Stockholmarna har störst andel privata sjukförsäkringar

Stockholmarna har störst andel privata sjukförsäkringar

29 september 2009 | Kategorier: Försäkringar

Allt färre tycker att ersättningarna från samhället är tillräckligt hög och söker därför privata alternativ för att försäkra sig om en acceptabel levnadsnivå. I stockholmsregionen är efterfrågan på privata sjukförsäkringar störst. Det visar Folksams rapport* ”Välfärdstendenser i storstadsregionerna” som presenteras idag.

Har den arbetsföra befolkningen i Stockholm större eller mindre ekonomiska marginaler än resten av landet när de drabbas av sjukdom? Är deras förtroende för den offentliga välfärden högre eller lägre jämfört med övriga svenskar och påverkar det i så fall deras efterfrågan på privata försäkringar? Det är några av frågorna som rapporten belyser.

Sammantaget visar resultaten från undersökningen att Stockholm ligger längst ifrån riksgenomsnittet av storstadsregionerna, med bland annat den högsta andelen privata försäkringar och den lägsta andelen kollektivavtalsanslutna:

- Efterfrågan på privata försäkringar är störst i stockholmsregionen. Andelen med sjukvårdsförsäkring uppgår till 20 procent och 38 procent har skaffat sig en sjukförsäkring. Motsvarande andel i riket är 16 respektive 35 procent.

- 86 procent av svenskarna arbetar på arbetsplatser med kollektivavtal. Av storstadsregionerna ligger Stockholm lägst med endast 77 procent kollektivavtalsanslutna.

- Nästan 40 procent av svenskarna tycker att huvudansvaret för försäkringsskyddet vid arbetsoförmåga och pension ska axlas av individen själv. Bland storstadsregionerna återfinns det lägsta stödet för denna ståndpunkt hos stockholmarna (35 procent).

- Närmare hälften av befolkningen i storstadsregionerna tror att de inte skulle klara att bibehålla sin standard i mer än sex månader ifall de blev sjukskrivna. Det här är det enda område där stockholmarna ligger nära riksgenomsnittet, 49 procent jämfört med 48 procent för hela riket.

Rapporten finns att ladda ner i sin helhet på Trygghetsspanarna – en blogg om försäkringar, sparande och pengar: http://trygghetsspanarna.folksamblogg.se/2009/09/29/stockholmare-ar-inte-som-andra/
På bloggen kommenterar Folksams välfärdsanalytiker Håkan Svärdman rapporten.

*Rapporten bygger på en undersökning genomförd av Synovate under perioden 16 april till 12 maj, 2009. 2 255 svenskar deltog i undersökningen varav 436 i Storstockholm, 403 i Skåne och 266 i Storgöteborg.

För ytterligare information:
Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker Folksam, 08-772 71 62, 0708-31 53 62
Andreas Jerat, tf. presschef Folksam, 08-772 62 12, 0708-31 58 01

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande- och lånemöjligheter för alla behov. Varannan svensk, vartannat hem, var femte bil och nittio procent av alla som idrottar är försäkrade genom Folksam. Folksam arbetar aktivt med trafiksäkerhet, extern bolagsstyrning och miljö för att bidra till ett långsiktigt samhälle och trygghet för individen. Läs mer på www.folksam.se

Bokmärk och dela

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller pinga oss från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Relaterade nyheter

Bokslutskommuniké för 2003: Folksam är nu näst störst på den svenska livförsäkringsmarknaden

18 mars 2004
Koncernnyheter

Resultatet för Folksams livförsäkringskoncern uppgick 2003 till 2 488 (-4 816) miljoner kronor före bokslutsdispositioner och skatt. Motsvarande siffra för sakförsäkringskoncernen var -12 (-134) miljoner kronor. Sakrörelsen har i år påverkats av lagändringar som belastar resultatet med flera hundra miljoner kronor. Förbättringen av sakkoncernens tekniska resultat har dock fortskridit, till 431 (166) miljoner kronor, och....

Kontakt

För pressrelaterade frågor vänligen kontakta Folksams informationsjour på telefon 08-772 66 60 eller skicka e-post till infojour@folksam.se.

Kalendarium

Följ Folksam

Bilder

Om Folksam

Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar, sparande och lån till kunder i Sverige. Genom cirka 3 800 anställda och ett 30-tal kontor spridda över landet försäkrar Folksam varannan person, vartannat hem och var fjärde bil i Sverige.