Svenska förare sjunger, skäller och gråter i bilen

Svenska förare sjunger, skäller och gråter i bilen

9 juni 2009 | Kategorier: Trafik

Sveriges bilförare sysslar med en mängd olika saker samtidigt som man kör. Det visar en ny Sifo-undersökning som utförts på uppdrag av Folksam.* Att prata i mobilen och skälla på andra bilister är några av de vanligare sysselsättningarna, och en av tio svenska förare gråter i bilen.

Sifo har på uppdrag av Folksam undersökt svenska bilförares beteende och attityder. Undersökningen visar att svenska bilförare gör mycket annat i bilen än att köra. 6 av 10 pratar i mobiltelefonen samtidigt som de kör. Bland de yngre förarna pratar hela 80 procent i mobilen under färden.

63 procent fixar med radion/bilstereon, och 58 procent sjunger medan de kör. Nästan hälften, 45 procent, skäller på andra bilförare. 1 av 10 svenska förare gråter i bilen.

– Ju fler saker man ägnar sig åt i bilen, desto större risk utsätter man sig för eftersom man inte har all uppmärksamhet på trafiken. Nittiofem procent av alla bilolyckor beror på den mänskliga faktorn, säger Maria Krafft, chef Trafik och samhälle, Folksam.

Att dricka och äta i bilen är också populärt, en tredjedel respektive en fjärdedel av de svenska förarna ägnar sig åt detta.

Folksams undersökning visar också att 58 procent någon gång varit med om att få stopp med bilen och blivit stående. De vanligaste orsakerna till detta är motorstopp, slut på bensin och punktering.

En fjärdedel av dem som råkat ut för att bli stående med en strejkande bil kände sig frustrerade. 20 procent av kvinnorna kände sig rädda eller hjälplösa.

För alla de som någon gång blivit strandade vid vägkanten, finns Folksams försäkring Assistans där man får hjälp inom en timme om bilen strejkar – dygnet runt, alla dagar. Och om olyckan skulle vara framme när man håller på med något i bilen har Folksam försäkringar både för yttre och inre skador.

För ytterligare information:
Maria Krafft, chef Trafik och Samhälle, Folksam, telefon 08-772 71 84, 0708-31 62 26
Andreas Jerat, pressansvarig Folksam, telefon 08-772 62 12, 0708-31 58 01

*Undersökningen har genomförts under perioden 25 maj-1 juni av SIFO Research International, i deras Telefonbuss. 985 personer från 18 år och uppåt deltog i undersökningen. Se bilaga för frågeformuleringar och svarsalternativ.

Bilder

Andel som pratar i mobil när de körKänslor vid stopp med bilenOrsaker till bilstoppVad svenskarna gör i bilen

Bokmärk och dela

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Inga kommentarer

Länkar till denna sida

Vad förare gör i bilen | Trafiksäkerhetsbloggen

2009-09-24 kl 16:49

[...] | Inga kommentarer Att folk gör annat bakom ratten än de borde, undersökte vi med hjälp av SIFO i somras. Men det här var inget som någon av de tillfrågade erkände att de brukade [...]

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller pinga oss från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Relaterade nyheter

Folksams nya rankning ”Hur säker är bilen?” – Toyota Avensis är säkraste bilen i Sverige

8 november 2007
Koncernnyheter

Bilars säkerhetsnivåer ökar fortfarande och ännu syns inga tecken på avmattning. Det framgår av den elfte upplagan av Folksams undersökning ”Hur säker är bilen?”, som omfattar 170 bilmodeller. Risken att utsättas för en invalidiserande skada i bilar från och med 2005 års modell är 30 procent lägre än i bilar från 80-talet.

Valbo Köpcentrum – Gävles mest riskfyllda plats att parkera bilen

16 januari 2007
Koncernnyheter

Valbo Köpcentrum – Gävles mest riskfyllda plats att parkera bilen Statistik från polisen i Gävle som Folksam tagit del av visar att bilägare löper störst risk för bilinbrott om de parkerar bilen på kundparkeringen runt Valbo Köpcentrum. Under 2006 utsattes 20 bilar för inbrott samtidigt som fyra stölder av bil vid skedde vid Valbo Köpcentrum.....

Arbetslöshet, sjukdom och döden – goda inkomstkällor för svenska staten

25 september 2008
Koncernnyheter

Det svenska socialförsäkringssystemet är kraftigt överfinansierat och kommer att generera ett överskott på uppskattningsvis 78 miljarder* kronor under perioden 2008-2011. Detta framgår av Folksams kommande rapport ”Välfärdsbarometer 2008”.

Folksams nya rankning ”Hur säker är bilen?”: Risken att dö i moderna bilar har minskat med 90 procent. Saab 9–5 och 9–3 säkrast.

21 april 2005
Trafik

Bilsäkerheten har ökat dramatiskt och ännu syns inga tecken på avmattning. Det framgår av den tionde upplagan av Folksams undersökning ”Hur säker är bilen?” som omfattar 138 bilmodeller. Risken att utsättas för en dödande skada i bilar från 2000–2004 är hela 90 procent lägre än i bilar från 1980–84. Risken för att invalidiseras i en....

De svenska landstingens bilinnehav granskat: Stor skillnad i bilsäkerhet mellan bästa och sämsta landsting.

9 augusti 2002
Koncernnyheter

Försäkringsbolaget Folksam har kartlagt säkerhetsnivån på de cirka 7000 bilar som ägdes av Sveriges olika landsting år 2001. Sextioåtta procent av landstingens bilar klarade de höga säkerhetskrav som Folksam ställt upp. Men resultaten uppvisar stora skillnader: I Värmlands läns landsting klarade exempelvis hela 94 procent av bilarna de uppställda kraven, medan motsvarande siffra för Västerbottens läns landsting bara var 12 procent.

Kontakt

För pressrelaterade frågor vänligen kontakta Folksams informationsjour på telefon 08-772 66 60 eller skicka e-post till infojour@folksam.se.

Kalendarium

Följ Folksam

Bilder

Om Folksam

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande och lån till kunder i Sverige. Genom cirka 3 800 anställda och ett 30-tal kontor spridda över landet försäkrar Folksam varannan person, vartannat hem och var fjärde bil i Sverige.