Stor variation i kännedom om kollektivavtalens försäkringsskydd

Stor variation i kännedom om kollektivavtalens försäkringsskydd

25 september 2008 | Taggar: | Kategorier: Försäkringar

En ny undersökning* som Folksam låtit göra visar på stor variation i löntagarnas kännedom om kollektivavtalens försäkringsförmåner. Över 40 procent av de tillfrågade känner till exempel inte till att avtalen ger ekonomiskt ersättning vid sjukdom, arbetslöshet och pension. Störst är kunskaperna om ersättningen vid arbetsskada och dödsfall.

Undersökningen som, genomförts av Synovate, är en del av del av Folksams kommande rapport ”Välfärdsbarometer 2008”. I undersökningen ställdes frågor om kännedomen kring kollektivavtalens skydd vid sjukdom, arbetslöshet, pension, föräldraledighet, arbetsskada och dödsfall.

– Det finns en risk att många människor överförsäkrar sig på vissa områden medan andra är mer oskyddade. Fackets och arbetsgivarnas informationsinsatser måste därför förbättras och rutinerna vid försäkringsärenden förenklas och effektiviseras. Trygghet skapas inte av många försäkringar utan av rätt försäkring, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker och författare till rapporten ”Välfärdsbarometer 2008”.

Låg kännedom om skyddet vid arbetslöshet
Inte mer än hälften av de intervjuade känner till att kollektivavtalen innehåller försäkringsskydd för anställda som drabbas av arbetslöshet. Bland män är andelen som känner till detta 53 procent och hos kvinnor 43 procent. I åldersgruppen 45 till 59 år och bland medlemmar inom LO-förbunden finns den bredaste vetskapen om försäkringsskyddet vid arbetslöshet där 57 procent respektive 54 procent känner till detta.

Många saknar kännedom om ersättningsförmånerna vid föräldraledighet
Endast 44 procent av de intervjuade känner till att kollektivavtalen innehåller förmåner för anställda som tar ut föräldraledighet. Var tredje person tror att skyddet saknas, medan var femte är osäker. Kännedomen är högst bland den yngre åldersgruppen 18-29 år, där 57 procent känner till förmånerna. Bland fackliga medlemmar är kännedomen något högre än genomsnittet i undersökningen. Varannan SACO-medlem, 46 procent av LO-medlemmarna och 44 procent av TCO-medlemmarna känner till förmånerna.

Goda kunskaper om sjukersättning
Av de intervjuade känner 67 procent till att kollektivavtalens försäkringsförmåner ger ekonomiskt ersättning vid sjukdom. Kännedomen om detta är högst bland LO-medlemmar där 78 procent har vetskap om förmånerna medan motsvarande andel för SACO-medlemmarna och TCO-medlemmarna är 70 procent respektive 64 procent.

Störst kännedom om försäkringsskyddet vid arbetsskada.
Närmare åtta av tio känner till att de kollektivavtalade försäkringslösningarna ger ersättning vid arbetsskada. Endast 7 procent tror att avtalen saknar ett sådant skydd, medan 10 procent är osäkra. Kännedomen är högre bland män (80 procent) än hos kvinnor (74 procent). Av medlemmarna inom LO- och SACO-förbunden är det 85 procent som har kunskap om de kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringarna, medan motsvarande andel är 76 procent bland TCO-medlemmarna.

Sex av tio känner till försäkringsskyddet vid dödsfall
Två tredjedelar av samtliga intervjuade som deltog i Folksams undersökning känner till att kollektivavtalen innehåller försäkringsskydd som utgår i samband med dödsfall. Störst kännedom om förmånerna har personer som är organiserade inom LO-förbunden där 80 procent känner till skyddet. Motsvarande andel bland TCO:s medlemmar är 66 procent och 63 procent hos SACO:s medlemmar.

SACO-medlemmarna har bäst koll på pensionsförmånerna
Knappt 60 procent av deltagarna i undersökningen känner till att kollektivavtalen innehåller en pensionsförsäkring. Av personerna i åldersgruppen 18-29 år är det 61 procent som känner till detta medan endast 50 procent av personerna över 60 år visste det. Av SACO-medlemmarna är det 65 procent som känner till de kollektivavtalade pensionsförmånerna medan motsvarande andel hos TCO-medlemmarna är 62 procent och 57 procent för LO-medlemmarna.

– Bristande kännedomen om kollektivavtalens försäkringsskydd kan vara en bidragande orsak till att efterfrågan på privata försäkringar ökar. Närmare var tredje svensk har idag en privat sjuk- eller arbetslöshetsförsäkring, säger Håkan Svärdman.

