Nu ska pensionärerna välja alternativ i Folksams grupplivförsäkring

Nu ska pensionärerna välja alternativ i Folksams grupplivförsäkring

3 oktober 2011 | Taggar: , , , , | Kategorier: Försäkringar

Nu är det dags för de cirka 390 000 pensionärer som omfattas av den tidigare uppmärksammade grupplivförsäkringen att göra sina val. Försäkringen förändras från årsskiftet, och under veckorna 40-42 skickas valblanketter ut där pensionärerna kan välja mellan tre alternativ.

Medlemmar i pensionärs- och fackliga organisationer har tidigare kunnat teckna en grupplivförsäkring för pensionärer i Folksam som lämnar ersättning vid dödsfall. På grund av ett vikande intresse bland nya försäkringstagare riskerade försäkringen att gå med enorma framtida förluster. Anledningen till att kostnaderna inte längre täcks är att antalet nya försäkringstagare sjunkit drastiskt, trots kraftiga försök att öka intresset för försäkringen. Då finns två saker att göra: höja premierna eller begränsa ersättningen.

Hösten 2009 meddelade Folksam avsikten att sänka ersättningsbeloppet i grupplivförsäkringen för pensionärer. Beskedet ledde till kraftiga reaktioner.

– Vi lyssnade till kritiken och ändrade oss våren 2010. Nu får alla möjlighet att välja mellan tre alternativ för sin försäkring. Genom förändringen säkerställer vi att försäkringstagarna även i framtiden kommer att få ersättning från försäkringen, säger Stefan Holm, ansvarig affärsområdeschef hos Folksam.

Pensionärerna kan välja mellan följande alternativ:

1. Oförändrad månadskostnad och sänkt ersättning
Månadskostnaden fortsätter att vara oförändrad de närmast kommande åren. Ersättningen sänks. Från 70 års ålder sänks ersättningen ytterligare.

2. Höjd månadskostnad och fast ersättning
Månadskostnaden höjs. Från 70 års ålder höjs månadskostnaden ytterligare och stannar där de närmast kommande åren. Ersättningen blir ett fast belopp.

3. Samma försäkring som i dag, men med höjd månadskostnad
Månadskostnaden höjs, ersättningen är oförändrad. Månadskostnaden och ersättningen justeras sedan årligen efter prisbasbeloppet*. Från 70 års ålder höjs månadskostnaden ytterligare en nivå.

Valblanketter når kunderna från och med början av oktober. Förändringen börjar gälla från årsskiftet. För mer information se: www.folksam.se/gruppliv (http://www.folksam.se/gruppliv)

* Prisbasbeloppet fastställs av regeringen och historiskt sett har det ökat med någon procent varje år. För 2012 är det 44 000 kronor.

För ytterligare information:
Stefan Holm, affärsområdeschef Folksam, telefon 08-772 68 71, 0708-31 68 75
Anna Karin Wallberg, presschef Folksam, telefon 08-772 62 12, 0708-31 68 02

 

Bokmärk och dela

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


LASSE NILSSON

2011-10-09 kl 11:03

Bra att det kommer. Det borde vara klarhet om det fortfarande är ett åriga avtal. Borde vara livsvariga val. Är det inte ålderdiskriminering med högre premie för dem över 70 år? Kommer inte dessa olika försäkringar att ”dö” ut, om inga nya får komma med?
Hoppas att samråd skett med pensionärsorganisationerna och de fackliga organisationerna, hur det kommer att se ut i framtiden. Det är en stor grupp försäkringstagare och nu ökar pensionärerna i antal. Glöm inte det.

Monica

2011-10-28 kl 12:28

Varför finns det inte ett 4 alterntiv? Jag vill inte fortsätta betala i denna ”försäkring”?

Anna Karin Wallberg, Folksam

2011-10-28 kl 13:29

Hej Monica,
Det finns alltid möjlighet att annullera försäkringen. Vill du göra det är du välkommen att höra av dig till oss på telefon 020-214 000.

