Här är jobben som ger dig bäst pension – och sämst

Här är jobben som ger dig bäst pension – och sämst

4 mars 2009 | Kategorier: Koncernnyheter

Vill du ha en bra pension? Satsa då på att bli IT-specialist, civilingenjör eller säljare. Bland de yrken som är vanligast i Sverige är det dessa som ger bäst utdelning efter 65-årsdagen. I pensionsbotten hamnar undersköterskor och städare. Det visar en uträkning som Folksam gjort.*

IT-specialist, civilingenjör, arkitekt, ingenjörer, tekniker och säljare är de yrken som ger bäst pension. En IT-specialist med tjänstepension får i genomsnitt 30 000 kronor i månaden i pension**. De yrken som toppar pensionslistan innehas främst av män. Bland kvinnors vanligaste yrken är det säljare, revisionsekonom och sjuksköterska som ger de bästa pensionerna.

Sämst pension får undersköterskor, städare och butikskassörer, som med tjänstepension hamnar på cirka 16 000 kronor i total pension per månad. Utan tjänstepension får en undersköterska omkring 11 600 kronor i pension.

– Lönen är den faktor som har störst inverkan på hur mycket man får ut i pension. Det är viktigt att ta med i beräkningen när man gör sitt yrkesval. Men tjänstepensionen är också betydelsefull. För den som inte har kollektivavtal på sin arbetsplats är mitt råd att försöka förhandla till sig tjänstepension med en motsvarande nivå, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

Vad kan man då göra om man tillhör någon av de yrkesgrupper som får låg pension? Lena Wallin, privatekonom Folksam, ger sina bästa tips:
– Var rädd om din hälsa. Pensionen mår bäst av ett långt arbetsliv. Kvinnor med låglönearbeten bör börja arbeta tidigt i livet, arbeta heltid och gärna efter 65.
– Välj fonder med låga avgifter – det ger högre pension på sikt
– Spara till din pension på ett klokt sätt. Gör aktiva val av till exempel fonder med risknivåer som speglar din ålder – ju längre kvar till pensionen, desto större möjlighet att ta risk
– Gör en plan för din pension, ta gärna hjälp av en pensionsrådgivare

Yrkena som ger bäst pension
1. IT-specialist (med tjänstepension) 30 300 kr
2. Civilingenjör/arkitekt (med tjänstepension) 27 200 kr
3. Ingenjör/tekniker (med tjänstepension) 21700 kr

Yrkena som ger sämst pension
1. Städare (med tjänstepension) 16 100 kr
2. Undersköterska (med tjänstepension) 16 200 kr
3. Förskolelärare (med tjänstepension) 16 300 kr

För ytterligare information:
Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker Folksam, telefon 08-772 71 62, 0708-31 53 62
Lena Wallin, privatekonom Folksam, telefon 036-17 34 33, 0708-31 54 13
Lars Åkerkvist, presschef Folksam, telefon 08-772 60 77, 0708-31 60 07

* Löneuppgifterna kommer från LO-tidningens lönestatistik 2007, som i sin tur baseras på uppgifter från SCB. Yrkestoppen är från 2006 och härrör från SCB. Beräkningarna är gjorda med utgångspunkt i att samtliga personer är 35 år och har jobbat sedan 1999. Lön år 2007 och pension år 2039.
** Avser allmän pension (inkomstpension + premiepension) och tjänstepension.

Folksam är ett försäkringsbolag med ett stort utbud av försäkringar, spar- och lånemöjligheter för alla behov. Varannan svensk, vartannat hem, var femte bil och nittio procent av alla som idrottar är försäkrade genom Folksam. Den kunskap vi får använder vi för att på lång sikt öka trafiksäkerheten, bidra till människors hälsa och minska miljöpåverkan. Folksam grundades 1908 och har kontor i hela Sverige. Läs gärna mer på www.folksam.se

Bokmärk och dela

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller pinga oss från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Relaterade nyheter

Husägare får svart på vitt i Folksams test av utomhusfärger: Här är färgerna som håller bäst inför målningssäsongen

26 maj 2005
Koncernnyheter

I Folksams fälttest av Sveriges mest sålda utomhusfärger har nu samtliga 40 färger angripits av mögel. Färgtyperna linoljefärger och vattenburna oljefärger har klarat sig sämst och många uppvisar förutom kraftig mögelpåväxt även stora inslag av sprickbildning och flagning. Gruppen akrylatfärger däremot har drabbats minst av såväl mögel som sprickor och flagning och noterar därmed ett....

Polisen i Östergötland bäst på hastighetskontroller men sämst på nykterhetsövervakning

18 augusti 2003
Trafik

Femtio liv kan räddas årligen genom ökad bevakning av vanliga trafikbrott, visar en ny undersökning från Folksam. Polisen i Östergötland står som föredöme när det gäller hastighetsövervakning och bilbältesbrott, men är sämst på att kontrollera nykterhet. Polisens trafikövervakning har en livräddande potential av hittills oanade mått, visar en ny undersökning av Folksam.* Skillnaden mellan en....

Ny rapport om 70-talisternas pensioner: 560 000 i sparkapital ger 70-talisten en hygglig pension

26 februari 2007
Koncernnyheter

Ny rapport om 70-talisternas pensioner: 560 000 i sparkapital ger 70-talisten en hygglig pension Folksams rapport ”Halvlek för 70-talisterna” visar att dagens 70-talister har goda möjligheter att skaffa sig en rimlig och trygg pension – tvärtemot skrämselbudskapen från många banker och försäkringsbolag. Folksams beräkningar* visar att en genomsnittlig arbetare bör ha ett sparkapital på 560....

Listan över nya bilar som är både säkra och miljövänliga

28 december 2000
Miljö Trafik

Försäkringsbolaget Folksam har sammanställt en lista över de säkraste och samtidigt mest miljövänliga nya bilarna. Endast 20 procent av de nya bilar som finns på marknaden klarar bolagets krav. En tydlig trend är dock att alltfler bilmärken lyckas förena hög säkerhet med låg miljöpåverkan. Listan gjordes i samband med att Folksam nyligen skärpte sin transportpolicy.

Endast 8 procent av årets bilmodeller är säkra och har bra miljöprestanda

26 januari 2009
Miljö Trafik

Idag presenterar Folksam sin nya lista över vilka av 2009 års bilmodeller som bedöms vara både säkra och hållbara. Bara 8 procent av modellerna klarar gallringen.

Kontakt

För pressrelaterade frågor vänligen kontakta Folksams informationsjour på telefon 08-772 66 60 eller skicka e-post till infojour@folksam.se.

Kalendarium

Följ Folksam

Bilder

Om Folksam

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande och lån till kunder i Sverige. Genom cirka 3 800 anställda och ett 30-tal kontor spridda över landet försäkrar Folksam varannan person, vartannat hem och var fjärde bil i Sverige.