ett stort svek mot en svag grupp i samhället. Tro mig, Folksam kommer att förlora på detta. Vi kräver pengarna tillbaka!

Andreas Jerat

2009-10-24 kl 08:15

Hej

Kollegor har frågat mig om vi verkligen ska låta människor uttrycka så mycket kritiska åsikter på vår egen webbplats? Mitt svar är JA!

Vi har tagit ett beslut som gjort väldigt många människor väldigt upprörda. Vill man uttrycka sina känslor i en kommentar på denna sida så ska man få göra det, även om den är kritsisk mot Folksam. MEN det finns regler att förhålla sig till. Kommentarer som innehåller personangrepp/hot, grovt språk eller rena uppmaningar/instruktioner om försvårande av Folksams ordinarie verksamhet accepteras inte av förklarliga skäl. Hittills har 2 kommentarer raderats pga av sådant innehåll. Med tanke på hur många kommentarer som gjorts på denna sida så förstår ni att det ändå är rätt högt i tak.

Andreas Jerat
Tf. presschef Folksam

Andreas Jerat

2009-10-24 kl 08:23

Hej

Många av era kommentarer innehåller frågor som ställs till mig/Folksam. Jag ska försöka att besvara dem så fort jag kan bara kan. Men just nu är trycket på Folksams kommunikationsavdelning väldigt högt som ni säkert kan förstå.

Om ni inte kan vänta på svar så hänvisar jag er till vår kundtjänst på telefon 0771-950 950. Öppettiderna är mån-fre 7.30-21, lör-sön 9-19.

Andreas Jerat
Tf. presschef Folksam

Sven Ehnberg

2009-10-24 kl 09:10

Detta är rent galet. Ett folkägt bolag som gör så här
har jag inget övers för. Eftersom man inte kan göra mycket åt försäkringen (går ej att flytta) hoppas jag att alla pensionärer flyttar övriga försäkringar till
ett annat bättre bolag. Själv har jag gjort detta.
Vinsten på 16,5 miljarder föregående år har väl gett en
rejäl bonus till i första hand direktorena. Det vore ju
synd om dessa skulle drabbas av nedskärningarna. De har
det ju naturligtvis ganska besvärligt. Tack Folksam och
hoppas Ni kan öka bonusen med våra surt förvärvade pengar. Fy skäms!

robban

2009-10-24 kl 10:24

jag tror jag ska visa sympati med dom somdrabbas genom att flytta alla mina föräkringar från folksam..
tycker alla borde göra så….

dennis eriksson

2009-10-24 kl 11:02

Fan man skäms nästan även om man bara har den påtvingade försäkringen från facket hos er.
Om ni har utformat en försäkring som visar sig att den inte går riktigt runt så kan det ju vara en ide att ta bort lite bonusar ??? gissar att en hel del chefer hos er har sådana ;) det rimmar lite bättre än att sno från pensionärer som inte har det så fett ställt.
Själv har jag gått i bytestankar när det gäller mina försäkringar så tack för att ni underlättat mitt val av nytt bolag.”"”Skäms”"” är vad jag tycker

Katastrof

2009-10-24 kl 11:23

Nu är det två företag som har hamnat på min svarta lista Skandia och Folksam… Ska ägna min tid att smutskasta och uppmana varna alla jag känner och inte känner att unvika Folksam(tjyvarna). Funderar vilka kanaler som kan få mest genomslagskraft via datan. Chattar msn facebook, egna ref.sidor. Hur kan de snacka om risk??!? är väl ingen risk när de kan ändra och anpassa försäkringen på vägen och lämpa över risken på sina försäkringenstagare. Tyvärr kommer vi(snälla blåögda)få betala deras dåliga affärer i bla baltikum under en lång tid framöver… Nästa kandidat till min svarta lista är Vattenfall. Tur man inte valde en sån försäkring, har 25år till pension, hade blivit 140*12*25=42000*index =45000kr

Folksam no moore

2009-10-24 kl 11:39

Ser ungefär ett 80-tal kommentarer om detta. Tänk tanken att alla pensionärer hade tillgång till dator/datorkunskap så hade det säkerligen varit 420.000 kommentarer här till Folksams nackdel. Själv har jag ej denna försäkring men gjort förfrågan på många andra hos Folksam och domhar alltid varit det dyraste bolaget under samma vilkor

Monica Liljenström

2009-10-24 kl 12:38

Man blir förvånad och bestört! Alla dessa människor, som inte förstått att de tecknat en försäkring och inte ett avtal om ett sparande. Kan de inte vara glada att de inte behövt utnyttja försäkringen? Hade de dött redan första året hade de ju gjort ”en bra affär” och fått ut hela försäkringsbeloppet utan att ha sparat ihop till den summan. Själv skulle det inte falla mig in att ta en sådan försäkring.

owe

2009-10-24 kl 13:35

Inga garantier för att 12 000kr kommer att betalas ut vid dödsfall.Allt beror på vilken regering som styr och om det råder ekonomisk kris vid din bortgång.

Inte nog med att Folksam halverar ersättningen i försäkringen som bygger på basbelopp regeln.Dessutom har vi en regering som sänker detta basbelopp.
De tre basbeloppen för 2010

Regeringen har fastställt de tre nya basbeloppen för 2010. Observera att prisbasbeloppen för första gången är lägre för kommande år än för det innevarande. Det beror på den ekonomiska krisen, som lett till att konsumentprisindex (som prisbasbeloppen bygger på) sjunkit. Inkomstbasbeloppet för 2010 är däremot lite högre än det för innevarande år.