Bästa hälsningar

Anna Karin Wallberg
Presschef

Bo Erlandsson

2011-11-09 kl 08:42

Jag hoppas att ni kommenterar den insändare i DN 1.11 om Folksams grupplivförsäkringar. Kanske det redan är gjort för jag har inte DN själv utan såg det just den 1.11.

Ja, jag undrar också hur dyrt med med premierna för de pensionärerna som lever kvar till ….och de andra har dött, nu när det inte kommer några nya till. Finns det inte ett stopp någonstans för premierna efter en viss ålder t ex 90 år etc…
Svar önskas
MVH

Anna Karin Wallberg, Folksam

2011-11-09 kl 12:56

Hej Bo,

Vårt svar på insändaren i DN publicerades den 3 november.

http://www.folksam.se/gruppliv kan du se exempel på premier och ersättning för de tre alternativ vi erbjuder våra kunder. Där finns också svar på de vanligaste frågorna kring förändringen. Har du ytterligare frågor är du välkommen att ringa till oss på 020-214 000.

Bästa hälsningar

Anna Karin Wallberg
Presschef

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller pinga oss från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Relaterade nyheter

Folksam lyssnar på pensionärerna – erbjuder alternativ till sänkta ersättningar

4 mars 2010
Försäkringar

Folksam har lyssnat på pensionärernas synpunkter när det gäller förändringen av villkoren för den uppmärksammade grupplivförsäkringen. – Vi har tagit till oss kritiken och vi kommer att låta pensionärerna få välja mellan tre alternativ. Vi skjuter också fram förändringen ett år till 1 januari 2012, säger Stefan Holm, ansvarig affärsområdeschef hos Folksam.

Folksam informerar pensionärerna om förändringarna i grupplivförsäkringen

12 april 2010
Försäkringar

De kommande två veckorna kommer Folksam skicka ut brev till de cirka 380 000 pensionärer som omfattas av den uppmärksammade grupplivförsäkringen. I breven får pensionärerna information om de förändrade villkoren i försäkringen, de tre alternativ som Folksam tagit fram samt premienivåer.

Folksam ändrar villkoren i pensionärernas grupplivförsäkring

15 oktober 2009
Försäkringar

Medlemmar i pensionärsorganisationer som PRO, SKPF och SPRF med flera har kunnat teckna en grupplivförsäkring i Folksam som lämnar ersättning till efterlevande vid dödsfall. På grund av ett vikande intresse bland pensionärer att teckna grupplivförsäkringen kommer Folksam från och med den 1 januari 2011 att sänka ersättningsbeloppet i försäkringen.

Nu ska en kvinnlig krockdocka utvecklas

21 december 2006
Trafik

Risken för kvinnor att drabbas av en så kallad whiplashskada är dubbelt så hög som för män. Nu ska de fysiska skillnader mellan könen, som leder till dessa skilda riskbilder, utredas närmare. Därefter ska en ny krockdocka konstrueras, som efterliknar kvinnas specifika fysiska egenskaper så långt möjligt. Tanken är att alla krocktester inte längre ska behöva utgå från den genomsnittlige mannens egenskaper som enda standard.

Genombrott på väg för trafiksäkerheten: Nu ska även gamla bilar bli säkrare med nytt skydd mot whiplashskador

6 oktober 2000
Trafik

Försäkringsbolaget Folksam och det svensk-amerikanska bilsäkerhetsföretaget Autoliv står bakom en helt ny skyddsprodukt för att stoppa whiplashskadornas snabba ökning och råda bot på det smärtlidande och de stora samhällskostnader, som whiplashproblemet orsakar. Produkten och den forskning som ligger bakom presenteras på en presskonferens kl 10.00 onsdagen den 11 oktober.

Kontakt

För pressrelaterade frågor vänligen kontakta Folksams informationsjour på telefon 08-772 66 60 eller skicka e-post till infojour@folksam.se.

Kalendarium

Följ Folksam

Bilder

Om Folksam

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande och lån till kunder i Sverige. Genom cirka 3 800 anställda och ett 30-tal kontor spridda över landet försäkrar Folksam varannan person, vartannat hem och var fjärde bil i Sverige.