Folksams färgtest: En av fem utomhusfärger döms ut redan i halvtid

Folksams färgtest: En av fem utomhusfärger döms ut redan i halvtid

11 juni 2009 | Taggar: , , | Kategorier: Miljö

Folksams test av Sveriges vanligaste utomhusfärger pågår i två år. Men redan nu, efter ett år, har nio av de 46 testade färgerna bedömts undermåliga på grund av påtaglig mögelpåväxt.

Folksam presenterar i dag delresultat av det färgtest som påbörjades 2008 och som kommer att vara klart nästa år. Redan nu är det klart att nio av de 46 testade färgerna inte kommer att godkännas. De återstående 37 färgernas resultat slutredovisas nästa år.

– De underkända färgerna har till vår förvåning redan efter ett år passerat gränsen för vad som skulle vara acceptabelt efter två år. Vi utfärdar därför en köpvarning för de nio underkända färgerna redan nu då tusentals villaägare i sommar kommer att köpa färg för att måla sina hus. Vi vill ge dem en möjlighet att undvika färger som inte fungerar, säger Jan Snaar, miljöchef på Folksam.

Det är i dag för tidigt att dra slutsatsen att de resterande färger i testet är köpvärda. Slutresultatet av färgtestet presenteras först nästa år. Den som vill veta vilka färger som tidigare godkänds kan ta del av 2007 års färgtest på www.folksam.se/testergodarad
/byggaochrenovera/fargtest

– Att 20 procent av de testade färgerna havererar redan efter halva testperioden är ett underbetyg för de berörda tillverkarna. Det svenska klimatet ställer speciella krav på utomhusfärger. Att måla om ett hus är ett kostsamt projekt, men det kan bli riktigt dyrt om målningen görs med fel färg, avslutar Jan Snaar

Färgerna som underkänts i testet är:
Nordsjö Tinova Lasur – 54 anmärkningar
Flügger 95 Aqua Trälasyr – 51 anmärkningar
Falu Vapen Slamfärg – 48 anmärkningar
Landora Villafärg – 44 anmärkningar
Alcro Allmoge – 43 anmärkningar
Liwa Uteakrylat – 37 anmärkningar
Liwell Utelasyr Aqua – 29 anmärkningar
Jotun Demidekk Oljetäckfärg – 27 anmärkningar
Colorex/Scala YMER – 23 anmärkningar

Fakta om testet
Testet av utomhusfärger genomförs för tredje gången och genomförs av Swerea/IVF under vetenskapligt ledning av Stefan Hjort, tekn dr. Det är det enda oberoende testet av hur utomhusfärger klarar sig i olika svenska klimat. De målade panelerna är vinklade i 45 grader mot syd, samt i lodrät vinkel mot norr. Ett års test motsvarar ungefär tre års verklig exponering för väder och vind.

Bilder på färgtestanläggningen i Uppsala, exempel på underkända färgpaneler och rapporten ”tillståndet efter ett år” bifogas till detta pressmeddelande.

För ytterligare information:
Jan Snaar, miljöchef Folksam, telefon 08-772 65 63, 0708-31 69 63
Andreas Jerat, presschef Folksam, telefon 08-772 62 12, 0708-31 58 01

Bilder

Teststation SLU UppsalaExempel 1Exempel 2

Bokmärk och dela

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Jan Magnusson

2009-06-11 kl 11:58

Att Jotuns Demidekk Oljetäcklasyr är underkänd förvånar inte på något sätt. Jag har dessvärre målat mitt hus med denna färg. Stora mögelproblem redan efter knappt två år. Detta trotts att mitt hus ligger soligt och vindutsatt på berg vid havet i södra Göteborg.

Jan

Jan Eric Lindgren

2009-06-11 kl 13:21

År 1994 målade jag ett nybyggt trähus med oljefärg från
LIWA. Den höll perfekt men 2007 hade den i söderläge
blekts och kritat lite. Jag hade tid och beslöt måla om. LIWA meddelade då , att oljefärgen utgått men ersatts med en oljelasyr i samma kulör. Den rekommenderades av LIWA.
Redan året efter hade jag kraftig mögelpåväxt. Bor i lantlig miljö några mil från Stockholm. LIWA hävdade att man numera bör tvätta fasaden eftersom färgerna nu
är miljövänliga.

Detta innebär att man vid väggtvätt använder rengöringsmedel med okänt innehåll och som när väggen spolas av rinner ned
i marken och sannolikt når grundvattnet.Ingen vet konsekvenserna.

Det här miljötänkandet har helt spårat ut. Finns det ingen som tänker längre? Företaget LIWA har jag inget förtroende för längre.

Christina

2009-06-11 kl 14:19

Kolla denna ínnan inköp av färg.

Peter

2009-06-11 kl 16:53

Beckers Perfekt Akrylatfärg är helt klart den bästa fasadfärgen.

Stefan

2009-06-11 kl 19:06

Använd Jotun Demidekk – den funkar alltid och ingen oönskad tillväxt eller angrepp sker.

Tompa

2009-06-11 kl 19:44

Är det jag som är förvirrad eller underkänner man Jotun Demidekk Optimal som är en Alkyd/Akrylatfärg?
Vilken färg menar man med Jotun Demidekk Oljetäckfärg, finns ju ingen sådan i testrapporten vad jag kan se!!
Om det är Jotun Demidekk Optimal som får underkännt är det skandal eftersom det är en färg som har hyllats av många men är en extremt dyr färg.

Siv

2009-06-11 kl 20:35

Har med början för ca 10 år sedan målat vårt hus med Caparol Täcklasyr och fått olika resultat, kanske beroende på att färgen gjorts om genom åren. Övervägde nu att gå över till Demidekk, eg. också täcklasyr, men tvekar efter detta testresultat. Men är inte oljetäckfärg och oljetäcklasyr olika typer? Verkar inte som all vattenbaserad färg är miljövänlig, t.ex. Caparols oljetäcklasyr, vilket förvånar mig. Några goda reflektioner?