Nytt för i denna beslutomgång är att även regeringen tagit beslutet om inkomstbasbeloppet vid samma tillfälle som prisbasbeloppen. Tidigare brukade beslutet om inkomstbasbeloppet dröja till slutet av oktober.
Det ”vanliga” prisbasbeloppet

Det ”vanliga” prisbasbeloppet för år 2010 blir 42 400 kronor

(en sänkning med 400 kronor från 2009, då prisbasbeloppet varit 42 800 kronor).

Prisbasbeloppet, som bygger på konsumentprisindex, används bland annat för att fastställa inkomsttaket i sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen och för att beräkna pensioner som ska betalas ut. Även försäkringsbolagen använder ofta prisbasbeloppet i stället för fasta krontal.

Lennart Jönsson

2009-10-24 kl 14:41

Jag är helt bestört. Hade aldrig kunna tänka mig att ett försäkringsbolag som Folksam skulle kunna svika sina kunder på ett så skamligt sätt. Det känns så smärtsamt att bli grundlurad och man är fullständigt maktlös. Och Folksam gör detta mot PRO:s medlemmar är ytterligare en försvårande omständighet. Nu måste jag snarast flytta över mina övriga försäkringar till ett bolag som man kan lita på

owe

2009-10-24 kl 16:09

Ja,det enda som återstår är att PRO SKPF och andra nu tar och undersöker med andra bolag,om hur och vilka möjligheter som finns att teckna kollektiva försäkringar av den här typen.Annars får var och en hitta ett nytt bolag.Men jag rekomenderar att även alla de som nu känner att de sitter fast i Folksam´s rävsax och har svårt att lämna.Föreslår jag att de ändå skall lämna övriga försäkringar i Folksam om sådana finnes.
Det måste få bli kännbart för Folksam!

Jag sitter själv i en bostadsrätt där vi ingick avtal med Länsförsäkringar om att teckna en kollektiv tilläggsförsäkring,oberoende av den vanliga hemförsäkringen.Och vi fick till ett bra avtal,ett avtal som dock icke Folksam var villiga att ingå i alla fall inte för det pris som vi fick av Länsförsäkringar.

owe

2009-10-24 kl 16:45

PRO skriver på sin hemsida.
”Mot bakgrund av Folksams beslut ska PRO givetvis sluta att marknadsföra försäkringen.”PRO,det räcker inte med att bara sluta marknadsföra försäkringen!

owe

2009-10-24 kl 16:54

Chocksänkt försäkring ny kris för LO-Wanja
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, styrelseledamot i Folksam, krävs nu på besked om chocksänkta försäkringar för 420.000 pensionärer.

Wanja Lundby-Wedin, som sitter i styrelsen för Folksam Sak, vill inte kommentera frågan som hon anser höra hemma i styrelsen för Folksam Liv.

Men många av de gamla LO-medlemmarna kräver svar.

http://www.dagensps.se/artiklar/2009/10/23/36284150/index.xml

owe

2009-10-24 kl 17:08

Folksam!
Den nya sjuk och olycksfallsförsäkring kompenserar väl inte GF på någotvis!Står där något om begravningshjälp?Ja,vid olycksfall.Men det ju oftast inte pga.olycksfall man avlider i slutskedet av sitt liv,utan det beror oftast på pga.ålder.För det är ju just detta som allt handlar om!Just därför är vi pensionärer så upprörda över detta!

Emil

2009-10-24 kl 19:47

Men hallå Monica Liljenström det som diskuteras är väl inte försäkringsomfattningen utan att ingående avtal emellan försäkringstagare och Folksam BRYTS(olagligt)precis när den ska börja lösa ut.. så sjukt.. Hoppas folksam betalar tillbaka motsvarande %-minskning av avgiften till de som tecknat den. Nu vet jag vad jag inte ska välja för försäkringsbolag i livet./ Emil 30år

Stina

2009-10-24 kl 21:17

Till nästa avtalsperiod kanske FOLKSAM sänker dödsfallsbeloppet till 100 kronor. Vem vet? Dom kan tydligen göra precis som vill utan något som helst ansvar.

Eva Åkesson

2009-10-24 kl 22:49

I folkmun heter nu Folksam inte längre Folksam utan med full rätta FOLKSKAM. Ett försäkringsbolag som har fått så många människors förtroende borde av ren självbevarelsedrift inse att pensionärernas försäkringar också skall skapa tillväxt. Om just detta inte var inskrivit i regelverket för försäkringen hade det varit lika lätt att skriva in som de pennsträck man nu drar när man istället skriver ner försäkringsvärdet. Illa Folkskam, mycket illa. Vi kommer definitivt aldrig att teckna några försäkringar hos Folkskam, förlåt Folksam.

Elisabet Wångeby

2009-10-25 kl 10:36

Ni säger att varge försäkring ska bära sin egen kostnad.Då undrar jag var alla pengar jag betalat in under alla år har blivit av? När den tecknades var den så bra och ni var angelägna att den skulle tecknas.Men nu när ni tycker att den inte är lönsam för er så är det bara att stjäla av våra besparingar Är det inte falskhet att bedriva ett företag på detta vis? Jag trodde att man kunde känna sig trygg hos FOLKSAM, När jag hörde detta första gången trodde jag det var ett skämt.Har ni inget ansvar för era kunder. det finns ett ordspråk. Tar med ena handen och ger med den andra, inte FOLKSAM dom bara tar.Men vi är väl bara småkunder så det är väl inte så noga. Svara gärna på detta.

