Äldre barn struntar i cykelhjälm trots lagen

Äldre barn struntar i cykelhjälm trots lagen

19 augusti 2011 | Taggar: , , , | Kategorier: Ansvarsfullt ägande, Försäkringar, Trafik

Inför skolstarten kommer många barn färdas med cykel till skolan. Många av dem kommer att strunta i att ta på cykelhjälmen trots att det är lag på detta för alla barn under 15 år. Allra sämst på att använda hjälp är de större barnen mellan 12 och 15 år.

Inför skolstarten kommer många barn färdas med cykel till skolan. Många av dem har cykelhjälm men långt ifrån alla. Akutsjukhusen rapporterade under föregående år 1 695 cykelolyckor.

Ålder                          Skadade 2010                           Hjälmanvändning

0-6år                                         281                                       62%

7-11 år                                      618                                        70%

12-15år                                      796                                       33%

Tot:                                        1695 st                                    52%

Det är uppenbart att den äldsta åldersgruppen har en betydligt lägre andel som använder cykelhjälmen än de mindre barnen. Med tanke på att det sedan 2005 är olagligt för barn under 15 år att cykla utan cykelhjälm är det alarmerande att så många struntar i detta. Cykelhjälmslagen gäller även barnen som färdas i cykelkärra, skjutas på pakethållare och i barnstol.

Folksams tips när du köper hjälm

CE-märkning på hjälmen betyder att hjälmen uppfyller de krav som ställs i EG-direktivet för personlig skyddsutrustning, 89/686/EEG. Eftersom det är ett så kallat tvingande direktiv måste hjälmar CE-märkas för att få marknadsföras inom Europa. Om cykelhjälmen sköts väl, och inte utsätts för en kraftig stöt, har den en livslängd på cirka fem år.

Tänk också på följande när du köper en hjälm till ditt barn:

  • Köp inte en för stor hjälm för barnet att växa i.
  • Hjälmen ska sitta perfekt så att den inte kan trilla av eller skjutas bakåt och lämna pannan fri. Den får inte glida ner i nacken.
  • Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa.
  • Människor har olika huvudform. Det är inte säkert att en hjälmtyp passar alla. Den ska provas och justeras för att sitta rätt.
  • Hjälmen ska sitta bekvämt och vara lätt att ta på och av.
  • Hakbandet brukar vara lagom spänt om det går att få in ett finger mellan bandet och hakan. På hakbandet sitter två spännen som håller reda på remmarna. De ska sitta precis under örsnibben. Sitter de fel kan det medföra att hjälmen dras bakåt och tinningen inte längre skyddas.

För ytterligare information:

Ingela Höök, Skadeförebyggare, Folksam, telefon 08- 08-772 87 78, 0708-31 54 78

Anna Karin Wallberg, presschef Folksam, telefon 08-772 62 12, 0708-31 68 02

Relaterade dokument

Bokmärk och dela

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller pinga oss från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Relaterade nyheter

Vad får barn att använda cykelhjälm?

22 december 2006
Trafik

Huvudskador vid cykelolyckor är ett stort problem för samhället och folkhälsan. I Sverige söker mellan 35 000–50 000 personer läkarvård varje år efter att ha skadats när de cyklat. Det motsvarar 40 procent av alla som årligen skadas i trafiken.

Överpriser från biltillverkare motverkar säker placering av barn i bil

10 januari 2009
Trafik

En undersökning från Folksam visar att många biltillverkare begär hutlösa priser för att koppla ur krockkudden på bilens främre passagerarsida, om tjänsten alls erbjuds.

Folksamrapport: 55 kommuner lämnar 420 000 barn oförsäkrade i sommar

9 juni 2010
Försäkringar

Sommaren är en tid då många barn råkar ut för olyckor, men 55 av landets 290 kommuner försäkrar endast barnen under skoltid. Sammanlagt finns 420 000 barn i dessa kommuner varav många barn sannolikt kommer att vara helt oförsäkrade under sommarlovet. Det visar Folksams undersökning av kommunernas olycksfallsförsäkringar för skolbarn.

Presskonferens 27 oktober: Barn lågprioriterade vid säkerhetsutveckling av bilar

21 oktober 2009
Trafik

Välkommen till presskonferens tisdag den 27 oktober. Folksam presenterar då resultat som visar att barn inte har samma säkerhetsskydd som vuxna i moderna bilar. Orsaken är att biltillverkarna inte prioriterar säkerhetsutvecklingen för passagerare i baksätet.

Bilfabrikanternas rekommendation en dödsfälla för små barn

17 maj 2004
Trafik

Risken att dö eller skadas vid krock är fem gånger högre för framåtvända små barn i bil än bakåtvända. Ändå rekommenderar 60 procent av bilfabrikanterna baksätesplacering, vilket nu tvingar föräldrarna att vända barnen framåt tidigare. Det visar Folksams sammanställning. ”Fler barn kommer att skadas i trafiken om man följer tillverkarnas råd. Därför vänder vi oss....

Kontakt

För pressrelaterade frågor vänligen kontakta Folksams informationsjour på telefon 08-772 66 60 eller skicka e-post till infojour@folksam.se.

Kalendarium

Följ Folksam

Bilder

Om Folksam

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande och lån till kunder i Sverige. Genom cirka 3 800 anställda och ett 30-tal kontor spridda över landet försäkrar Folksam varannan person, vartannat hem och var fjärde bil i Sverige.