7 av 10 bussresenärer struntar i bälte – utsätter sig för livsfara vid avåkning

7 av 10 bussresenärer struntar i bälte – utsätter sig för livsfara vid avåkning

2 maj 2011 | Taggar: , , , , | Kategorier: Trafik

En undersökning* från Folksam visar att endast tre av tio resenärer på bussar** använder bälte, trots att det sedan 1999 är lag på bälte och att det dessutom är det bästa skyddet vid en olycka. Undersökningen visar också att bältesanvändningen var högre på de bussar där resenärerna fick information om bälten. 

Varje år dör i genomsnitt 4 personer och 35 skadas svårt i bussolyckor på svenska vägar. Antalet svårt skadade och dödade i bussolyckor har varit oförändrade i flera år vilket kan jämföras med bilolyckor där antalet dödade stadigt minskar. Den främsta orsaken till personskador på passagerare i buss är vältningolyckor. Vid sådana olyckor kan bältesanvändning vara helt avgörande för hur väl en person klarar sig.
– Om det händer en bussolycka så är bältet det överlägset bästa skyddet. Att göra bussen mer krocksäker är meningslöst om obältade passagerare flyger runt som vantar i bussen vid en olycka, säger Sigrun Malm, trafikforskare Folksam.
Information påverkar bältesanvändningen
Folksams undersökning genomfördes för att svara på i vilken utsträckning lagen om bältesanvändning i buss efterlevs samt om information om bältesanvändning i bussen har någon effekt. 
Resultaten visar att:

· I genomsnitt använder 30 procent av bussresenärerna bälte.
· I bussar utan information om bältesanvändning använder 24 procent bälte.
· I bussar med information om bältesanvändning använder 33 procent bälte.

– Bussar är ett förhållandevis säkert transportmedel, men om olyckan är framme så kan konsekvenserna för passagerarna bli katastrofala. Därför är det viktigt att få upp bältesanvändningen i bussar ytterligare, säger Sigrun Malm. 
Lagen om bältesanvändning i bussar utrustade med bälten infördes 1999. Sedan 2004 ska alla bussar vara utrustade med bälten (undantaget bussar i stadstrafik som har dispens). Bussbolagen är skyldiga att muntligen eller skriftligen informera resenärerna om att använda bälte, men det är individen som ansvarar för att bältet används. Utebliven användning kan leda till böter.

För ytterligare information:
Sigrun Malm, trafikforskare Folksam, telefon 08-772 74 48, 0708-31 54 48
Andreas Jerat, presschef Folksam, telefon 08-772 62 12, 0708-31 58 01
* Genomfördes som observationsstudie på plats vid bussresor under oktober 2010 till mars 2011. I studien ingick totalt 26 bussresor med fyra olika bussbolag och med 515 observerade passagerare.
** Omfattar ej bussar i stadstrafik. 

Bokmärk och dela

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Inga kommentarer

Länkar till denna sida

7 av 10 struntar i bälte i buss | Trafiksäkerhetsbloggen

2011-05-02 kl 09:39

[...] Läs mer här. [...]

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller pinga oss från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Relaterade nyheter

Presskonferens 27 oktober: Barn lågprioriterade vid säkerhetsutveckling av bilar

21 oktober 2009
Trafik

Välkommen till presskonferens tisdag den 27 oktober. Folksam presenterar då resultat som visar att barn inte har samma säkerhetsskydd som vuxna i moderna bilar. Orsaken är att biltillverkarna inte prioriterar säkerhetsutvecklingen för passagerare i baksätet.

Tillverkarna av värmepumpar struntar i kvaliteten

14 december 2009
Miljö

De senaste åtta åren har kvaliteten på nytillverkade värmepumpar försämrats avsevärt. Folksam har fört statistik över värmepumpskador sedan 1999 och idag presenteras siffrorna för 2008*. De visar att försämringen fortsätter – under 2008 skadeanmäldes drygt 8500 värmepumpar varav hela 77 procent är mindre än fem år gamla. En anledning är att tillverkarna prioriterar billiga komponenter framför kvalitet.

Bilbältespåminnare räddar liv

18 juli 2009
Trafik

Folksam har tillsammans med Dagens Nyheter genomfört en mätning av bilbältesanvändningen i Stockholm för att studera effektiviteten av bilbältespåminnare. Resultatet av sammanställningen visar att 98,8 procent av bilisterna som har bilar med bältespåminnare använder bilbälte. I de bilar som saknar bältespåminnare är användadet bara 88,4 procent.

Bilbältespåminnare räddar liv

4 november 2009
Trafik

Folksam har genomfört mätningar av bilbältesanvändningen i sju svenska städer för att studera effektiviteten av bilbältespåminnare.* Resultatet visar att 99,1 procent av bilisterna som har bilar med bältespåminnare använder bilbälte. I de bilar som saknar bältespåminnare är användandet bara 92,9 procent.

Folksams test av mögeltvätt för hus: Billiga och miljövänliga medel står sig fortsatt bra

23 juni 2009
Miljö

Folksam har följt upp sitt test av utomhusfärger, där 9 av 45 färger redan efter ett år underkändes på grund av mögeltillväxt, med en unik undersökning av mögeltvättmedel. Resultat efter 2 år: de bästa medlen är de miljövänliga alternativen - och vanligt diskmedel är det mest prisvärda av dessa.

Kontakt

För pressrelaterade frågor vänligen kontakta Folksams informationsjour på telefon 08-772 66 60 eller skicka e-post till infojour@folksam.se.

Kalendarium

Följ Folksam

Bilder

Om Folksam

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande och lån till kunder i Sverige. Genom cirka 3 800 anställda och ett 30-tal kontor spridda över landet försäkrar Folksam varannan person, vartannat hem och var fjärde bil i Sverige.