Ny Folksamrapport: Allt fler kommer att lämna sjukförsäkringen genom taket

Ny Folksamrapport: Allt fler kommer att lämna sjukförsäkringen genom taket

15 november 2010 | Taggar: , , , , , | Kategorier: Försäkringar

För tre år sedan sänkte Riksdagen sjukpenningens ersättningstak från 10 till 7,5 prisbasbelopp. Ingen har analyserat vilka konsekvenser sänkningen medför. Folksam har därför låtit Statistiska Centralbyrån (SCB) prognostisera andelen inkomsttagare över ersättningstaket den kommande mandatperioden. Prognosen visar att andelen inkomsttagare som kommer slå igenom taket ökar markant. Störst blir ökningen bland byggnadsarbetare.

Sänkningen av sjukpenningens ersättningstak från 10 till 7,5 prisbasbelopp innebar att den högsta försäkringsbara inkomsten sänktes från 35 300 till 26 500 kronor. Någon höjning av ersättningstaket under den kommande mandatperioden är inte att vänta att döma av regeringens senaste statsbudget.

Med den förväntade utvecklingen av löner och priser under den kommande mandatperioden kommer allt fler inkomsttagare att slå igenom ersättningstaket. Men hur många och vilka konsekvenser det medför har hittills inte analyserats.

SCB:s prognos visar att andelen inkomsttagare över taket kommer att stiga från 40 till 50 procent under perioden 2010 – 2013. Andelen arbetare som slår igenom taket ökar från 30 till 40 procent och bland tjänstemännen ökar andelen från 62 till 69 procent. Särskilt kraftig kommer ökningen att bli bland byggnadsarbetarna där andelen inkomsttagare över taket i dag är 54 procent, men stiger till 67 procent år 2013. Tjänstemännen inom samma bransch med inkomst över taket kommer att öka från 73 till 80 procent.

[image]

– Om fyra år kan alltså endast hälften av inkomsttagarna räkna med en sjukpenning som täcker omkring 80 procent inkomstförlusten vid sjukdom. Den andra hälften är underförsäkrade trots att de har betalt full försäkringspremie till Försäkringskassan (staten). De måste istället förlita sig på kollektivavtalade och privata försäkringar ifall de skulle drabbas av sjukdom, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker hos Folksam. 

Kollektivavtalen viktiga
Villkoren mellan dessas icke-statliga försäkringar skiftar kraftigt. Ett belysande exempel hittar vi inom den ovan nämnda byggbranschen. Om två inkomsttagare, en byggnadsarbetare och byggingenjör, med 34 800 kronor i månadslön blir sjuka får arbetaren 69 procent i sammanlagd ersättning och ingenjören får 87 procent i ersättning. Anledningen till skillnaden är att arbetarens kollektivavtal endast kompletterar lönedelar under ersättningstaket medan motsvarande avtal för ingenjörer försäkrar 90 procent av inkomsten över taket. Saknas kollektivavtal får inkomsttagarna nöja sig med en sjukpenning som motsvarar 61 procent av inkomsten.

– Höjs inte ersättningstaket reduceras sjukförsäkringen till en grundförsäkring inom mindre än tio år. Varför ska man då betala 5,95 procent i sjukförsäkringsavgift, vilket motsvarar 17 850 kronor per år för en vanlig inkomsttagare. För dessa pengar kan man köpa en privat sjukförsäkring som täcker hela inkomstförlusten, säger Håkan Svärdman.

För ytterligare information:
Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker Folksam, telefon 08-772 71 62, 0708-31 53 62
Andreas Jerat, presschef Folksam, telefon 08-772 62 12, 0708-31 58 01

Bilder

Tabell

Bokmärk och dela

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller pinga oss från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Relaterade nyheter

Folksams byggmiljöguide viktig när allt fler vill bygga hälsosamt

27 april 2006
Miljö

I nyutgåvan av Folksams byggmiljöguide framgår att de utomhus- och inomhusfärger som används i Sverige har jämförelsevis korta transportvägar från tillverkningsort till detaljhandel; nästan ingenting tillverkas utanför Norden. I andra produktgrupper som bedöms i guiden, till exempel lim och avjämningsmassor, är andelen varor med långa transportvägar betydligt större. ”Med tanke på växthuseffekten och klimatförändringarna är....

Allt fler fonder med etisk profil

25 april 2003
Sparande

Antalet fonder med etisk profil fortsätter att öka. Nu finns det sjuttiosex stycken på marknaden. Bäst avkastning under det första kvartalet 2003 hade Storebrand Principle European Bond, medan Aktie- Ansvar Sverige gått bäst under den senaste femårsperioden. Det framgår av Folksams nya Etikindex. De sjuttiosex fonderna med etisk placeringsinriktning omfattar cirka 4,3 procent av det....

Folksam utreder inte genom att begå brott

23 mars 2004
Försäkringar

Folksam har polisanmälts av en trafikskadad kund vars ersättningsnivå är under utredning. Polisanmälan har återgetts i flera medier och gäller ofredande, hemfridsbrott och övergrepp i rättssak (DN 040322). ”Vi utreder inte ens en promille av alla olycksfalls- eller trafikskador, och i de få fallen gör vi det alltid inom lagens ramar,” säger Folksams utredningschef Helena....

Folksam kommer att vara mycket aktivt på vårens bolagsstämmor

26 februari 2004
Ansvarsfullt ägande

Folksam kommer under våren att ta en mycket aktiv roll inför och på flera bolagsstämmor. I ett brev till 20 nordiska företag har Folksam informerat om de krav man som stor ägare ställer inom tre områden: utformningen av incitamentsprogram och ersättningar, styrelsens sammansättning samt hanteringen av revisionsfrågor. Folksam kräver att företagen tillsätter nomineringskommitté, ersättningskommitté samt....

Ny rapport om styrelsekompetens: Fler kvinnor i börsstyrelserna om kompetens fick styra

30 september 2008
Ansvarsfullt ägande

Kvotering, lagstadgad eller frivillig, är en effektiv lösning på den ojämna könsfördelningen i svenska bolagsstyrelser. Men kvotering löser inte den viktiga frågan om kompetensen i styrelserna. Folksam har undersökt vilken kompetens dagens styrelser har och hur den skiljer sig mellan män och kvinnor.

Kontakt

För pressrelaterade frågor vänligen kontakta Folksams informationsjour på telefon 08-772 66 60 eller skicka e-post till infojour@folksam.se.

Kalendarium

Följ Folksam

Bilder

Om Folksam

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande och lån till kunder i Sverige. Genom cirka 3 800 anställda och ett 30-tal kontor spridda över landet försäkrar Folksam varannan person, vartannat hem och var fjärde bil i Sverige.