Jan Johansson

2009-06-11 kl 21:42

Undrar mycket över det resultat som redovisas. Har fr.o.m. 1987 tills idag målat huset med Tinova och har inte under dessa 22 år haft någon onormal mögelpåväxt eller s.k. ”svarta prickar”. Har nyligen avslutat en målning och får se vad den innebär. Kan det vara så att pg.a de miljökrav som ställs numera så får vi konsumenter betala för ett sämre skydd när vi använder de färger som finns att tillgå? Det är frågan jag bollar vidare till politiker som stiftar de lagar som styr färgproduktionen.

Thomas

2009-06-11 kl 23:54

Målade knutar och foder med Demidekk oljefärg på mitt hus. Fasadmålningen var Beckers Falu röd. Den senare var väldigt vacker, sett till kulör och i övrigt väldigt bra.
Den vita Demidekkfärgen (oljelasyr) var däremot riktigt dålig. Svarta mögelfläckar redan efter ett halvår.

Marita

2009-06-12 kl 00:26

Kan man räkna med att man har samma klimat i runt Helsingfors i Finland ?
Jag har syster som rekommenderar att vi skulle köpa Tikkurilas husfärg från Finland till vårt nybyggt hus, närhet till Mälaren i Stockholm.

syster min säger att, Tikkurila färg absolut val Nr: 1 över hela Finland. och skall hålla som reklam säger från fadern till sonen.

Är det någon som känner till /har målat här i sverige med Tikkurilas färg ?

Robert

2009-06-12 kl 06:38

Har själv målat min sommarstuga med demidekk på ena sidan och teknos på den andra för att göra en egen ”test”. Helt klart har demidekk bleknat enormt, dock ingen mögel. Teknos färg håller sig i nyskick efter 3 år, ingen mögel.

Britt-marie

2009-06-12 kl 07:23

”miljövänlig” färg är rena bluffen. att antmögelmedel inte finns i färgerna längre, gör att vi måste måla oftare och därmed utsätts miljön för ännu större belastning. miljövänlig färg, som naturligtvis vore eftersträvansvärt, som argument, har istället blivit en
miljöbelastning genom behovet att måla oftare.
kostnaderna och arbetsinsatserna är inte heller små i detta sammanhang.

Fred

2009-06-12 kl 09:26

Jan-Erik skriver att miljötänkandet helt har spårat ut och jag kan inte mer än hålla med – Nej så är det – det finns ingen som tänker längre.
”Alla är ju experter på miljön idag”.

På den tiden vi hade ordentligt med gift i färgerna målade man om vart 10-15, kanske tom. 20:e år. Bor i skog och har stora problem med mögelpåväxt, vilket vi inte hade förr i tiden.
Det är ju totalt vansinne att varje år tvätta huset med kemikalier vilket är accepterat, men att spola av bilen med trädgårdsslangen hemma på tomten är förbjudet, men ok när regnet faller på den.

Lars Andersson

2009-06-12 kl 09:46

Målade huset i fjol med Liwa akrylatfärg.
Innan målningen tvättades huset med brunsåpa för att få
bort allt underliggande mögel.
Än så länge är allt perfekt.

Anna

2009-06-12 kl 10:33

Själv gick jag till Colorama och handlade, fick riktigt bra hjälp utav kunnig personal. De rekomenderade Alcro Bestå och jag är supernöjd. Ingen påväxt efter 2 år och kulören är precis den samma som när vi målade. Var inne på Demidekk från början men våran granne målade samma sommar med Demidekk optimal och han har haft problem med både mögel och svarta prickar.

Per J

2009-06-12 kl 10:38

Svårt att vara konsument när man läser tester som jämför olika typer av produkter med varandra. En lasyr mot en akrylatfärg. En slamfärg mot en oljetäcklasyr. Det blir som att jämföra en moped mot en bil. Dela istället upp färgtyperna i grupper där man jämför samma färgtyp mot varandra. Sedan kan man också utvärdera skillnaderna mellan färgtyper. Egenskaperna mellan en akrylatfärg och en oljetäcklasyr t.ex är väldigt stora. Fördelar och nackdelar finns hos båda. Med ett rätt utfört arbete kan man lyckas bra med båda. Det största felet som gör folk missnöjda har sin grund i ett dåligt utfört förarbete.

Sven Engqvist

2009-06-12 kl 10:49

Vilket uselt test detta måste vara. Jag har målat med Nordsjö Tinova lasur på många ställen i mitt liv, bl.a. på min sommarstuga som ligger inne i djupaste skogen, med mycket växtlighet nära inpå huset. Detta har jag gjort i ca. 25 år nu och i stort sett inte haft antydan till påväxt på denna produkt.

Anders

2009-06-12 kl 11:13

Det är Jotuns oljetäckfärg som är underkänd och INTE Jotuns Demmidekk Optimal.

Dan

2009-06-12 kl 12:02

Kan säga till alla här att Demidekk oljetäckfärg och Demidekk Optimal oljetäckfärg INTE är samma färg. Demidekk Optimal är en mycket bättre färg än Demidekk oljetäckfärg. Det är Demidekk Optimal som dom gör reklam för på tv, INTE Demidekk oljetäckfärg.