Andreas Jerat

2009-10-25 kl 14:00

Hej Elisabet

De pengar som betalas in i form av premier under ett år, betalas samma år ut som ersättning till dödsboet till försäkringstagare som avlidit.

Andreas Jerat
Tf. presschef Folksam

Mari-Anne Karlsson

2009-10-25 kl 18:21

Jag blev lovad 37000 när jag tecknade denna försäkring och ni har mage att bryta avtalet som faktiskt är skriftligt undertecknat av mig och folksam. nu senast stod det att jag skulle få ut 12000 den dagen jag ska vandra vidare men tänk om jag lever 10 år till vad får jag ut då 000000 kanske. man kan undra vart alla våra inbetalda pengar försvunnit i någon delägares ficka kanske. Jag hoppas du också Andreas drabbas av denna idioti när du blir gammal men du har väl inga försäkringar själv i Folksam.Det kommer att bli ett upprop till alla som har försäkring i Folksam att säga upp dessa då även hem-husförsäkringar mm så kan ni själva bita i det sura äpplet efter denna STÖLD!

Mari-Anne Karlsson

2009-10-25 kl 18:27

Hur i hela friden kan LO:s ordförande sitta i en försäkringsstyrelse. det är väl ändå inte Landsorganisations syfte att sjunka så lågt att de vill befatta sig med Folksam som själ pengar av försäkringstagare. Vet hut!

Anne-Marie Hagblom

2009-10-25 kl 18:56

Jag hoppas att du har förståelse för att vi genomför dessa förändringar”. Det var väl magstarkt! Varför har Ni inte dragit i nödbromsen tidigare om Era affärer är så urusla? Kan det vara de vidlyftiga affärerna i Baltikum och Era bonusar som gör att Ni OCKSÅ vill föra pensionärerna så fort som möjligt till ättestupan?
Och hur kan man bara behandla alla lika vad gäller beloppen, att en som betalt avgifterna i antingen 1 eller 25 år? Själv har jag betalat i 14 år och vad jag kan se är det ungefär samma belopp, alltså 12.000 i nuläget som lämnat min skruttiga pension. Och vad händer när jag om ungefär 1 år (om jag inte har dragit sista sucken då) fyller 80 år? Blir beloppet halverat igen till 6.000? Rävsax var ordet.

JONNY DUELL

2009-10-25 kl 19:54

Vilka fegisar ni är! Ge er på pensionärerna och deras försäkringsskydd.Vågar ni inte sänka en av era andra grupplivförsäkringar?Eller ni kanske inte törs röra de övriga försäkringsavtalen för dom som ännu ej har blivit pensionärer. Var har rättvisa och solidaritet tagit vägen?
Alliansen är nog inte det största spöket , jag tror det är girigheten.

Ove Johansson

2009-10-25 kl 19:58

Efter alla inlägg som står här ska väl Folksam tänka efter, vad händer om alla pensionärer har kvar sin gruppliv och för över sina övriga försäkringar till andra försäkringsbolar. Det ska bli intressant att följa denna utveckling inklusive bonusar.

Erik

2009-10-25 kl 20:04

Kan tyckas konstigt men jag är bara 17 och det jag uppfatar av allt är att folksam med kommentaren från deras presschef att dom vill att vi ska kritisera öppet på deras hemsida ska ge oss något samvete för vad dom gjort men vet inte rikitgt, tycker dom borde skämmas OCH kommer aldrig ha några försäkringar hos dom i min framtid.

Ove Johansson

2009-10-25 kl 20:27

Till ANDREAS JERAT
det var inte så högt till taket som du skrev.

Andreas Jerat

2009-10-25 kl 21:24

Hej Ove

Förstår inte din kommentar?
”Vad jag menade med högt i tak” är att man får skriva i princip hur Folksamkritiska kommentarer som helst på denna sida, så länge de inte innehåller personangrepp/hot eller grovt/stötande språk. Hittills har vi bara behövt plocka bort två kommentarer av dessa skäl.

Andreas Jerat
Tf. presschef Folksam

Andreas Jerat

2009-10-25 kl 21:35

Många kommentarer refererar till att Folksam skulle ha ”bonusar”.

Jag vill därför förtydliga att Folksams ledning inklusive vd Anders Sundström inte har bonusar. Alla i koncernledningen har fast månadslön och de lönerna följer lönestatistiken för jämförbara tjänster på marknaden.

I Folksam finns ett belöningsprogram för våra medarbetare. Det kan som mest ge 20 000 kronor. I fjol utföll det med 4000 kronor per medarbetare. Koncernledningen inklusive vd omfattas inte av belöningsprogrammet. Belöningsprogrammet är hårt knutet till prestation. Nås inte de högt ställda målen, utbetalas heller ingen belöning.

Andreas Jerat
Tf. presschef Folksam

Andreas Jerat

2009-10-25 kl 21:43

Hej Erik

Möjligheten att kommentera innehållet i våra pressmeddelanden är inte begränsad till just detta pressmeddelande, utan det står var och en fritt att kommentera alla Folksams pressmeddelanden. Positiva som negativa kommentarer är välkomna – så länge man följer de regler som jag nämnt i tidigare kommentar.

