Svenska gränsgångare vinnare på skandinavisk arbetsmarknad

Svenska gränsgångare vinnare på skandinavisk arbetsmarknad

27 augusti 2010 | Taggar: , , , | Kategorier: Koncernnyheter

Svenska gränsgångare* (personer som bor ett land, men jobbar i ett annat) är vinnare, medan danska och norska gränsgångare vinner få fördelar med att arbeta i Sverige. Det visar en jämförelse av de försäkringsförmåner som är kopplade till arbetet och som presenteras i en ny rapport från Folksam.

Norge och Danmark är Sveriges är största arbetsgivare. Omkring 80 000 svenskar arbetar i Norge och 33 000 i Danmark. En stor del av dessa människor pendlar dagligen till sina arbeten i grannlandet. Antalet danska och norska gränsgångare i Sverige är betydligt färre, uppskattningsvis färre än 10 000 personer.

Folksam har i rapporten ”Vår trygghet i Skandinavien” granskat skillnaderna mellan Sverige, Danmark och Norge vad gäller socialförsäkringar och andra försäkringar som är kopplade till arbetet? Vilken ersättning kan man räkna med vid sjukdom, arbetsskada, arbetslöshet och föräldraledighet? Hur fungerar det med barnbidrag efterlevandestöd och pension i grannlandet?

Resultatet visa att fördelarna kraftigt överväger för svenskarna. Däremot kan inte våra grannfolk räkna med bättre försäkringsförmåner än vad som erbjuds i deras egna hemländer.

– Svenska gränsgångare är vinnare, medan danska och norska gränsgångare inte kan räkna med några större vinster på den gemensamma skandinaviska arbetsmarknaden om vi strikt tittar på försäkringsförmåner som är kopplade till arbetet. Som svensk får du ofta bättre lön och försäkringsvillkor i både Danmark och Norge, jämfört med i Sverige, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker hos Folksam.

Folksam har sammanställt en försäkringsguide som visar att svenska gränsgångare i Danmark och Norge får en högre ersättning vid sjukfrånvaro, föräldraledighet och ett högre barnbidrag än i Sverige. Föräldraledigheten har dock en kortare ersättningsperiod i de båda länder jämfört med den svenska motsvarigheten. På minuskontot kan också tillföras att man endast har rätt till en dag ledigt ifall barnet blir sjukt samt att efterlevandepension och barnpension saknas helt. Det enda minustecknet i Norge är att ersättningen vid långtidssjukskrivning är lägre jämfört med i Sverige.

– Som gränsgångare kan man enkelt komplettera sitt försäkringsskydd inom de områden där utlandsarbetet medför försämringar. Dels erbjuds ofta kollektivavtalade förmåner hos arbetsgivaren, dels har facken på båda sidor om riksgränsen förmånliga försäkrings- och sparprodukter att erbjuda som ökar tryggheten väsentligt, säger Håkan Svärdman.
 
Men det finns brister som man som gränsgångare själv inte rår på. Dessa rör framförallt ländernas försäkringssystem för a-kassa och pensioner. Det är brister som endast kan åtgärdas av regeringarna och arbetsmarknadens parter i Skandinavien.

– Ska Sverige kunna attrahera arbetskraft från våra grannländer måste vår arbetsmarknad erbjuda bättre villkor, säger Håkan Svärdman.
Rapporten ”Vår trygghet i Skandinavien” bifogas detta pressmeddelande.

För ytterligare information:
Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker Folksam, 08-772 71 62, 0708-31 53 62
Andreas Jerat, presschef Folksam, 08-772 62 12, 0708-31 58 01

[image]

Bokmärk och dela

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller pinga oss från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Relaterade nyheter

Svenska företag bäst på att motverka växthuseffekt

6 november 2003
Miljö

De svenska råvaruföretagen är väsentligt bättre på att motverka växthuseffekten än danska, norska och finska företag. Sämst är råvaruföretagen i Norge. Det visar Folksams Klimatindex 2003. Folksams Klimatindex har undersökt 54 nordiska börsföretag inom råvarubranscherna. De svenska företagen är bäst på att vidta åtgärder för att minska sina koldioxidutsläpp och de har också bäst redovisning....

Folksam lämnar över stafettpinnen till Pensionsmyndigheten

6 april 2010
Sparande

Förra veckan presenterade Folksam sin undersökning av pensionsbolagens pensionssnurror, samt planen att bjuda in pensionsbolagen till samtal om en gemensam standard. Strax därpå hörde Pensionsmyndigheten av sig med förfrågan om att få ta över stafettpinnen från Folksam.

Svårt få svar på framtida pension i snurriga pensionssnurror – Folksam vill ha gemensam standard

29 mars 2010
Sparande

Utbudet av nätbaserade program för pensionsberäkning är stort. Ändå är det svårt för en enskild person att jämföra sin pensionsprognos hos olika pensionsbolag. Folksams undersökning* visar att det kan skilja mer än 300 000 kronor mellan högsta och lägsta prognos i olika så kallade pensionssnurror. Folksam kommer därför att bjuda in flertalet pensionsbolag till samtal kring en gemensam standard som lösning på problemet.

Arbetslöshet, sjukdom och döden – goda inkomstkällor för svenska staten

25 september 2008
Koncernnyheter

Det svenska socialförsäkringssystemet är kraftigt överfinansierat och kommer att generera ett överskott på uppskattningsvis 78 miljarder* kronor under perioden 2008-2011. Detta framgår av Folksams kommande rapport ”Välfärdsbarometer 2008”.

Bokslutskommuniké för 2003: Folksam är nu näst störst på den svenska livförsäkringsmarknaden

18 mars 2004
Koncernnyheter

Resultatet för Folksams livförsäkringskoncern uppgick 2003 till 2 488 (-4 816) miljoner kronor före bokslutsdispositioner och skatt. Motsvarande siffra för sakförsäkringskoncernen var -12 (-134) miljoner kronor. Sakrörelsen har i år påverkats av lagändringar som belastar resultatet med flera hundra miljoner kronor. Förbättringen av sakkoncernens tekniska resultat har dock fortskridit, till 431 (166) miljoner kronor, och....

Kontakt

För pressrelaterade frågor vänligen kontakta Folksams informationsjour på telefon 08-772 66 60 eller skicka e-post till infojour@folksam.se.

Kalendarium

Följ Folksam

Bilder

Om Folksam

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande och lån till kunder i Sverige. Genom cirka 3 800 anställda och ett 30-tal kontor spridda över landet försäkrar Folksam varannan person, vartannat hem och var fjärde bil i Sverige.