Målaremästaren

2009-06-12 kl 13:40

Tips från Målaremästaren!! Ta dessa tester med en liten nypa salt. Dom flesta utv.färger som säljs idag är ändå rätt bra. Det är så många andra omgivande faktorer som spelar in om du ska få ett bra och hållbart resultat. Tex virkets/underlagets skick, vilket väder det är när du målar, om man använder rena verktyg osv….Problemet med tex svartmögel finns på väldigt många ytor utomhus som INTE är behandlade med fasadfärg! Tex stolsdynor,brevlådor,plastisol behandlad plåt m.m m.m
Undvik att måla din fasad när det är kraftig vind, det är nämligen vinden som transporterar dom sporer i luften som sedan fastnar i den blöta färgytan! När vi sedan får fuktigt väder börjar sporerna gro….Har du då dessutom använt orena verktyg fulla med bakterier kan du ju tänka dig vilket julbord det blir för tillväxten….mums mums. Målar man på nytt virke är virkets kvalitet MYCKET viktigare än vilken färgtyp du använder!! Det här var bara en bråkdel av viktiga saker att tänka på, finns många fler….Lycka till

Lövet

2009-06-12 kl 17:51

Håller fullständigt med ”Målaremästaren”.

Har målat mitt hus med Demidekk Optimal för sex år sedan, huset är fortfarande som om det var nymålat.
Underlaget är det viktigaste.

Olof Svensson

2009-06-12 kl 20:17

Jag håller med målarmästaren! Jag målade mitt hus för två år sen med en av färgerna och änsålänge så har det inte visat något resultat på varken mögel eller alger. Så jag tror inte på de!

Wolfgang Lorenz

2009-06-12 kl 21:37

Har målat två hus med Nordjö Tinova lasyr, tyvärr. Extremt dålig färg, svarta prickar efter 6 månader i sådan mängd att jag måste renskrapa rubbet. Jag vill varna alla för denna usla produkt!

Katarina målare

2009-06-12 kl 22:19

Märkligt att de metoder som användes för flera hundra år sedan tycks fungera bäst idag. Själv blandar jag egen färg, linolja terpentin och pulverfärg till fönster och knutar. Tunna lager, värt besväret med 3 strykningar. Blir aldrig mögligt, vackrare med åren. Hederliga falu rödfärg på husfasaden. Möglar inte heller. Pulver finns att köpa i stora förpackningar – zinkvit eller blandat vitt. Lyssna inte så mycket på färghandlarna utan lär istället äldre metoder.

Abe

2009-06-13 kl 09:42

@Marita:
Jag har två grannar som målat med Tikkurila, i gul kulör. Deras hus är väldigt blekt och har lite prickar nu efter 5-7 år och målar om i år. Läget är havsnära söder om Gbg. Det är ett nyexploaterat område, där alla målade samtidigt.
Vi själva målade med Demidekk Optimal, i vit kulör, Kulören påverkar säkerligen, men vi har betydligt mindre påväxter, så vi kan vänta några år till innan ommålning.

Jan Snaar

2009-06-13 kl 12:42

Roligt att se att våra färgtester engagerar så många.
Här kommer några kommentarer till några av de inlägg jag sett.
Att akrylatfärger (miljövänlig färg)skulle vara ”rena bluffen” stämmer verkligen inte alls med de resultat vi fått.I det test vi avslutade 2007 klarade sig många akrylatfärger mycket bra och definitivt mycket bättre än lösningamedelsburna färger. Rapporten från det testet finns att läsa på vår hemsida under ”färgtest 2007″.
Signaturen Målarmästaren tycker man ska ta dessa tester med en nypa salt och att de flesta utomhusfärger som säljs idag är ganska bra. Tyvärr kan jag inte hålla med dig. Varför är det i så fall så stor spridning i resultatet betr mögelpåväxt? Titta i slutrapporten från 2007 års test så kan man se spännvidden. För att undvika problem av den art som anges i insändaren (fuktig väderlek, regn när man målar etc) så har vi gått tillväga på följande sätt:
* all färg är köpt av oss själva i vanliga butiker
* allt virke är mögelkontrollerat av en mykolog (mögelexpert) innan målning.
* all målning görs inomhus under perfekta förhållanden
* panelerna sätts upp först när de torkat.

Testet görs alltså under bra vetenskaliga förhållanden men trots detta så klarar sig vissa färger ganska dåligt medan andra klarar sig bra, vissa t o m mycket bra. Vi är övertygade om att dessa skillnader beror på att färgerna har olika egenskaper.

Det är svårt att välja färg och dyrt att måla. Vi hoppas att våra tester gör det lite lättare för husägare att välja rätt.

Jan Snaar
Miljöchef, Folksam

Thomas Larsson

2009-06-14 kl 10:59

Jag har målat med Norsjö Tinova Lasur i 25 år och har alldrig haft påväxt OBS ni måste ha testat fel färg !!!!

Lasse

2009-06-14 kl 16:41

Det vore jättebra att få veta vilka färger som klarade testet bäst så här långt. Vi ska just köpa färg för att måla vårt tilläggsisolerade hus dvs nytt virke. Vilken färg har bäst resultat? Känner oss förvirrade så här långt.

Geniet

2009-06-15 kl 10:22

Tompa:

Demidekk Optimal och Demidekk Oljetäckfärg är helt olika produkter. D-D Oljetäck är ingen succéprodukt på fasad. Där är Optimalen oslagbar på marknaden, vilket också kommer framkomma även på detta test nästa år. Trots att testet i sig är ett skämt.

Blogger

2009-06-15 kl 15:49

Bäste Jan Snaar ! Om jag kör ut en Porsche i skogen och låter den stå ett-två år så växer det säkerligen grönalger på denna. Hur kommer det sig ? Är det en dålig bil då ?

Målaremästaren

2009-06-15 kl 16:32

Se bifogade länk! http://www.maleri.se/upload/Hemsidan/Pdf/Diverse/Mögel%20och%20algpåväxt%20på%20trähus.pdf

Lasse som undrar vilken färg han ska använda: Mitt tips är Alcro Bestå. Var noga med att använda systemets alla produkter(grundolja,grundfärg,täckfärg)

Blogger

2009-06-16 kl 14:49

Föregående test fr 2007, då visade det sig att alla färger hade påväxt efter 2 år ? Hur kommer det sig ?? slår vad om att det blir samma resultat 2010. Naturen går inte att stoppa ! OBS ! Färgen ”möglar” inte som det felaktigt påstås överallt. Det är ytan som blir beväxt. I Holland tvättar man husen varje år, varför det ? Lägg ner detta test. Ger bara fel signaler.