Andreas Jerat
Tf. presschef Folksam

owe

2009-10-25 kl 22:00

Uppenbarligen så har Folksam inte kunnat nå ut med rätt information till försäkringstagarna om hur försäkringen´s villkor fungerat i samband med försäljningen av dessa försäkringar.När inte ens PRO eller andra pensionärsorganisationer har gjort det.Många av dessa pensionärer som nu sitter i dessa organisationer har själva arbetat både fackligt och med trygghetsförsäkringar under många år.Inte heller dom har riktigt förstått innebörden av avtalen,hur skall Folksam då kunna begära att ”vanliga” försäkringstagare skall göra det?
Så därför anser jag att Folksam bör ta ett moraliskt ansvar och försöka kompremissa fram en lösning och inte bara plocka fram stora bultsaxen och klippa av.Vi är ju faktiskt 420 000 pensionärer i Folksam som berörs av detta…har vi alla så fel,att vi inte duger till att läsa villkoren i försäkringen?

A Olsson

2009-10-25 kl 22:06

Fy skäms Folksam.

malin dernheimer

2009-10-25 kl 23:44

FY vad dålig stil!!!! Jag är så förbannad på detta, ett avtal måste vara ett avtal. Många pensionärer har inga besparingar och är beroende av denna försäkring vid dödsfall.
Ni ansvariga chefer som har HÖGA löner och aldrig behöver oroa er för att det inte ska finnas pengar när ni blir gamla och dör, SKÄMS!!!!!

Upp till kamp alla ni som är besvikna och förbannade!

Stina

2009-10-26 kl 02:01

Undrar hur mycket FOLKSAM kommer att minska dödsfallsersättningen med för nästa period?
Försäkringen liknar ett pyramidspel. Den fungerar så länge antalet försäkrade blir fler, men nu är det ju stopp för det. Antalet försäkrade blir dessutom bara färre.
Jag tycker FOLKSAM borde ha ett ansvar för sina försäkringstagare. Avsluta denna försäkring och dela ut de pengar som finns i stället för att försöka lura folk på så mycket pengar som möjligt

David

2009-10-26 kl 10:07

Har tröttnat på Folksam.
Blev tvångsansluten till dessa skitförsäkringar via facket.
Har jämfört med andra försäkringsbolag och ärligt talat borde folksam skämmas!
Premierna är högre och utfallet lägre när försäkringarna faller ut. Om de faller ut.
Byter nu till 3 andra bolag. Bytt jobb också, nu är det slutstulet från mig folksam. Ajöken.

David

2009-10-26 kl 10:10

Folksam är ett pyramidspel, där enda förmånstagaren är facken!!

Christer Axelsson

2009-10-26 kl 10:54

Skrivit ett inlägg men det var för kritiskt så det togs inte med.

Per Hellström

2009-10-26 kl 11:00

Till Christer Axelsson,

Nä, dom censurerar inlägg som är kritiska mot Folksams ledning…………

Ska bli roligt att så småningom läsa deras bortförklaring till att dom förändrar tillbaks villkoren och också bortförklaringen till varför nuvarande edning slutar ”frivilligt”, dvs fått sparken

Cecilia Wennstam

2009-10-26 kl 10:31

Jag kan bara rekomendera alla med försäkringar hos Folksam att byta bolag. Folksam har en ogin attityd till sina försäkringstagare, höga premier och högre självrisker än andra bolag. Det finns ingen anledning att bita sig fast vid Folksam bara av gammal vana. Det går snabbt och smidigt att byta alla sina försäkringar. Att hårdnackat gå ut och hävda att de inte har något val när man samtidigt annonserar en vinst på nästan 19 miljarder är patetiskt.
SKÄMS FOLKSAM.
SKÄMS SKÄMS SKÄMS

owe

2009-10-26 kl 10:32

Jag tillhör en av dem som reagerat kraftigt mot Folksam och deras agerande,som jag långt i från är nöjd med.

Men självklart måste debatten och kritiken ligga på en nivå som kan anses vara respektabelt.

Folksam förbehåller sig rätten att inte godkänna kommentarer som strider mot god sed enligt våra och allmänhetens värderingar. Detta inkluderar bland annat kommentarer med offensivt innehåll eller länkar till pornografiskt innehåll.

Folksam kommer också ta bort kommentarer som inte direkt relaterar till nyheter.

Janne Årsta

2009-10-26 kl 10:37

Det är så man hoppas att alla de kanske 100.000 människor som tänkt på sin egen framtida bortgång och på oss anhöriga som tecknat denna försäkring ska dö innan 1 Januari 2011 då halveringen träder i kraft!!!
Kom då inte och sänk utbetlningen utan det är innan den 1 januari 2011 det gäller!!!

Per Hellström

2009-10-26 kl 10:39

Man behöver inte vara intellingenare än en Schimpans för att begripa att Folksam förlorar intäkter och försäkringstagare på denna skandal……………..frågan är om ledningen begriper detta?………

Per Hellström

2009-10-26 kl 10:42

Man blir t.o.m. censurerad när man påpekar att dom hade kvar sommartiden tills kl. 10.20 idag………….då är det inte högt till tak på Folksams hemsida……………….är dom rädda måntro?……….rädda för att försäkringstagarna gör slag i saken och flyttar alla sina försäkringar till andra bolag?…..

M

2009-10-26 kl 10:46

Jag beslutade tidigare att gå över till Folksams hemförsäkring via mitt fack när min nuv. hemförsäkring skulle förnyas.

Jag tror -inte- att jag kommer att byta till Folksams hemsförsäkring, nu när man har läst om hur ”konceptet” fungerar ang. grupplivsförsäkringen.

