Småföretagare får låg pension

Småföretagare får låg pension

16 november 2011 | Taggar: , , , | Kategorier: Försäkringar, Sparande

Sveriges småföretagare har inga stora summor att vänta sig i allmän pension. Deras inkomstuppgifter i dag kommer inte att ge mer än runt 12000 kr i pension per månad, före skatt. Nivåerna varierar över landet med högst nivåer för män i Stockholm och lägst för kvinnor i Västerbotten.

I Sverige finns det omkring 410 000 personer som är småföretagare. Folksam har undersökt vad de kommer det att få i allmän pension, om några decennier. Statistiska Centralbyrån (SCB) har tagit fram inkomstuppgifter på samtliga småföretagare i Sverige.

Enligt Folksams beräkningar och med en uppräkning till 2011 års priser, har genomsnittliga småföretagaren en årsinkomst på 272 600 kronor. De manliga företagarna har en årsinkomst på 281 000 kronor och de kvinnliga företagarna noterade 250 000 kronor.

På grundval av dessa inkomstuppgifter har vi gjort en pensionsprognos för småföretagare som är 30 respektive 40 år gamla i år. Vi antar att de har haft en pensionsgrundande inkomster sedan de var 20 år gamla och att de går i pension vid 65-årsålder. Beräkningen är genomförd på KPA:s beräkningssnurra som är tillgänglig på deras hemsida (www.kpa.se).

Unga småföretagare får en allmän pension på cirka 11 500 kronor per månad. Männen får cirka 11 800 kronor i månaden och kvinnorna får cirka 10 500 kronor per månad. Pensionen motsvarar alltså hälften av den inkomst som de kommer att ha strax innan de går i pension.

Den högsta pensionen får de manliga företagarna i Stockholms län, cirka 13 000 kronor i månaden. I Stockholms län hittar vi även den högsta pensionsnivån bland kvinnliga företagare, cirka 11 900 kronor i månaden. Lägst pension får småföretagarna på Gotland, knappt 10 000 kronor i månaden.

Den lägsta pensionen bland manliga företagare kommer också att återfinns på Gotland. De kommer att få knappt 10 200 kronor per månad. Den lägsta pensionen bland kvinnliga småföretagare hittar vi i Västerbotten där månadspensionen kommer att tangera 9 200 kronor.

Länsvisa siffror återfinns i bifogad rapport.

För ytterligare information:

Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker, Folksam, 0708-31 53 62

Anna Karin Wallberg, presschef, Folksam 0708-31 68 02

Bokmärk och dela

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller pinga oss från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Relaterade nyheter

Varning för låg pension

7 november 2011
Ansvarsfullt ägande

En hygglig pension kräver ett långt arbetsliv, det blir tydligt i Folksam nya rapport; Varning för låg pension. Pensionen skiljer sig upp till 36 000 kr per år för individer i samma ålder men med olika ursprungsland. För att utjämna skillnaderna för 70-talisterna krävs att de utrikes födda arbetar tre år längre eller lägger undan 3000 kr i månaden i ett privat pensionssparande än de som är födda i Sverige.

Här är jobben som ger dig bäst pension – och sämst

4 mars 2009
Koncernnyheter

Vill du ha en bra pension? Satsa då på att bli IT-specialist, civilingenjör eller säljare. Bland de yrken som är vanligast i Sverige är det dessa som ger bäst utdelning efter 65-årsdagen. I pensionsbotten hamnar undersköterskor och städare. Det visar en uträkning som Folksam gjort.

Svårt få svar på framtida pension i snurriga pensionssnurror – Folksam vill ha gemensam standard

29 mars 2010
Sparande

Utbudet av nätbaserade program för pensionsberäkning är stort. Ändå är det svårt för en enskild person att jämföra sin pensionsprognos hos olika pensionsbolag. Folksams undersökning* visar att det kan skilja mer än 300 000 kronor mellan högsta och lägsta prognos i olika så kallade pensionssnurror. Folksam kommer därför att bjuda in flertalet pensionsbolag till samtal kring en gemensam standard som lösning på problemet.

Folksam lanserar Trygghetspaket för småföretagare

26 april 2010
Försäkringar

Egna företagare har ofta ett sämre försäkringsskydd än de som är anställda, reglerna i de allmänna försäkringarna uppfattas som krångliga och många företagare känner en otrygghet i sin vardag. Folksam har därför tagit fram ett nytt Trygghetspaket i samarbete med Förenade Liv som innehåller de försäkringar som småföretagare behöver för trygghet i sin vardag.

Folksam, KPA Pension och Karolinska Institutet satsar på unik forskning om åldersdepression

12 juli 2011
Koncernnyheter

Expressen publicerar i dag den 12 juli en debattartikel undertecknad av Folksam, KPA Pension och forskare vid Karolinska Institutet ”Deprimerade pensionärer får ofta felaktig vård och medicinering”. Läs mer http://www.expressen.se/debatt/1.2496097/deprimerade-pensionarer-far-fel-behandling (http://www.expressen.se/debatt/1.2496097/deprimerade-pensionarer-far-fel-behandling)  

Kontakt

För pressrelaterade frågor vänligen kontakta Folksams informationsjour på telefon 08-772 66 60 eller skicka e-post till infojour@folksam.se.

Kalendarium

Följ Folksam

Bilder

Om Folksam

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande och lån till kunder i Sverige. Genom cirka 3 800 anställda och ett 30-tal kontor spridda över landet försäkrar Folksam varannan person, vartannat hem och var fjärde bil i Sverige.