Lars Linde

2009-06-17 kl 15:15

Jag har målat med – i dag okänd vit färg för 20 år sedan utan några mögelproblem. Avspolning- och färgen är OK igen. Min teori är att dåtidens antimögelpreparat är svaret. Demideck optimal oljebaserad funkar bra efter 12 år uppe i skärgården mellan Gävle och
Söderhamn. Kan någon upplysa mig om vad man använde i färgerna innan det vansinniga beslutet togs att ta bort dessa. Kan det vara pentaklorfenol?
De flesta använder Klorin eller liknande rengöringsmedel för att tvätta av fasaderna innan nymålning. Vore det inte bättre att få ner någon procent antimögelmedel i marken i stället för litervis av klorbaserade tvättmedel?
Tacksam för svar från någon färgtekniker!
Hälsningar från Lasse Liten

Bo Thörnblom

2009-06-19 kl 12:32

Det är beklagligt när fackfolk går ut med kommentarer som inte är vederhäftiga.
Visst bör det vara skillnader på platser och tidpunkt men när Folksam testar görs detpå samma sätt.
Jag målade förra året med Jotun Demidkk Optimal(vattenlöslig) efter stor mögeltilväxt på den gamla Nordsjö Tinova lasyr ( ej vattenlöslig) på det mest utsatta stället medan jag fortsatte på ett annat ställe med Nordsjöfärgen.
Demidekk färgen är fortfarande lika ren o fin medan det redan nu börjat bli mögel på Norrdsjöfärgen och jag fick tvätta igen. Ett klart bevis. Eftersom även Oljetäckfärgen för Dimedeck verkar få ett dåligt resultat undrar jag stillsamt om det är de oljebaserade täckfärgerna som är känsligas??????
Jag blir inte klok på alla dessa typer av färger. Många av de som kommneterar har blandat ihop dessa varför komentaren blir snedvriden tyvärr.
Bosse

Stefan Hjort - projektledare för färgtestet

2009-06-21 kl 18:07

Till Lasse som vill veta vilka färger som har klarat testet bäst så här långt vill jag säga att vi tycker att ett års exponering är för kort tid för att dra några säkra slutsatser och därför vill vi inte ge några rekommendationer. Du kan dock få bra vägledning om du studerar det test som avslutades 2007.

Till Blogger som pratar om att köra ut en Porsche i skogen vill jag säga att det är en fånig jämförelse. En utomhusfärg ska vara gjord för att klara ett utomhusklimat och det är just med den utgångspunkten vi har lagt upp testet. För övrigt så har det i våra tester visat sig vara mycket stor skillnad mellan hur olika färger står emot mögelpåväxt – bra färger är i det närmast fria från problem medan de dåliga har jätteproblem.

Till Lars Linde som undrar vad man hade för potenta medel i färgen förr i tiden. Jag kan upplysa dig om att man bl a hade bly- och kvicksilverpreparat i färgen, dvs farliga tungmetaller. Vi vet från våra tester att det går att göra bra färger utan sådana farliga tungmetaller.

Färgtjej

2009-06-24 kl 17:13

Hej alla! Jag arbetar i en färgaffär sedan rätt många år tillbaka. Angående val av fasadfärg är det ju superviktigt för mig som säljare att intervjua kunden in i minsta detalj vilka förutsättningar huset har. Var de ligger, vad det är målat med tidigare, vad har du tvättat huset med? Är det mycket växtlighet runt omkring. Det är otroligt många faktorer som påverkar resultat på målningen. Så om just du skall handla färg så berätta ingående för din färgfackhandel vilka förutsättningar just ditt hus har! Då är chansen rätt stor att du blir nöjd! Lycka till med husmålningen 2009!

Köksmästarn

2009-06-26 kl 09:25

Jag har tillgång till koncentrerat antimögelmedel som används inom pappersindustrin för att förhindra mögel. Blandar 3-4% i både grundolja (Byggmax/Alpina), grundfärg (Byggmax/Alpina) och täckfärg (Demidekk Optimal). Starka grejor och säkert inte lika miljövänligt som de mest blaskiga värdelösa färgerna som finns idag, men jag tror/hoppas detta skall göra färgen annu tåligare. Jag vill INTE riskera att behöva måla om efter bara några få år. Renoverar hela huset och den äldsta färgen där jag blandat i detta antimögelmedel är 5 år, helt utan synliga problem. Dessutom stryker jag ALLT synligt trä med grundolja, innan jag går in på grundfärg och slutligen täckfärg.

Peter

2009-06-28 kl 20:53

Jag tycker det är oerhört bra av Folksam att göra dessa tester. Vi konsumenter klarar inte det utan det blir tyckanden och ”jag har hört” vilket är alldeles för lättvindigt när det gäller så mycket pengar som det kostar att måla om ett hus. För att inte tala om ifall man blir tvungen att byta fasaden. Följer testerna kontinuerligt och valde därför Alcro Bestå när jag målade om senast och det är en helt fantastisk färg. Fortfarande behåller den glansen samtidigt som det inte finns någon mögeltillväxt.

Thomas

2009-07-04 kl 17:12

Utmärkt att Folksam går i täten av de stora svenska försäkringsbolaget och utför produkttester för att ge konsumenterna en vägledning mot kvalitativt goda produktval. Länge leve folkrörelsegrundad företagsamhet som inte enbart ser till kortsiktiga vinstintressen för ägarna.

Stefan Hjort - projektledare för färgtestet

2009-07-09 kl 17:04

Till Köksmästaren som vill använda koncentrerade antimögelmedel avsedda för pappersindustrin vill jag bara säga att jag tycker att det är mycket bättre att använda en bra färg. Förutom miljörisken med att använda ”starka grejor” så finns det en uppenbar risk för att färgens övriga egenskaper påverkas negativt.