Erik Gustafsson

2009-10-26 kl 11:22

Var finns folkrörelsens ideologitänk? Ni är inte kloka i huvudet! En redan fattig pensionär blir ännu fattigare inför döden. Är det möjligen så att era ekonominissar är odödliga?SKÄMS,SKÄMS,SKÄMS FOLKSAM.

H Kivimäki

2009-10-26 kl 12:18

Jag tillhör en av dem som reagerat kraftigt mot Folksam
jag kommer att byta bolag på en masa försäkringar

J

2009-10-26 kl 12:27

Fruktansvärt upprörande vad Folksam håller på med.
Mina försäkringar hos er kommer att sägas upp omgående!

janne

2009-10-26 kl 12:56

Nu är måttet fyllt!!
Säger upp mina försäkringar = 4st hos Folksam.
Blir kanske så med bilförsäkringen också.
Tack och adjö för mig på Folksam,efter dryga 45 år med försäkringar hos Er.

Erik Berg

2009-10-26 kl 13:21

Det nämns att de som tecknat försäkringar via PRO, SKPF och SPRF får sänkta ersättningar, men uppenbart gäller det tydligen också de som förlängt sin ”lärarförsäkring” vid uppnådd pensionsålder. Jag håller med tidigare inlägg om stöld och kräver liksom många andra inbetalda premier tillbaka eftersom Folksam vill bryta ingångna avtal. Inget Folksam för mig i fortsättningen. Jag kommer också att verka för att mina barn inte är så dumma att de litar på Folksam. VÄLJ ANDRA FÖRSÄKRINGSBOLAG FÖRE folksam

Anne Marie Olsson

2009-10-26 kl 13:35

Håller fullständigt med alla som kommenterat detta.Har
betalat premie sedan jag blev fast anställd på 60-talet, det blir ju mer än 1,5 basbelopp, ja nästan 2. Det är skamligt mot oss pensionärer,som redan nu har låg pension!
Hur skall man nu kunna lägga undan till sin hädanfärd? pensionen är ju liten som den är.Kan man lita på att det finns pengar kvar,när den dagen kommer!!! Nej,det här var uselt Folksam!! Ni kunde väl höjt premien med några kronor i stället,så man vet att man kan dö i lugn och ro.

Åke Strandqvist

2009-10-26 kl 13:41

Nu är det dags att LO visar litte pondus och tar bort kolektivförsäkringarna ur Folksam,finns andra bolag.
Sen har folksam visat förakt för pensionärerna .
Alla med försäkringar i Folksam borde flytta till annat bolag.
Folksam har skitit i det blå skåpet som man säjer.
Hur mycke bonusar har det blivit då.???

Åke Broman

2009-10-26 kl 14:01

Jag har haft min bilförsäkring hos Folksam i över 40 år

Villa hem försäkring hos Folksam i 40 år

Fritidshusförsäkring hos Folksam i 20 år

Liv o Olycksfallsförsäkring hos Folksam i mer än 40 år

Nu som nybliven pensionär skall jag bli snuvad på pengar som jag har betalt för att användas när den dagen kommer då jag avlider

Är det tacken för att ha varit en trogen kund

Det är SKAMLIGT o för Djävligt att göra detta

Kommer nu att flytta alla mina försäkringar till ett annat bolag

Per Hellström

2009-10-26 kl 14:22

Ledningen för Folksam måste vara IQ-befriad eftersom den inte begriper att denna skandal (som lätt kunnat undvikas) kommer att kosta Folksam ENORMA belopp i minskade intäkter och minskat förtroende.

Dessutom är det ju uppenbart att dom till 99.9% blir fällda för felaktig marknadsföring.
Moralisk är dom nera på Marianergravens djup…………..

Undrar när pressmeddelandet om att ledningen ”avgått” (läs fått sparken) kommer, för INGET företag kan överleva med en så INKOMPETENT ledning……..

Nils-e. Sjöberg

2009-10-26 kl 14:30

Hej!

Är det Folksam fel, att PRO har misslyckats i sin marknadsföring av deras grupplivförsäkring???

Trots att antalet pensionärer har ökat kraftigt de senaste åren, är PRO är snart inte största pensionärsföreningen, de tappar för många medlemmar.

PRF är en mycket bättre pensionärsorganisation.

Bertil Lundström

2009-10-26 kl 14:41

Är det inte dags nu att byta namn på bolaget, FOLKSKAM passar er mycket bättre.
Jag har betalat in premier för mig och en medförsäkrad sedan 1972. och ni säger att jag är en viktig kund, men ni menar att jag har varit en viktig kund. Folkskams manchettrånare är mycket säkrare än Helikopterrånare, för polisen är väldigt luttrade av era trix så dom kommer inte att bry sig denna gång.
Ge upp nu och stäng hela FOLKSKAM.

Nils-E. Sjöberg

2009-10-26 kl 14:50

OBS!

Jag trodde att vuxna människor kunde skilja på sparlivförsäkring och grupplivförsäkring!

owe

2009-10-26 kl 15:14

Nils-E

Menar du att 420 000 människor som nu är berörda av detta har svårt med att skilja på sparlivförsäkring och grupplivförsäkring?

Min och många andras uppfattning har alltid varit att de flesta har inte uppfattat försäkringen som en riskförsäkring och Folksam har heller aldrig försökt förklara tidigare om detta.Det är nu först man går ut med att försvara sitt agerande genom att försöka förklara att det är en riskförsäkring.Tvärtom så är det snarare Folksam som har varit otroligt dåliga på att förklara hur den här försäkringen är uppbyggd.

