Så vill svenskarna leva efter pensioneringen – Ny rikstäckande undersökning. Hela listan län för län.

Så vill svenskarna leva efter pensioneringen – Ny rikstäckande undersökning. Hela listan län för län.

8 april 2010 | Taggar: , , , , , , , , , | Kategorier: Sparande

– Folksams undersökning visar att morgondagens pensionärer inte kommer att nöja sig bara med att valla barnbarnen och mata småfåglarna från parkbänken. De vill leva ett rikt och aktivt liv, säger Lena Wallin, talesperson i pensionsfrågor, Folksam.

En av frågorna i undersökningen är: ”Vad planerar du att göra efter din 65-årsdag?” Svaren visar bland annat att:
- 35 procent planerar att resa utomlands oftare
- 35 procent planerar att fortsätta sitt nuvarande liv, bortsett från arbetet
- 23 procent planerar att fortsätta arbeta så länge de har kraft och tycker att det är givande
- 9 procent planerar att bosätta sig utomlands
- 9 procent planerar att flytta ut till fritidshuset och bo där större delen av året

Stora skillnader mellan länen
Skillnaderna mellan länen är tydliga. Boende i Kronobergs län är mest positiva till att fortsätta arbeta efter 65-års ålder. 30 procent av kronobergarna vill fortsätta arbeta så länge de har kraft och tycker att det känns givande. Minst benägna att arbeta efter 65 års ålder är man i Västernorrlands län där bara 15 procent anger detta alternativ. Stockholmarna är mer intresserade av att resa utomlands än boende i resten av landet, 43 procent.

Undersökningen visar att hälften av svenskarna tror att de kan behålla sin nuvarande levnadsstandard efter pensionen. Samtidigt saknar 7 av 10 en ekonomisk plan för livet som pensionär.

Män och kvinnor planerar olika
Könskillnaderna är tydliga i undersökningen. 51 procent av männen tror till exempel att de kan behålla sin levnadsstandard efter 65-årsdagen jämfört med 46 procent av kvinnorna. Männen har också i större utsträckning en ekonomisk plan för livet som pensionär. Dessutom kan en större andel män tänka sig att fortsätta arbeta efter 65-årsdagen. Kvinnorna är mer intresserade av att resa utomlands som pensionärer än vad männen är.

– För många kan det bli kärvt att förverkliga sina drömmar. Det gäller att skaffa sig en ekonomisk plattform som drömmar kan vila tryggt på. Men det kräver planering. Är du ung i dag är mitt råd att skaffa en bra utbildning, ett arbete med tjänstepension, spara regelbundet och dela på familjesysslorna, säger Lena Wallin.

För ytterligare information:
Lena Wallin, talesperson i pensionsfrågor Folksam, telefon 08-772 72 76, 0708-31 54 13
Andreas Jerat, presschef Folksam, telefon 08-772 62 12, 0708-31 58 01

* Undersökningen genomfördes under januari 2010 av TNS SIFO på uppdrag av Folksam. Totalt har 4 373 personer (cirka 200 i varje län) mellan 18 och 64 år deltagit i undersökningen. Se bilagor för frågeformuleringar, svarsalternativ och metodbeskrivning.

Bokmärk och dela

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller pinga oss från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Relaterade nyheter

Svenskarna vill betala för att klimatkompensera sina hus

24 maj 2007
Koncernnyheter

Svenskarna vill betala för att klimatkompensera sina hus En ny SIFO-undersökning* som genomförts på uppdrag av Folksam visar att tre av fyra svenska villaägare är beredda att betala för att klimatneutralisera sina villor. Samtidigt uppger fyra av tio att de inte tror att den egna villans uppvärmning orsakar koldioxidutsläpp. 74 procent av de svenska villaägarna....

Svårt få svar på framtida pension i snurriga pensionssnurror – Folksam vill ha gemensam standard

29 mars 2010
Sparande

Utbudet av nätbaserade program för pensionsberäkning är stort. Ändå är det svårt för en enskild person att jämföra sin pensionsprognos hos olika pensionsbolag. Folksams undersökning* visar att det kan skilja mer än 300 000 kronor mellan högsta och lägsta prognos i olika så kallade pensionssnurror. Folksam kommer därför att bjuda in flertalet pensionsbolag till samtal kring en gemensam standard som lösning på problemet.

En tredjedel av svenskarna: Regeringens ansvar att pensionen blir tillräcklig

21 april 2009
Sparande

Finanskrisen har gjort var tredje svensk i åldern 18-64 år mer orolig för sin framtida pension. Trots det tänker fyra av tio inte vidta någon åtgärd för att förbättra pensionen. En tredjedel anser att ansvaret för att få en tillräcklig pension främst ligger på regeringen. Det visar en ny Sifo-undersökning som utförts på uppdrag av Folksam.

Ny ersättning för skador efter panikslagna hästar

11 maj 2005
Koncernnyheter

Hästar som drabbas av panik under transport kan orsaka sig själva och hästtransporten stora skador. Släpvagnsförsäkringen täcker enbart utifrån kommande skador, därför har ägarna stått helt ersättningslösa när hästen drabbats av panik och måste hjälpas ut av räddningstjänsten. Reparationskostnaderna kan uppgå till 40 000 kronor. – Det händer alltför ofta att hästen grips av panik....

Fyra av tio svenskar oroar sig för pensionen – kvinnor mer oroliga än män

2 mars 2010
Sparande

En stor andel av svenskarna oroas över hur de ska få det ekonomiskt som pensionärer. Mest oroliga är kvinnorna. Trots det pensionssparar de i mindre utsträckning än männen. Det visar en undersökning* bland 4 373 svenskar som utförts på uppdrag av Folksam.

Kontakt

För pressrelaterade frågor vänligen kontakta Folksams informationsjour på telefon 08-772 66 60 eller skicka e-post till infojour@folksam.se.

Kalendarium

Följ Folksam

Bilder

Om Folksam

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande och lån till kunder i Sverige. Genom cirka 3 800 anställda och ett 30-tal kontor spridda över landet försäkrar Folksam varannan person, vartannat hem och var fjärde bil i Sverige.