Gammaldags

2009-07-11 kl 17:03

Ett problem med test av dessa slag är ju att det tar flera år innan man ser reesultatet.
Hur många färghandlare erkänner eller belyser att färgen är densamma idag 2 år efter att de ev. blivit underkänd.
De vill ju påpeka att det är en ny typ av färg idag.

Är idagarna på väg att välja färg och som det ser ut nu så blir alternativet Falu Rödfärg.
Oavsett att man låser sig vid den färgen för all framtid så enligt mig är det inte värt att för en kostnad som är flera gånger dyrare misslyckas med en akrylatfärg.

Lars Linde

2009-07-20 kl 11:11

Tack Stefan Hjort för info om gamla antimögelmedel. Tungmetaller har vi tyvärr för mycket av i vår miljö och de skall givetvis inte finnas i våra färger!
Jag är tacksam för Folksam:s tester och följer resultatet med stort intresse av såväl tekniska som ekonomiska skäl. Det är värt att köpa en dyrare färg med lång hållbarhet än att tvätta fasader och måla om
huset ofta! Fortsätt era tester, tack!
Lasse Liten

Renate Perband

2009-07-20 kl 13:45

har ngn av er provat de olika tjär färger som finns? Det blir som lasyr, släpper inte in ngt, inga djur och ingen mögel. Skulle eg målat vårt hus i ngra av de kulörer som finns. När det fortf var meningen att den skulle se ut som ett knutttimrat timmerstuga. Men sen blev det ett hus som ser ut från 1880.

Sten

2009-07-25 kl 14:28

Tystats ner?

Vår granne målade huset med Jotun Demidekk och det möglade redan efter tre veckor. Det visade sig att det blivit fel i tillverkningen och att inget antimögelmedel tillsatts i färgen(om jag är rätt underrättad från färgaffären). Enligt uppgift fick då Jotun tillstånd att ha dubbel dos antimögelmedel från miljöverket (långt över tillåten dos) för att komma runt problemet. Har detta problem tystats ner?
Grannen skulle först endast få ny färg till huset och måla om själv, efter många samtal där grannen påpekade att den stora kostnaden var själva jobbet kom en målarfirma och målade om huset. Jag tänker på grannen varje gång jag ser reklamen från Jotun ”Demidekkare målar gärna, men inte så ofta”. Grannens hus blev ommålat redan efter 2 månader… :)
Om någon test har gjorts med Demidekk sen miljöverket godkände dubbel dos med antimögelmedel måste den testen anses vara orättvis mot andra tillverkare!

Bengtsson

2009-07-31 kl 11:06

JOTUN DEMIDEKK OPTIMAL Hvit Base SV438164353:2 (Ej bruten färg).

PROBLEM: Vill ha granpanelen helt VIT men blir Vit-Gul-Grön (som om någon kissat på färgen)

BAKGRUND:
Nybyggt Uterum under tak, köpte Finsågad granpanel (lite ruffare än hyvlad)grundade med Beckers Vattenbaserade Perfekt VIT Tregrunn/Trägrund Artnr. 041216 inga färgförändringar på grundfärgen så efter någar dagar målade jag med DEMIDEKK Optimal Hvit Base allt såg bra ut vitt och fint men efter 3-4 dagar såg jag att Demidekk Optimal hade ändrat färgnyans från vitt till Vit-Gul-Grön?????
Jag valde då ut en yta på C.a 6 kvm och målade med DEMIDEKK Optimal en gång till men redan nästa dag blev den målade ytan ännu mer Vit-Gul-Grön!!!
Min färg handlare kontaktade DEMIDEKK som förklarade att det var den obehandlade finsågade granpanelen som hade fungider (Mögel svamp)och att det gul-Gröna skulle försvinna med solens ultravioletta strålar.
Granpanelen låg buntvis plastinslagna inomhus hos trähandlaren och var helt torra och vid uppackningen hade träpanelen ett ljust ”nytt” utseende.
Jag tycker att det gul-gröna har mattas något efter C:a 1 månad men det är fortfarande helt oacceptabelt.
Nu ska jag måla utomhus panelen på tillbygget VÅGAR jag använda DEMIDEKK OPTIMAL???
ÅTGÄRD:
Vet någon varför DEMIDEKK blev VIT-GUL-GRÖN och vad kan jag göra för att få den helt VIT?

Målaremästaren

2009-08-14 kl 15:11

Svar till ”Bengtsson”

På din beskrivning låter det som om du råkat ut för att sockerarter och kväveföreningar har vandrat till träytan. Industriell snabbtorkning av virke medför anrikning av näringsämnen på ytan, och är dessutom virket fällt under vintertid så innehåller det mer sockerarter som kan ställa till med problemet ”gulytor”

Jag tror således inte att färgtypen i detta fall har någon avgörande betydelse. Mitt råd är att vänta åtminstone 1 säsong och se om solen hjälper dig minska det gula på ytan.

Johansson

2009-08-31 kl 04:40

Bra test som gynnar konsumenten. Valde att måla fasaden med Alcro Bestå och är mycket nöjd. Dessvärre målade jag fönstren med Alcro Genuin, varning!! denna färg är skrattretande dålig (flagar, spricker, bleknar efter mindre än ett år. Reklamerat i Coloramabutik, ingen respons dvs ingenting händer.

snatten

2009-09-08 kl 22:44

Hej
Tänker använda mig av ALCRO Bestå som är vattenbaserad. Jag vill gärna tillsätta koncenterat antimögelmedel för vattenbaserad färg, men VAR hittar jag det? I Norge finns detta att köpa för oljebaserad färg.