Nils-E. Sjöberg

2009-10-26 kl 15:21

Owe

Du tillhör de tusentals som tror, jag tillhör de fåtal som har kunskap.
Det är PRO som har haft ansvaret för marknadsföringen av grupplivförsäkringen.

Rikta din ilska mot PRO istället.
Nu kanske du förstår varför jag som pensionär i över 10 år, inte är medlem i PRO.

owe

2009-10-26 kl 15:31

Nils-E

När du skriver att ”PRF är en mycket bättre pensionärsorganisation”.Undrar jag om du inte menar SPRF Sveriges pensionärers riksförbund.I så fall så har även dom reagerat lika som med de övriga pensionärs organisationerna.

owe

2009-10-26 kl 15:44

Nils-E

Jag har inte sagt att jag tror,utan jag har sagt att jag har uppfattat.
Men det är väl bra att du har kunskap om detta.

Nu är det så,att det är både PRO,SKPF och SPRF som har samma uppfattning och som också har marknadsfört dessa försäkringar genom åren samt hela den fackliga rörelsen.Så lägg inte skuldbördan enbart på PRO om du nu anser att dom har fel.

Nils-E. Sjöberg

2009-10-26 kl 15:48

Owe

SPF, Sveriges Pensionärsförbund.

Nils-eric Lindberg

2009-10-26 kl 15:56

Helt otroligt vad många av oss som känner sig blåsta. Jag hade alla försäkringar hos Folksam sedan 1958.Men när Anders Sundström skulle bli Vd, med då ovanligt hög Lön sänkte Folksam våra pensionsutbetalningar runt en tusenlapp.Sedan kunde dom inte hänga med gällande bilförsäkringar trots skadefritt i över 38 år.Då bytte jag till Länsförsäkringar som ägs av försäkringstagarna även hemförsäkringen fick följa med. Förslag: Skaffa olycksfall på Länsförsäkringar,Öppna sedan ett konto där du sätter in gruppliv då har du iallafall något kvar när det är dags. Flytta över dina konto tänk på att Folksam har intresse i Swedbank. Se till och bli Guldkund hos Länsförsäkringar du får återbäring och bästa service/ säkraste bank att få ränta på sina pengar.

Nils-E. Sjöberg

2009-10-26 kl 16:13

Nils-eric Lindberg

Du har ingen säkerhet, att inte bli lika blåst av Länsförsäkringar.
Det är fortfarande ettårsavtal som gäller. Jag har själv bytt försäkringsbolag 6 gånger de senaste 10 åren.
Bäst villkor, till lägsta premier, får mina pengar.
Nästa år kanske jag är försäkrad i Folksam eller Skandia/If.

owe

2009-10-26 kl 16:14

Ja,det är skillnad.Men det innebär inte att SPF skulle ha en annan uppfattning om det även hade gällt dem,som har avtal med Skandia.

owe

2009-10-26 kl 16:55

Nils-E

Sen kan jag väl passa på och informera dig om att du lär nog inte bil av med PRO i första taget.

Och det kan ju vara kanske vara något att ta sig en funderare på..kanske bättre att göra en sammanslagning av pensionärsförbunden till ett.

Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF och Sveriges Pensionärsförbund, SPF, planerar att slå ihop sina påsar för att bli Sveriges starkaste pensionärsorganisation. ”En sammanslagning ökar pensionärernas politiska slagkraft, som ska minska de orättvisor som drabbar pensionärerna och öka medlemsinflytandet”, sa förbunden på dagens gemensamma presskonferens.

http://www.spfportal.se/

Anders

2009-10-26 kl 19:36

Vet hut ni som beslutat att stjäla från de äldre. Min mor är 84 år och har under många år sparat hos er för att nu få beskedet att ni kommer att stjäla en stor del av hennes besparingar. Hur stor kan er girighet bli? Men såklar era höga chefslöner och bonusar måste ju komma i första hand för inte bryr ni er om den lilla människan. Skäms!

Ponzi

2009-10-26 kl 22:40

Jag förstår inte riktigt varför ni sitter och försvarar ert agerande med att kommentera inlägg?!? Det är ganska uppenbart att folksam har misslyckats – katastrof.

Om man betalar en premie varje år för att få ut en summa när man dör – förväntas det självklart att Folksam lever upp till det som avtalats, eller som sagts när produkten såldes in.

Ponzi scheme = ”A Ponzi scheme is a fraudulent investment operation that pays returns to separate investors from their own money or money paid by subsequent investors, rather than from any actual profit earned.”

Jag anser att detta upplägg är väldigt likt det ponzi schema som madoff nu skakar galler för – var det över 1000 år i fängelse han fick?. Jag ser ingen direkt skillnad förutom att folksam juridisk har laglig rätt att ”sänka avkastningen”.

Folk vill inte ha argument tillbaka, folk känner sig lurade, folk vill ha en ursäkt!

Nils-E. Sjöberg

2009-10-26 kl 23:34

Ponzi m fl

Är det några som skall klandras så är det PRO.

Det har haft känndom om grupplivförsäkringens, (OBS!
ej sparlivförsäkring) dåliga ekonomi, underskott.
Har SPF:s grupplivförsäkring lika dålig ekonomi så
kommer även den att ändras.
Finansinspektionen kommer annars att ingripa och tvinga Skandia till detta.
SPF kommer snart att vara Sveriges största pensionärsorganisation.