Välfärdsbarometer 2008
Klockan 11.00, 26 september presenterar Folksam rapporten ”Välfärdsbarometer 2008” på Norra Latin i Stockholm. I rapporten granskas förändringarna i det svenska välfärdssystemet och vilka effekter detta har fått på allmänhetens syn på trygghetssystemen.

För ytterligare information
Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker Folksam, telefon 08-772 71 62, 0708-31 53 62
Andreas Jerat, pr-ansvarig Folksam, telefon 08-772 62 12, 0708-31 58 01

*Undersökningen har genomförts under perioden 19-28 augusti 2008 av Synovate. 1068 svenskar har deltagit i undersökningen. Se bilaga.

Folksam är ett försäkringsbolag med ett stort utbud av försäkringar, spar- och lånemöjligheter för alla behov. Varannan svensk, vartannat hem, var femte bil och nittio procent av alla som idrottar är försäkrade genom Folksam. Den kunskap vi får använder vi för att på lång sikt öka trafiksäkerheten, bidra till människors hälsa och minska miljöpåverkan. Folksam grundades 1908 och har kontor i hela Sverige. Läs gärna mer på www.folksam.se

Bokmärk och dela

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller pinga oss från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Relaterade nyheter

Stor konferens om den europeiska välfärden: ”Hur ska vi kombinera tillväxt med solidaritet?”

12 februari 2001
Koncernnyheter

I morgon, tisdagen den 13 februari, arrangerar Folksam konferensen "Kan EU bidra till tillväxt och solidaritet?" i samarbete med ESK, den Ekonomiska och Sociala Kommittén, ett rådgivande organ inom EU. På talarlistan finns bl a statsminister Göran Persson, LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, ordföranden i Industriförbundet Sören Gyll samt företrädare för ESK, Europaparlamentet och Europafacket.

Skaffa rätt försäkringsskydd när mammas och pappas hemförsäkring slutar gälla. Folksam lanserar studentförsäkring

1 september 2005
Försäkringar

Idag säger 81 procent av landets studenter att de har en hemförsäkring. Samtidigt uppger 31 procent av storstadsstudenterna i Stockholm, Malmö och Göteborg att de inte har några utgifter för försäkring. Det är lätt att glömma försäkringsskyddet eller ha ett försäkringsskydd som inte passar den nya livssituationen när man som student flyttar hemifrån för att....

Folksams Hälsoindex 2005 för privat sektor: Stor skillnad mellan börsföretagens sjukfrånvaro

17 oktober 2005
Koncernnyheter

Sjukfrånvaron bland börsbolagen skiljer sig kraftigt mellan olika företag och olika branscher. Den genomsnittliga totala sjukfrånvaron är 5,2 procent av den sammanlagda ordinarie arbetstiden, för kvinnor är genomsnittet 6,9 procent, enligt Folksams Hälsoindex. IT-branschen får högst hälsobetyg, och industriföretaget Sensys Traffic är ”Sveriges friskaste företag”. Rapporten är en unik sammanställning över sjukfrånvaron i samtliga börsbolag.....

De svenska landstingens bilinnehav granskat: Stor skillnad i bilsäkerhet mellan bästa och sämsta landsting.

9 augusti 2002
Koncernnyheter

Försäkringsbolaget Folksam har kartlagt säkerhetsnivån på de cirka 7000 bilar som ägdes av Sveriges olika landsting år 2001. Sextioåtta procent av landstingens bilar klarade de höga säkerhetskrav som Folksam ställt upp. Men resultaten uppvisar stora skillnader: I Värmlands läns landsting klarade exempelvis hela 94 procent av bilarna de uppställda kraven, medan motsvarande siffra för Västerbottens läns landsting bara var 12 procent.

Emaljerade varmvattenberedare stor skaderisk

4 februari 2003
Koncernnyheter

Folksam listar skador på värmepannor: Emaljerade varmvattenberedare stor skaderisk ”Värmepannor går sönder mera sällan än värmepumpar. Skadorna inträffar inte heller lika ofta under de fem första åren. Det beror huvudsakligen på att värmepannorna är ett äldre och mer välbeprövat produktslag än de mer energi- och miljöeffektiva värmepumparna, som kommit ut brett på marknaden först under....

Kontakt

För pressrelaterade frågor vänligen kontakta Folksams informationsjour på telefon 08-772 66 60 eller skicka e-post till infojour@folksam.se.

Kalendarium

Följ Folksam

Bilder

Om Folksam

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande och lån till kunder i Sverige. Genom cirka 3 800 anställda och ett 30-tal kontor spridda över landet försäkrar Folksam varannan person, vartannat hem och var fjärde bil i Sverige.