Plånboken styr bilköpet enligt ny undersökning – Därför sänker Folksam premien för säkra och bränslesnåla bilar

Plånboken styr bilköpet enligt ny undersökning – Därför sänker Folksam premien för säkra och bränslesnåla bilar

2 juni 2011 | Taggar: , , , , | Kategorier: Försäkringar, Trafik

Folksam har låtit undersöka* vad som styr svenskarnas val av bil. Resultatet visar att bilens driftskostnad och inköpspris är allra viktigast. Att bilen är trafiksäker och har en god miljöprestanda kommer först på tredje respektive sjätte plats. För att få fler att välja bilar som är de allra bästa inom miljö och säkerhet så sänker Folksam nu försäkringspremierna på en rad bilmodeller.

– Bilar som uppfyller Folksams miljö- och säkerhetskrav leder till färre personskador och har lägre utsläpp samtidigt som bilägaren får en billigare bil på sikt. Lindrigare olyckor och hållbara bilar är naturligtvis en bra affär också för ett försäkringsbolag. Det är en win-winsituation för alla parter, säger Maria Krafft, trafikforskare hos Folksam.

Grön och säker-rabatten innebär en 10-procentig sänkning av premien på alla bilar som redan nu klarar EU:s koldioxidutsläppskrav för år 2015 och lever upp till högt ställda säkerhetskrav (se nedan för lista över alla krav). I dagsläget är det ett 50-tal bilmodeller från 15 bilmärken som lever upp till kraven, bland andra Volvos DRIVe modeller, fyra modeller från Toyota och alla gasbilar som klarat säkerhetskraven.

– Eftersom bilar som säljs i Sverige har en livslängd på drygt 15 år är det viktigt att nya bilar som kommer ut på marknaden håller en hög standard. Med vår premierabatt vill vi stimulera fler köp av hållbara bilar, säger Maria Krafft.

Säkra bilar med låg bränsleförbrukning har generellt sett förare med en lugnare körstil, vilket är tilltalande ur försäkringsperspektiv.
Folksams krav för grön och säker-rabatt

· 5 stjärnor i Euro-NCAP:s krocktester eller minst 30 procent bättre än medelbilen enligt Folksams undersökning ”Hur säker är bilen”.
· Utrustad med antisladd som standard.
· Godkänt whiplashskydd (”Grön” i Folksam/Vägverkets krocktester, ”Good” i IIWPG:s krocktester eller minst 3 poäng EuroNcap rear-end test)
· Miljökraven baseras på EU:s koldioxidutsläppskrav för personbilar år 2015. Medelbilen ska max släppa ut 130 gram koldioxid.

Bi-fuel bilar som körs på etanol, men också bensin, tillåts en högre förbrukning vid bensindrift än vad som gäller för bilar som enbart drivs på bensin. De tillåts 15 procent högre förbrukning än motsvarande storlek för rena bensinbilar. Bilar som drivs på gas är automatiskt godkända givet att säkerhetskraven är uppfyllda.

Se bilagor för fullständig lista över bilmodeller som omfattas av Folksams grön och säker-rabatt samt resultatdiagram över Sifo-undersökningen om de viktigaste aspekterna vid val av bil.

* TNS Sifo har på Folksams uppdrag intervjuat 1 156 svenska hushåll som äger/disponerar bil. Undersökningen genomfördes under 17–18 maj 2011 och genomfördes med webb-baserade intervjuer. 

För ytterligare information:
Maria Krafft, funktionschef Trafik och miljö Folksam, telefon 0708-31 62 26
Andreas Jerat, presschef Folksam, telefon 08-772 62 12, 0708-31 58 01

 

Bokmärk och dela

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller pinga oss från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Relaterade nyheter

Folksam kartlägger de säkra bilarna – Sveriges säkraste bilar finns i Kronoberg – de minst säkra på Gotland

30 juni 2008
Trafik

Folksam har utifrån sammanställnignen ”hur säker är bilen?” kartlagt var i Sverige de säkraste bilarna finns. I Kronobergs län uppfyller nästan varannan bil Folksams krav på säkerhet. På Gotland är det dock bara var tredje bil som uppfyller kraven.

Folksam presenterar ny ranking av säkra och farliga bilar

28 mars 2003
Koncernnyheter

Pressinbjudan Stockholm 2003-03-28 Folksam presenterar ny ranking av säkra och farliga bilar: · Årets säkraste bil – ny vinnare utses · De bästa småbilarna lika säkra som bilarna i högsta säkerhetsklassen · Stor skillnad mellan säkraste och farligaste bil · Alla nya bilar är inte säkra Onsdagen den 2 april presenterar försäkringsbolaget Folksam för åttonde....

Folksams lista över säkra och hållbara bilar 2010

15 mars 2010
Miljö Trafik

Bara 12 procent av 2010 års bilmodeller klarar gallringen, när Folksam presenterar sin lista över vilka bilar som bedöms vara både säkra och hållbara. Volvo och Ford hamnar i topp med fem placeringar vardera bland vinnarna.

Folksams nya rankning av säkra och farliga bilar

15 april 2005
Trafik

- Vilken bil är säkrast 2005 – vinnare utses - Kan bilen göras hur säker som helst? Inget utvecklingstak i sikte - Skillnaderna fortsätter öka mellan säkraste och farligaste bil - Folksam kopplar bilsäkerhet till premien Torsdagen den 21 april presenterar Folksam sin tionde upplaga av rapporten ”Hur säker är bilen?” – en omfattande rankning....

Pressinbjudan: Folksams nya rankning av säkra och farliga bilar

18 april 2005
Trafik

- Vilken bil är säkrast 2005 – vinnare utses - Kan bilen göras hur säker som helst? Inget utvecklingstak i sikte - Skillnaderna fortsätter öka mellan säkraste och farligaste bil - Folksam kopplar bilsäkerhet till premien Torsdagen den 21 april presenterar Folksam sin tionde upplaga av rapporten ”Hur säker är bilen?” – en omfattande rankning....

Kontakt

För pressrelaterade frågor vänligen kontakta Folksams informationsjour på telefon 08-772 66 60 eller skicka e-post till infojour@folksam.se.

Kalendarium

Följ Folksam

Bilder

Om Folksam

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande och lån till kunder i Sverige. Genom cirka 3 800 anställda och ett 30-tal kontor spridda över landet försäkrar Folksam varannan person, vartannat hem och var fjärde bil i Sverige.