Folksam utökar test av utomhusfärger

Folksam utökar test av utomhusfärger

13 september 2004 | Kategorier: Koncernnyheter

I början av maj i år presenterade Folksam sitt test av Sveriges 40 mest sålda utomhusfärger. Det mest överraskande utfallet blev att alla testade färger utom en hade mer eller mindre mögelpåväxt redan efter två år. Nu utökar Folksam det fortsatta testprogrammet under två år framåt så att det kommer att omfatta cirka 100 av marknadens utomhusfärger. Dessutom kommer testerna att genomföras på fler ställen i landet, så att möjliga effekter av olika geografiska klimat kan framträda.

- Ett grundläggande intresse i det här sammanhanget är naturligtvis att få svar på hur färgerna klarar olika väderbetingelser, säger Folksams miljöchef Jan Snaar. Möglar det mer i vissa geografier än i andra? Finns det skillnader i sprickbildning och flagning mellan olika delar av landet och hur fördelar sig dessa mellan olika färgtyper och fabrikat?

De färger som berörs i Folksams nya test är färgfabrikanternas nuvarande sortiment, men också olika lågprisprodukter som säljs på varuhus och byggmarknader.

- Eftersom Folksam återställer skadade hus för cirka 800 miljoner kronor varje år är det viktigt att vi använder de mest hållbara utomhusfärgerna, säger Jan Snaar. Om den utlovade hållbarhet på upp till 15 år som färgfabrikanterna anger inte visar sig motsvaras av verkligheten, så kan en total merkostnad på flera miljarder kronor uppstå för landets småhusägare när de måste måla om sina hus en extra gång.

Folksams första färgtest – som också var det första oberoende testet på området – kommer att fortsätta i Fiskebäck utanför Göteborg, alltså i ett ”lokalt” svenskt klimat.

- Men under kommande period kommer samma utökade antal färger att testas inte bara i Göteborgstrakten, utan också i Stockholm, Borås och Umeå, säger Jan Snaar. Dessutom kompletteras testpanelernas utformning: På andra sidan den upphängningsanordning, på vilken är monterad en panel med 45 graders lutning enligt vedertagen teststandard kommer nu att monteras även en lodrät panel.

- På det viset kan vi jämföra effekterna av väderleken på motsvarigheten till en vanlig husvägg med den vinklade testpanelen, som påskyndar färgernas åldrande med 4 – 6 år.

Liksom tidigare genomför Folksam testen av utomhusfärger under vetenskaplig ledning av IVF, Industriforskning och utveckling AB. Övrig intressent i projektet är Grön Kemi i Göteborg.

För ytterligare information:
Jan Snaar, miljöchef Folksam, tel 08-772 65 63, mobil 0708-31 69 63

Presschef: Lars Åkerkvist, tel 08-772 60 77, mobil 0708-31 60 07

Folksam agerar aktivt i frågor om miljö och växthuseffekten. Vi var ett av de första försäkringsbolag i världen som skrev under FN:s miljöåtagande. De svenska börsbolagens miljöpåverkan granskas årligen i Folksam Klimatindex. Byggmiljöguiden ger gröna produktråd till konsumenter och hantverkare. Tillsammans med Håll Sverige Rent har Folksam hittills samlat in 90 000 övergivna skrotbilar. Med en årlig nota på 1,2 miljarder kronor för bilreparationer ställer Folksam höga miljökrav på de bilverkstäder och bilskrotar vi har avtal med. I försäkringsvillkoren står Folksams miljöåtaganden; vid reparation ska miljögodkända byggvaror och entreprenörer användas. Och vi har sänkt de egna koldioxidutsläppen med 513 ton per år genom strängare resepolicy och växling till grön el. Läs mer på www.folksam.se
————————————————————
Denna information skickades av Waymaker http://www.waymaker.se
Följande filer finns att ladda ned:
http://www.waymaker.net/bitonline/2004/09/13/20040913BIT20850/wkr0001.pdf Folksam utökar test av utomhusfärger

Bokmärk och dela

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller pinga oss från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Relaterade nyheter

Folksam först med opartisk test av utomhusfärger

6 december 2001
Koncernnyheter

Nu vittnar tusentals husägare om hur deras trähusfasader drabbas av röta, mögel och algangrepp, ofta bara något år efter att ytorna nymålats. Andra får problem med att färgen ändrar kulör, krackelerar kraftigt och åldras i förtid. Försäkringsbolaget Folksam ska därför genomföra marknadens första oberoende test av utomhusfärger. Detta sker i samverkan med Konsumentverket, Projekt Grön Kemi samt IVF Industriforskning och utveckling.

Alarmerande etappresultat i Folksams test av utomhusfärger: Alla testfärger utom en har börjat mögla

4 maj 2004
Koncernnyheter

Av Sveriges 40 mest sålda utomhusfärger har alla utom en börjat mögla efter två år. Det visar Folksams test av utomhusfärger i Fiskebäck utanför Göteborg. ”Det är allt från ‘antydan till mögel’ till ‘kraftig påväxt av mögel’, enligt den vedertagna standardskala som används vid färgtester,” säger Folksams miljöchef Jan Snaar. ”Att färgindustrin har ett generellt....

Delrapport från Folksams pågående test av vanliga utomhusfärger: Flera färger möglar redan efter ett år i väder och vind

13 maj 2003
Miljö

Den vattenburna utomhusfärgen Nya Rödfärg Special från Alcro drabbas av mögelpåväxt redan efter ett år. Detta gäller även den vattenburna alkyd/akrylatfärgen Super Däck från Liwa. Det framgår av marknadens första oberoende test av utomhusfärger, som i en delrapport efter hälften av den tvååriga testperioden även avslöjar andra brister hos vissa av färgerna. Testen genomförs på....

Kontakt

För pressrelaterade frågor vänligen kontakta Folksams informationsjour på telefon 08-772 66 60 eller skicka e-post till infojour@folksam.se.

Kalendarium

Följ Folksam

Bilder

Om Folksam

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande och lån till kunder i Sverige. Genom cirka 3 800 anställda och ett 30-tal kontor spridda över landet försäkrar Folksam varannan person, vartannat hem och var fjärde bil i Sverige.