Christian

2009-09-13 kl 08:11

Vårt hus är målat med demidekk optimal. Huset är målat för ca 10 år sedan. Det är mögeltillväxt i olika grad på alla sidor, dock främst i norr. Vad jag noterat är att runt varje spik (med ca 5-kronas storlek) växer inget mögel. Mögeltillväxten är också mindre högst upp i huset där den ouppvärmda vinden ligger.
Beror den minskade mögeltillväxten runt spiken på att zink utsöndras runt densamma eller på att värme ”läcker runt spiken och torkar upp fasaden”? Vad beror den minskade mögeltillväxten utanför den ”luftiga” vinden på?

sanna

2009-09-16 kl 15:47

Fånigt av Stefan Hjort att kalla jämförelsen med en bil i skogen för fånig! Det är helt enkelt så att ingenting växer på en ren yta, alla smutsiga eller matta ytor ger fäste för mögelsporerna och sedan är det fritt fram! Billack måste klara utomhusklimat, likaså cyklar, trädgårdsmöbler, räcken, stenar och allt annat som står ute jämt. Titta på dessa ytor när de har blivit smutsiga, det växer så det knakar! Skyll inte allt på färgen, alla färgfabrikanter gör vad de kan (och får) för att undvika problemen!

Kerstin Carlsson

2009-09-17 kl 20:53

Hjälp. Vi skall måla ett nytt trappräcke utomhus (furu). Vi har grundoljat alla detaljer och därefter grundmålat med Alcro GENUIN alkydoljebaserad grundfärg. När vi skulle köpa täckfärg fick vi svaret att den alkydoljebaserade täckfärgen inte fanns.(tidigare har vi använt Alcro GENUIN täckfärg)
Rekommenderades Alcro BESTÅ, som efter att ha läst alla kommentarer tydligen är en bra färg. MEN. Går det att täckmåla med vattenburen akrylatfärg ovanpå alkydoljebaserad grundfärg

Angel Estrada

2009-10-03 kl 09:10

Håller med målarmästaren.
har själv målat i i 35 år. Det är mycket viktigt i vilket väder och temperatur man målar i och att man tvättar noga, jag målar själv med Bistå och Demidekk optimal dom båsta enl min åsikt har anvånt dom långe på många ställen i sverige Norge
Målaren

Målaremästaren

2009-10-07 kl 10:30

Svar till Kerstin Carlsson: Det är ett MÅSTE att grundmåla nytt trä med en alkydoljefärg innan akrylattäckfärg,annars uppstår röta! Du har använt en lösningsmedelsbaserad(lacknafta)grundfärg och det är inget problem att övermåla den. Dagens nya alkydoljegrundfärger har vatten som lösningsmedel,men fungerar på samma sätt. Jag rekommenderar dock inte Bestå täckfärg på räcken o.dyl som har planytor där vatten samlas och ligger kvar. Vill du använda Alcro så föreslår jag istället deras Modern Oljefärg till just detta ändamål. Det är en vattenburen alkydfärg förstärkt med akrylat.

Samtliga stora färgtillverkare håller just nu på att fasa ut lösningsmedelsbaserade (lacknafta) utomhusfärger,både grund och täck. Det är färgens bindemedel,pigment m.m som är det viktiga,för det är det som blir kvar på ytan(färgfilmen)Lösningsmedel oavsett sort avdunstar helt och hållet när färgen är torr.

Peder

2010-04-05 kl 11:36

Hej

Jag har ett nytt Älvsbyhus som var klart sep 2009. Jag hann inte måla men skall göra det i vår. Hur skall jag lägga upp det.

Räcker den grå grundfärgen från fabriken som en grun? Eller måste jag grundmåla och sen täckmåla 2 gånger?

Jag har fått tag i antimögelmedel i Tyskland och i korrespondans med dem skall man hälla i det i sista täcklagret.

Kalle

2010-04-14 kl 10:00

Har någon provat rödtjära?

En del gamla kulturbyggnader har ju målats med rödtjära och det gör man väl knappast om det är en dålig produkt.

Målaremästaren

2010-04-23 kl 13:31

Peder: Betrakta grundningen från fabrik som enbart ett transportskydd, du måste grunda igen. Generellt gäller att man ska passa sig för att blanda i främmande vätskor i färgen, färgens ursprungliga egenskaper kan försämras och du har ingen aning om vad som händer efter det, och jag kan lova att varken färgleverantör eller antimögelmedels leverantör står på din sida om något skulle hända med färgytan/panelen. Dessutom brukar det behövas enorma mängder….

Kalle: Rödtjära funkar utmärkt,ytan bör dock inte vara släthyvlad eller med för hårt virke.

Robban

2010-04-28 kl 16:45

När kommer hela rapporten ut? Ska måla i sommar och vill vänta för att se resultatet….

Andreas

2010-04-28 kl 20:29

Hej!

Huset målades för 11 år sedan med Demidekk Optimal
INTE EN FLÄCK, än så länge………….

Andreas Jerat

2010-04-29 kl 17:20

Hej Robban

Vi vet att det är många som väntar på resultatet av den andra avläsningen i vårt färgtest. Vi jobbar på för fullt för att sammanställa resultaten av våra tester och offentliggöra dessa så fort som möjligt. Vi siktar på att kunna släppa rapporten sista veckan i maj. Hoppas att du kan hålla ut tills dess.

Vänligen
Andreas Jerat
Presschef Folksam

Kenneth M

2010-05-01 kl 12:07

Hjälp. Vi målade vårt hus som var nytt 2000 med Front Täcklasyr. Nu efter 10 år så är ytan helt matt och solblekt. Vi underar på att måla över med akrylat-färg som vi tycker verkar ha en blankare och tåligare yta. Kan vi måla över direkt med sådan färg, eller måste man grundmåla nytt först.

Målaremästaren

2010-05-04 kl 09:13

Kenneth M: Om färgytan är intakt utan bart trä så tvättar du av fasaderna med fasadtvätt,(obs torktid emellan)sedan är det bara stryka på akrylat. Har du bart trä eller dåligt mättade ändträytor bättrar du på med oljegrund där först.