L-O Berntson

2009-10-27 kl 03:46

Det är arbetarkolektivet som drabbats av denna ”produkt”. Det är deras representanter och förtroendevalda som administrerat fiaskot. Så går det när kollektivet tror sig om att kunna förvalta andras pengar. Samma sak inom det privata alternativet Skandia. Ett anrikt och stabilt företag men som smulades sönder av profithungriga tjänstemännen mitt framför ögonen på aktieägarna. Där var fackföreningarna och pensionsfonderna stora delägare men det var helt tysta på årsstämmorna. Behåll pengarna i kontater och lägg i madrassen, och gör som Hasse O Tage, lägg madrassen i ett bankfack. Så fort ”tjänstemännen” får tag i dina pengar så berikar dom bara sig själva.

Lasse Nilsson

2009-10-27 kl 09:18

Tur att Du som ansvarar för denna öppna debatt i Folksam media tar in alla så att inte onskan och förslag kommer bort från diskussionen. Det ruggiga var att det är vakter på Folksamkontoren för att övervaka oss pensionärer. I gårdagens TV kunde vi skönja att Folksams VD snarast skulle inbjuda organisationerna till diskussion. Glöm inte bort mitt förslag att göra en total redovisning för försäkringen. Tror inte att den har gått i minus under hela tiden. Titta också en gång till över vad Fortsättningsförsäkring kommer att innebära.
Tror att fler nya pensionärer vill ha grupplivförsäkringen men löfte och avtal om livsvarig.
Lycka till i Folksams ledning och styrelse.

owe

2009-10-27 kl 13:24

En pensionsförsäkring som täcker ens begravningskostnader borde vara lika självklar som att få ersättning från A-kassa när man blir arbetslös,oberoende av antalet nytecknade försäkringstagare.

Nils-E. Sjöberg

2009-10-27 kl 15:18

Owe

Det otroliga är att du blandar ihop flera försäkringsformer.
Skulle det via skattsedeln finansieras en begravningsförsäkring, kommer begravningsbyråerna att jubla.

Alla missnöjda pensionärer bör lämna PRO och söka medlemskap i SPF.

Börje Erlandsson

2009-10-27 kl 17:53

Hej Anders S. Att du inte får ta pengar från
andra pensionsförsäkringar är det ingen som har begärt! Det förstår även en dum pensionär, att stöld är stöld! Men du FÅR sponsra i alla möjliga och omöjliga sammanhang och köpa aktier osv, då finns det pengar!! Ni jobbar väl inte ideellt heller!
Det avtal jag har ingått gäller ju 75% av
PBB.Det sistnämnda ändras ju varje år och
det kan varken du Anders eller Folksam som
bolag styra och ändra på. Därmed varierar
ju utbetalningarna, vilket vi pensionärer
förstår,och det är ju detta faktum att avtalet gäller just den %.sats jag har valt
att försäkra mig för när jag dör.

Avtal är avtal, eller?

Ove Johansson

2009-10-27 kl 21:40

Bra Börje! Nu börjar vi komma in på rätt spår Jag har också tecknat 0,75% prisbasbelopp på Folksams egen anmälningsblankett så jag förstår inte hur folksam kan bryta detta avtal eftersom det var olika valmöjligheter 1,0-0,75 eller 0,5 pbb så avgift ock ersättning är olika därför ska vi inte börja snacka ersättning i en fast summa (24000)för att pbb varierar från år till år ock vad är den summan värd om 15-20 år när de sista avlider som tecknat denna gruppförsäkring därför tycker jag att detta är solklart även för Folksams jurister så håll inte på att gnabbas pensionärsföreningar emellan för detta är enbart Foksams fel

Nils-eric

2009-10-29 kl 10:42

svar till Nils-E Sjöberg: Aldrig mer Folksam sätt in premien på konto men ej på Swedbank där Folksam även är med och styr. ”Med andra ord tänk efter före”

Karl Johansson

2009-11-01 kl 10:23

Jag fick ett brev från er där det står att ni halverat ersättningen på min grupplivförsäkring. Här har jag under många år varit förvissad om att när minn dag är kommen jag ska komma i jorden på ett snyggt och värdigt sätt. Det kan jag nu inte tänka mej då ni sänkt ersättningen till 12.000:-. Varifrån kan jag nu räkna med att resterande pengar ska komma? Jag blir väl kastad ner i en grop någonstans. Ha förståelse för detta!!!?? Hur kan ni bara ha en sådan tanke! Det är ni som säljer försäkringen och det är ni som konstruerat den och då måste ni vara ansvariga för den och ha varit mera förutseende vid konstruktionen. HUR KAN NI BARA NÄMNA ATT MAN SKA HA FÖRSTÅELSE FÖR DETTA !! Nej ni gör verkligen skäl för namnet FOLKSKAM. Jag tror att det är någon förmögen direktörsperson som vill skaffa sej ett bra bonuspaket och ett stort avgångsvederlag/pension.

Ali Attar

2009-11-10 kl 17:34

Idag är det den 10 november 2009. Den 21 oktober 2009 mejlade jag, i PRO-förenings namn, Folksam en protest mot det ensidiga beslutet beträffande grupplivförsäkringen. Kopia på mejlet gick till PROs centralorganisation i Stockholm och till PRO distriktet i Göteborg som vår förning tillhör. Mejlet avslutades med en uppmaning till alla tre mottagarna att svara. Svar kom från distriktet och från Stockholm men inte från er. INTE ENS EN BEKRÄFTELSE PÅ MOTTAGANDET HAR VI FÅTT. Det förvånar mig inte det minsta att ni inte svarar för lika nonchalant har ni hanterat era trognaste kunder, PROare. Vår förhoppning är idag knuten till försäkrings ansvariga på PRO att se över hela försäkringserbjudande och kanske hitta en annan partner än Folksam.

