Folksams Klimatindex 2009: Svenska företag sätter högre klimatmål än EU

Folksams Klimatindex 2009: Svenska företag sätter högre klimatmål än EU

7 december 2009 | Taggar: , , , | Kategorier: Ansvarsfullt ägande

Folksams Klimatindex visar att tio företag står för drygt 90 procent av alla svenska företags utsläpp. De som släpper ut mest har dock satt upp höga klimatmål och presenterar kraftfulla åtgärder för att minska utsläppen. Av rapporten framgår även att inte alla företag vill visa sina svar vilket är ett tydligt tecken på ett behov av redovisningsregler.

I Folksams Klimatindex sammanställs för tionde gången svenska företags utsläpp av växthusgaser och företagens klimatarbete. Indexet bygger på företagens egna uppgifter som de har redovisat till Carbon Disclosure Project (CDP) vars nordiska sekretariat Folksam medfinansierar. Klimatindexet visar att det är fåtal företag som står för det mesta av utsläppen. Samtidigt är det tydligt att svenska företag har satt upp höga mål för sitt miljöarbete; i många fall högre än vad EU:s klimat- och energimål kräver.

– Det är glädjande att de företag som släpper ut mest sätter så höga mål. Att svenska företag sätter högre klimatmål än EU är bra, men kanske säger det också något om EU:s låga målsättning, säger Carina Lundberg Markow, chef för Ansvarsfullt ägande på Folksam.

– Trots att de bolag som släpper ut mest sätter upp ambitiösa klimatmål är vi inte framme ännu. Förhoppningsvis kan Folksams Klimatindex inspirera fler företag och även skicka en signal till politikerna att det är upp till dem att göra sin del, fortsätter Carina Lundberg Markow.

Av de bolag som har valt att inte offentliggöra sina svar, och där endast slutbetyget redovisas, hade Sandvik AB och SSAB högst poäng. Avsaknaden av transparens gör att Folksam efterlyser redovisningsregler för hur företagen ska redovisa sina klimatdata.

– Vissa anger konkurrensskäl som orsak till att de inte vill offentliggöra sina svar. Syftet med offentliga data är de ska kunna utgöra en grund för analys av företagen och att det ligger i aktieägarnas intresse att transparensnivån är hög. Särskilt viktigt är detta för företag som har en sådan typ av verksamhet som leder till stora utsläpp, avslutar Carina Lundberg Markow.

Folksams Klimatindex 2009 bifogas till pressmeddelandet och finns även tillgängligt på http://media.folksam.se och http://agarstyrning.folksamblogg.se

För ytterligare information:
Carina Lundberg Markow, chef för Ansvarsfullt ägande, 0708-31 59 71
Emilie Westholm, bolagsanalytiker Ansvarsfullt ägande, 0708-31 50 74
Richard Torgerson, bolagsanalytiker Ansvarsfullt ägande, 0708-31 52 13
Andreas Jerat, tf presschef Folksam, telefon 08-772 62 12, 0708-31 58 01

Bokmärk och dela

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Inga kommentarer

Länkar till denna sida

Folksam: svenska företag sätter högre klimatmål än övriga EU « LärarförsäkringarBloggen

2009-12-07 kl 10:20

[...] hela pressmeddelandet på Folksam Medias webbplats. Dela med [...]

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller pinga oss från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Relaterade nyheter

Folksams Jämställdhetsindex 2009 visar: Bra blir bättre och dåliga blir sämre

11 juni 2009
Ansvarsfullt ägande

Jämställdhetsindex, som Folksam presenterar för sjätte gången, visar att resultaten av företagens jämställdhetsarbete varierar stort. Skillnaderna mellan de mest och minst jämställda bolagen ser ut att cementeras. Totalt sett ligger genomsnittliga andelen styrelsekvinnor i svenska börsbolag fast på omkring 19 procent. För bolagen på Stockholmsbörsens OMXS30 är andelen kvinnor nu 25 procent.

Svenska företag bäst på att motverka växthuseffekt

6 november 2003
Miljö

De svenska råvaruföretagen är väsentligt bättre på att motverka växthuseffekten än danska, norska och finska företag. Sämst är råvaruföretagen i Norge. Det visar Folksams Klimatindex 2003. Folksams Klimatindex har undersökt 54 nordiska börsföretag inom råvarubranscherna. De svenska företagen är bäst på att vidta åtgärder för att minska sina koldioxidutsläpp och de har också bäst redovisning....

SJ och AstraZeneca årets klimatförbättrare enligt Folksams Klimatindex

16 januari 2008
Koncernnyheter

Idag presenterar Folksam sitt nionde Klimatindex. Det ger en ögonblicksbild av klimatredovisningen i de 70 största noterade och onoterade företagen i Sverige. Företagens ökade medvetenhet om klimatproblemet och vad det kan innebära för affärerna har ökat påfallande mycket. Men ännu motsvaras inte denna ökning av någon jämförbar höjd ambition hos företagen att konkret minska sin klimatpåverkan, till exempel genom att sätta tidsramar för att uppnå mål för minskade utsläpp.

Folksams Klimatindex: Nu utvecklar storföretagen sitt klimatansvar – men mycket återstår att göra

13 februari 2007
Koncernnyheter

Folksams Klimatindex: Nu utvecklar storföretagen sitt klimatansvar – men mycket återstår att göra De svenska storföretagen är nära ett trendbrott när det gäller att ta miljö- och klimatansvar för sina verksamheter. Det framgår av Folksams nya Klimatindex. Men trots framstegen kan alla bli bättre. Långt fler företag måste komma upp i nivå med de bästa....

Finska företag släpper ut mer koldioxid än svenska

10 oktober 2001
Koncernnyheter

Börsnoterade bolag i Finland har något högre koldioxidutsläpp än svenska börsföretag. Det visar Folksams Miljöindex, som för första gången beskriver även utländska företags klimatpåverkan.

Kontakt

För pressrelaterade frågor vänligen kontakta Folksams informationsjour på telefon 08-772 66 60 eller skicka e-post till infojour@folksam.se.

Kalendarium

Följ Folksam

Bilder

Om Folksam

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande och lån till kunder i Sverige. Genom cirka 3 800 anställda och ett 30-tal kontor spridda över landet försäkrar Folksam varannan person, vartannat hem och var fjärde bil i Sverige.