Stefan

2010-05-10 kl 19:31

Vi vill byta från slamfärg till (antagligen) en alkydoljefärg. Är det möjligt? Har läst olika kommentarer och somliga hävdar att har man målat med slamfärg så kan man inte byta. Andra säger att det går att byta från slamfärg till annan typ av färg om man bara gör rent ordentligt. Är det någon som har något tips?

Örjan Lind

2010-05-20 kl 21:46

Konstigt det finns ingen test på Beckers ”Oljefärg V”

jonny christiansen

2010-05-20 kl 21:50

Varför talas det aldrig om att en mörk kulör möglar det inte på, På vitt möglar det fortare. det finns extra nmögelskydd att blanda in i färgen,i all fall hos Flugger.Har man fått svarta prickar på en vit fasad eller vitmlålade knutar, ducha de med mögelmedel från Flugger, så försvinner svartmöglet och huset klarar sig från ommålning utterliggare några år. Då duger inte dikmedel
har du mögelproblem och ska måla om, ducha med mögelmedel och låt det torka in,innan du målar, så slipper du möglet betydligt längre

Uffe

2010-05-20 kl 22:36

Huset med röd träfasad är målat med röd oljetäckfärg 2002. Dags att måla om. Vad är bäst? Ska man fortsätta med samma typ av färg och vilken rekommenderas i så fall? Grannen har Tinova VX oljetäckfärg och jag tycker den ser fin ut men jag är väldigt okunnig.
Tänkte anlita målare för jobbet. Kan man få nån garanti för att det inte blir mögel eller att färgen flagnar e.t.c?

Linnea

2010-05-20 kl 22:51

Samma tjat om utomhusfärger varje år. Själv målar jag mitt hus med Nordsjö`s VX tycker att den är bra. Det finns olika kvaliter inom allt. Anser att man bör tvätta sitt hus m.m mellan varven och ansa växter runt huset. Är glad att färgtillverkan justerar färgerna så jag och mina kollegor får en bättre arbetsmiljö.
Målare Linnéa

bonnerud farge

2010-05-28 kl 09:56

vi har solgt gjøco maximal i mange år og har med det bare fornøyde kunder .
bonnerud.no

mikael

2010-05-29 kl 16:19

Jag föstår inte denna hysteri,precis som att man tvättar sin bil bör man tvätta av sin fasad ung vartannat år,mögelsporer finns överallt i luften och fastnat på matta/sträva ytor/smutsiga ytor,mögelproblem har man haft sedan tidernas begynnelse,en del av förklaringen till problemet kan vara att de farliga gifter som förr fanns i färg är borttagna,att sedan medeltempen och den årliga nederbörden i sverige ökat (sedan man började mäta på 1800-talet)kan också bidra til detta.vår luft har blivit renare och mögelsporerna frodas då bättre.Längre ned i europa är det sedan länge normalt att man tvättar av sina fasader.mögel syns mer på ljus/vit färg dessutom torkar en mörk fasad fortare,kan vara fördel att välja mörk/mörkare förg om man känner sig ”orolig”.Det är lite konstigt att en del som målar med en viss färg får ”problem” medans andra inte,jag antar att det finns mycket som spelar in,tex vart i landet man bor,om man målat under pollenperioden,beväxtlighet nära/på fasad antal lager färg etc.

Hans Öberg

2010-06-11 kl 09:21

Blev för två år sedan tvungen köpa vattenbaserad lasyr, eftersom det uppgavs att olje/lösningsmedelsbaserad lasyr förbjudits av myndigheterna. Färghandlaren hävdade att Alcros vattenbaserade (det står akrylatolja, men alla vet ju att man inte kan blanda olja med vatten) skulle vara precis lika bra som den gamla oljebaserade. Med erfarenhet av 60-70-talets plastfärger och färgbolagens instruktioner ställde jag mig mycket tveksam. Hade ju inget val, så jag laserade nya impregnerade trappor och räcken med samma bruna nyans som testen av huset. Även huset bättrades på några ställen med samma lasyr. En trappa mot sjön, som tidigare behandlats med ofärgad lasyr bättrades med med ny ofärgad. Ett nytt spjälskydd mot torpargrunden i obehandlat sågat virke fick sig också en omgång.
Redan förra året upptäckte jag att lasyren inte trängt in i det impregnerade virket utan lagt sig utanpå och rest sig i flagor. Även på den tidigare behandlade trappan mot sjön hade den ofärgade lasyren lagt sig utanpå och rest sig. Det ohyvlade virket, som är bättre skyddat för väder och vind, är ännu i mycket bra skick och bättringarna på fasaden ser bra ut. Goda vänner med stuga i annan del av landet visade sig ha exakt samma problem när vi besökte dem förra året. I slutet av sommaren förra året kontaktade vi färghandlaren, som tvärsäkert meddelade att man inte fick lasera ”färskt” impregnerat virke. Jag har alltid gjort så, bl.a. för att behålla impregneringen och verkan av den i träet. På burken fanns ingen sådan information. Det gör det ännu idag inte och inte heller på Alcros hemsida. Man hade inte någon förklaring till att det inte heller funkade på den tidigare behandlade trappan. Alcros besiktning av problemen skede först i början på maj i år. Besiktningsmannen berättade att man haft problem, men att de nu hade en bättre komposition. Han berättade att man inte skulle lasera på nytt impregnerat trä, men ville inte skylla ifrån sig eftersom man hu inte informerat om detta. Istället sade han att det bara var ställen med behandlingsytorna uppåt som drabbats. Han ansåg ändå att Alcro hade del i bristerna, tog med sig några prover hem och lovade återkomma. Efter ett par veckor hörde han av sig och informerade om att problemen berodde på att vi strukit för flödigt (!, finns inte heller något om på burkar eller hemsida). Ändå var Alcro villiga ersätta oss för produktkostnaden eller ge oss ny vara. Jag meddelade att jag inte är nöjd med detta. Vissa brädor är helt förstörda och de andra är alldeles för jobbiga att skrapa trärena. Jag är för enkelhetens skull villig acceptera en ersättning som gör det möjligt köpa nytt virke och ny oljebaserad lasyr. Han ställde sig inte helt avvisande till detta utan bad mig komma med specifikation över vad det skulle kosta. Vi vet ännu inte hur det kommer att gå.
Intressant är att han ringde mig på förmiddagen samma dag som Plus redovisade Folksams undersökning om täckande färger. Intressant är också att färgbolaget, precis som en representant för testgruppen sade, hela tiden ändrar position och alltid hittar någon form av handhavandefel. Man kan ha vilka åsikter som helst om korkade myndighetsbeslut i miljöns namn. Självklart är det fel att förbjuda oljebaserade färger och lasyrer för att ersätta dem med plaster, som ju stänger in fukt och blir mögelangripna. Självklart får ändå inte färgbolagen sälja undermåliga produkter.