Ali Attar
Ordf. PRO-förening Brunnsbo, Göteborg

Andreas Jerat

2009-11-24 kl 15:12

Hej

I samband med den förändringen av grupplivförsäkringen har vi på Folksam fått ta emot stor mängd brev från både kunder och företrädare för pensionsärsorganisationerna. Vårt mål är att besvara vart och ett av dessa brev så fort det är möjligt. På grund av mängden brev kan det dröja dröja ett tag innan vårt svar kommer fram. Vi ber om ursäkt för detta.

Vänligen
Andreas Jerat
Presschef Folksam

Per Hellström

2010-02-06 kl 22:31

Skitsnack Andreas Jerat, ni är inte alls intresserade av att svara……….vi kanske skulle använda samma skäl för att inte betala in premien i tid, nämligen att vi har så mycket att göra……

Andreas Jerat

2010-02-09 kl 13:16

Hej Per

Vi har verkligen försökt att svara på alla frågor kring grupplivförsäkringen efter bästa förmåga. Tråkigt om du uppfattar saken annorlunda.

Du är välkommen att slå mig en signal på 08-772 62 12 om det är något särskilt som du undrar över.

Vänligen
Andreas Jerat
Presschef Folksam

Yvonne

2010-03-09 kl 09:54

Det är så skamligt så man tror inte de är sant !
Anders Sundström; Avgå frivilligt om du inte ändrar denna grava missfirmelse ! ! !

Bosse

2011-10-21 kl 13:11

Jag tycker det är skamligt att Folksam låter sina kunder bära kostnaden för att företget har gjort en felkalkyl. Om det vore lite ”Stake” i Anders Sundström så skulle han ta pengar från vinstpotten innan den delas ut till aktieägarna.

Stefan Holm

2011-10-25 kl 08:35

Hej Bosse,

Folksam har inga aktieägare. Vi är ett kundägt bolag. Det betyder att vi ägs av alla våra kunder.

Vi är uppriktigt ledsna över att tvingas försämra grupplivförsäkringen, men genom de förändringar vi nu gör försöker vi säkerställa att du och de andra försäkringstagarna kan ha kvar försäkringen även i framtiden och erbjuder dig som kund tre alternativ där du själv kan välja nivå på ersättning eller premie utifrån ditt behov. Vi hoppas att du ska hitta ett alternativ som passar dig.

Vänligen
Stefan Holm
Affärsområdeschef Folksam

Länkar till denna sida

Unga och äldre pensionärer | Trygghetsspanarna

2009-10-15 kl 10:39

[...] Länk till pressmeddelandet [...]

Vår seniorförsäkring! « LärarförsäkringarBloggen

2009-10-17 kl 11:45

[...] vi fått en del samtal om de inslag på tv och artiklar i tidningar som handlat om försämring av Folksams pensionärsförsäkring. En av anledningarna till försämringen är att tillflödet av unga pensionärer minskat över [...]

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller pinga oss från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Relaterade nyheter

Folksam och Swedbank tecknar avtal om kapitalförvaltning, sak- och grupplivförsäkring

24 april 2007
Koncernnyheter

Folksam och Swedbank tecknar avtal om kapitalförvaltning, sak- och grupplivförsäkring Folksam och Swedbank har idag undertecknat ett avtal om samarbete. Därmed bekräftas den avsiktsförklaring som offentligjordes den 22 februari i år. Det nu ingångna avtalet avser fyra huvudområden: sakförsäkringar, kapitalförvaltning, administration av fondförsäkring samt återförsäkring av grupplivförsäkring och tillhandahållande av individuella riskförsäkringsprodukter. Avtalet ligger helt....

Folksam och Swedbank inleder samarbete inom kapitalförvaltning, sak- och grupplivförsäkring

22 februari 2007
Koncernnyheter

Folksam och Swedbank inleder samarbete inom kapitalförvaltning, sak- och grupplivförsäkring Folksam och Swedbank har undertecknat en avsiktsförklaring om samarbete. Samarbetet avser fyra huvudområden: sakförsäkringar, kapitalförvaltning, administration av fondförsäkring samt återförsäkring av grupplivförsäkring och tillhandahållande av individuella riskförsäkringsprodukter. - Det här samarbetet ligger helt i linje med vår idé att tillhandahålla trygghetslösningar med hög kvalitet, största....

Många kommuner lämnar skolelever oförsäkrade under sommaren

28 maj 2009
Försäkringar

Folksam har inför skolornas våravslutningar sammanställt hur svenska skolelevers försäkringssituation ser ut under sommaren. Sammanställningen visar att drygt var sjätte kommun, 51 av 290 kommuner, endast försäkrar skoleleverna under verksamhetstiden.

Kontakt

För pressrelaterade frågor vänligen kontakta Folksams informationsjour på telefon 08-772 66 60 eller skicka e-post till infojour@folksam.se.

Kalendarium

Följ Folksam

Bilder

Om Folksam

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande och lån till kunder i Sverige. Genom cirka 3 800 anställda och ett 30-tal kontor spridda över landet försäkrar Folksam varannan person, vartannat hem och var fjärde bil i Sverige.