Kent

2010-08-06 kl 19:53

Har målat med Tikkurilas Pika-Teho för 15 år sedan och inte en påväxt bara lite mattare. Byggde ut lite och målade med demi-dekk ca 5-6 år senare och man ser en markant skillnad med svarta prickar och en mattare yta. Den ser ut att vara 10 år älder än Tikkurilas fast den är nyare.

Länkar till denna sida

Folksams Social Media Newsroom – både för medier och allmänheten | Cision - PR- & IR-synlighet

2009-07-01 kl 10:53

[...] Folksam är ett av de företag som snabbast kommit igång med vår nya tjänst, Social Media Newsroom. Här berättar Andreas Jerat, PR-ansvarig på Folksam, hur det fungerar och om reaktioner de fått på satsningen. Bland annat finns möjligheten att kommentera texterna som publiceras, vilket bland annat ledde till en livlig diskussion om Folksams färgtest nyligen. [...]

Målning av ny husfasad « SpotFeed

2009-07-25 kl 10:21

[...] senaste årens ökade mögel och svampangrepp på målade ytor vill vi undvika. Färgtest hos Folksamhjälpte oss att välja [...]

Målning av ny husfasad « SpotFeed

2009-07-28 kl 14:12

[...] om sommaren. De senaste årens ökade mögel och svampangrepp på målade ytor vill vi undvika. Färgtest hos Folksam hjälpte oss att välja färg. Det har visat sig de senaste åren att vattenbaserade färger står [...]

Miljövänlig målarfärg – ett hot mot miljön | Renovering och underhåll

2011-06-21 kl 03:30

[...] Folksam utförde test av utomhusfärger 2009 som visade att flera fabrikat av målarfärg var undermåliga. De stod inte emot mögel- och algpåväxt. [...]

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller pinga oss från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Relaterade nyheter

Delrapport från Folksams pågående test av vanliga utomhusfärger: Flera färger möglar redan efter ett år i väder och vind

13 maj 2003
Miljö

Den vattenburna utomhusfärgen Nya Rödfärg Special från Alcro drabbas av mögelpåväxt redan efter ett år. Detta gäller även den vattenburna alkyd/akrylatfärgen Super Däck från Liwa. Det framgår av marknadens första oberoende test av utomhusfärger, som i en delrapport efter hälften av den tvååriga testperioden även avslöjar andra brister hos vissa av färgerna. Testen genomförs på....

Alarmerande etappresultat i Folksams test av utomhusfärger: Alla testfärger utom en har börjat mögla

4 maj 2004
Koncernnyheter

Av Sveriges 40 mest sålda utomhusfärger har alla utom en börjat mögla efter två år. Det visar Folksams test av utomhusfärger i Fiskebäck utanför Göteborg. ”Det är allt från ‘antydan till mögel’ till ‘kraftig påväxt av mögel’, enligt den vedertagna standardskala som används vid färgtester,” säger Folksams miljöchef Jan Snaar. ”Att färgindustrin har ett generellt....

30 färger av 45 underkända i Folksams test av utomhusfärger

9 maj 2007
Koncernnyheter

30 färger av 45 underkända i Folksams test av utomhusfärger Idag redovisar Folksam resultat från sitt test* av Sveriges vanligaste utomhusfärger, som pågått i två år. Testorter är Stockholm, Borås, Vindeln utanför Umeå och Bohus-Malmön på västkusten. Alla färger i testet utom 15 stycken har efter två år möglat så mycket att Folksam avråder från....

Husägare får svart på vitt i Folksams test av utomhusfärger: Här är färgerna som håller bäst inför målningssäsongen

26 maj 2005
Koncernnyheter

I Folksams fälttest av Sveriges mest sålda utomhusfärger har nu samtliga 40 färger angripits av mögel. Färgtyperna linoljefärger och vattenburna oljefärger har klarat sig sämst och många uppvisar förutom kraftig mögelpåväxt även stora inslag av sprickbildning och flagning. Gruppen akrylatfärger däremot har drabbats minst av såväl mögel som sprickor och flagning och noterar därmed ett....

Folksam utökar test av utomhusfärger

13 september 2004
Koncernnyheter

I början av maj i år presenterade Folksam sitt test av Sveriges 40 mest sålda utomhusfärger. Det mest överraskande utfallet blev att alla testade färger utom en hade mer eller mindre mögelpåväxt redan efter två år. Nu utökar Folksam det fortsatta testprogrammet under två år framåt så att det kommer att omfatta cirka 100 av....

Kontakt

För pressrelaterade frågor vänligen kontakta Folksams informationsjour på telefon 08-772 66 60 eller skicka e-post till infojour@folksam.se.

Kalendarium

Följ Folksam

Bilder

Om Folksam

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande och lån till kunder i Sverige. Genom cirka 3 800 anställda och ett 30-tal kontor spridda över landet försäkrar Folksam varannan person, vartannat hem och var fjärde bil i Sverige.